Το ενδεχόμενο η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών να είναι μεγαλύτερη του 1,5%, που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση για την επόμενη διετία, άφησε ανοιχτό ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Πάνος Τσακλόγλου, στη Βουλή και ενώ οι εργοδοτικές οργανώσεις ασκούν πιέσεις για μεγαλύτερη μείωση σε λιγότερο χρόνο. Ο υφυπουργός Εργασίας τόνισε ότι η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών οφείλει να γίνει με σχέδιο προκειμένου να μη διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία, καθώς καθεμία ποσοστιαία μονάδα μείωσης αντιστοιχεί σε περίπου 400.000.000 ευρώ μείωση εσόδων για τον ΕΦΚΑ, η οποία επιβαρύνει με τη σειρά της τον κρατικό προϋπολογισμό. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι το τμήμα ή και όλο αυτό το ποσό ανακτάται μακροχρονίως μέσω της αύξησης της απασχόλησης.
Στο κυβερνητικό πρόγραμμα υπάρχει πρόβλεψη για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία ακόμα ποσοστιαία μονάδα -μισή μονάδα το 2025 και μισή μονάδα το 2027, ενώ εκκρεμεί και μισή μονάδα από πέρυσι, η οποία πρόκειται να αφαιρεθεί εντός του 2024. Συνολικά δηλαδή μέσα στις δύο τετραετίες θα έχουν μειωθεί οι ασφαλιστικές εισφορές κατά 5,4 ποσοστιαίες μονάδες. Υπογράμμισε επίσης ότι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες την προηγούμενη τετραετία συνέβαλε καθοριστικά στην πτώση της ανεργίας κατά περισσότερο από 7 περίπου ποσοστιαίες μονάδες από το καλοκαίρι του 2019 μέχρι σήμερα. Όπως δήλωσε ο κ. Τσακλόγλου, αυτή η μείωση των 4,4 μονάδων δεν έγινε εφάπαξ αλλά σταδιακά μέσα σε τρία χρόνια.
Παρότι ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ υποχώρησε δραστικά τα τελευταία χρόνια, παραμένει ακόμα υψηλός και η χώρα μας έχει δεσμευτεί για τη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων. Επομένως ο κανόνας της δημοσιονομικής σταθερότητας προφανώς πρέπει να διατηρηθεί ως κόρη οφθαλμού και σε όποιες μελλοντικές μειώσεις υπάρξουν στις ασφαλιστικές εισφορές.
Για τις αυξήσεις μισθών, ο υφυπουργός Εργασίας ξεκαθάρισε ότι δεν καθορίζονται από τις μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών αλλά από την αύξηση της παραγωγικότητας, η οποία οδηγεί και σε συνακόλουθη αύξηση του ΑΕΠ. Μετά τη λήξη της πανδημίας η χώρα μας είχε σημαντικά ταχύτερη ανάκαμψη του ΑΕΠ σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.