Το επόμενο μεγάλο βήμα στο φιλόδοξο σχέδιο έρευνας, ανακάλυψης και εκμετάλλευσης φυσικού αερίου στις πολλά υποσχόμενες περιοχές «Δυτικά» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης», βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη με τις ευλογίες των ΗΠΑ. Από την περασμένη Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου, η κοινοπραξία της αμερικανικής πετρελαϊκής ExxonMobil και του ομίλου Helleniq Energy «έβγαλε» στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου το σεισμογραφικό πλοίο της νορβηγικής εταιρείας PGS, το οποίο ξεκίνησε υψηλής ευκρίνειας τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Κρήτης.
ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ
Η απόφαση για την έναρξη νέου κύκλου ερευνών που αποκάλυψε το Σάββατο ο Οικονομικός Ταχυδρόμος (ot.gr) ενεργοποιήθηκε μόλις λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση που είχε η υφυπουργός Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, στην Αίγυπτο στις 21 Φεβρουαρίου με τον αντιπρόεδρο της ExxonMobil, John Ardill, και στις 9/2 με τον αντιπρόεδρο της Διεύθυνσης Κυβερνητικών Υποθέσεων της πετρελαϊκής, Rochdi Younsi, στην Ουάσινγκτον.
Ο νέος κύκλος ξεκινά επίσης ακριβώς έναν χρόνο αφότου ολοκληρώθηκαν οι γεωλογικές έρευνες δύο διαστάσεων στις δύο συγκεκριμένες περιοχές (σ.σ.: η έκταση του block «Νοτιοδυτικά της Κρήτης» ανέρχεται σε 19.868 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ η έκταση του block «Δυτικά της Κρήτης» ανέρχεται σε 20.058 τετραγωνικά χιλιόμετρα), και οι οποίες φαίνεται να έχουν δώσει αξιόλογες ενδείξεις για την πιθανότητα αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Ενδείξεις οι οποίες πλέον με τις τρισδιάστατες έρευνες θα προσφέρουν πολύ πιο ακριβή αποτελέσματα.
Το πλοίο της PGS έχει ήδη υλοποιήσει ανάλογες έρευνες πρόσκτησης τρισδιάστατων γεωφυσικών δεδομένων και στα θαλάσσια blocks της Helleniq Energy «Ιόνιο» και «10-Κυπαρρισιακός», τα ευρήματα των οποίων αξιολογούνται. Το «Ramform Hyperion», το πλοίο που έχει ναυλώσει από την PGS η ελληνο-αμερικανική κοινοπραξία, έπλεε χθες το απόγευμα ανοιχτά της Κρήτης σύμφωνα με τα στοιχεία του ιστότοπου MarineTraffic. Σύμφωνα δε με τη σχετική Navtex, το «Ramform Hyperion» υποστηρίζεται από τρία ακόμη πλοία: το «Thor Magni» (ερευνητικό), το «ΕDT Niovi» (ρυμουλκό) και το «EDT Argonaut» (υπεράκτιες προμήθειες/υποστήριξη έρευνας). Στόχος είναι να απλώσει τα καλώδια του με το ειδικό εξοπλισμό και να «σκανάρει» με τρισδιάστατες απεικονίσεις συγκεκριμένες θαλάσσιες γεωλογικές δομές, κυρίως στο block «Νοτιοδυτικά της Κρήτης».
Η ολοκλήρωση των τρισδιάστατων ερευνών και η ενδελεχής ερμηνεία των νέων δεδομένων που θα αποδώσει θα οδηγήσουν στη λήψη της σημαντικής τελικής επενδυτικής απόφασης την κοινοπραξία των ExxonMobil – Helleniq Energy, για το αν τελικά θα προχωρήσουν τα επόμενα 2 χρόνια (2025-2026) στην πρώτη ερευνητική γεώτρηση, η οποία είναι ένα στάδιο πριν από τη γεώτρηση εκμετάλλευσης πιθανού αξιοποιήσιμου κοιτάσματος.
Τα συνοδευτικά σκάφη του σεισμογραφικού «Ramform Hyperion»
CHEVRON ΚΑΙ ΣΕΝΑΡΙΑ
Ένα από τα σενάρια που βρίσκεται υπό συζήτηση είναι η κοινοπραξία να ενισχυθεί και με την προσθήκη της Chevron, ενός ακόμη αμερικανικού κολοσσού που θα εδραιώσει την παρουσία των ΗΠΑ στις ερευνητικές διαδικασίες στην Ελλάδα, και δη σε μια περιοχή υψηλής γεωπολιτικής ευαισθησίας όπως αυτή της Κρήτης, παρότι τα blocks της Κρήτης δεν βρίσκονται κοντά σε διεκδικούμενο σημείο από το παράνομο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο αλλά εντός των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Διαφέρουν -δε- από τα άλλα δύο blocks, νότια του νησιού, κάτω από τη Γαύδο και κάτω από το Λασίθι, ενδεχόμενη παραχώρηση των οποίων θα ακύρωνε επί της ουσίας του τουρκο-λιβυκό μνημόνιο.
Οι θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης έχουν χαρακτηριστεί από πλήθος γεωλόγων ως πολλά υποσχόμενες ως προς την ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου, αν και τα νούμερα που κατά καιρούς ακούγονται και γράφονται δεν στηρίζονται παρά σε θεωρητικές προσεγγίσεις που πιθανόν απέχουν παρασάγγας από την πραγματικότητα.
Το 2019, όπως αναφέρει δημοσίευμα του ot.g το τότε στέλεχος του ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια (νυν Helleniq Energy) Γιάννης Γρηγορίου είχε αποκαλύψει πως το 2015 στη διάρκεια επανεπεξεργασίας σεισμικών δεδομένων -είχαν προσκτηθεί το 2012 όταν ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννης Μανιάτης είχε βγάλει σε διαγωνισμούς περίπου 20 blocks στις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας (Κρήτη και Ιόνιο Πέλαγος)- ομάδα γεωλόγων είχε ανακαλύψει στόχο με πιθανό κοίτασμα φυσικού αερίου εκτιμώμενης δυναμικότητας 10 τρισ. κυβικών ποδιών (280 δισ. κυβικά μέτρα). Τον στόχο αυτό οι επιστήμονες τον είχαν ονομάσει «Τάλως» εμπνευσμένοι από τον μυθικό, γιγάντιο ανθρωπόμορφο φύλακα της Κρήτης με σώμα από χαλκό.
ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ
Οι πλέον αξιόπιστες εκτιμήσεις, στον βαθμό που μπορεί κάποια να χαρακτηριστεί ως τέτοια όσο δεν υπάρχουν συγκεκριμένα σεισμικά δεδομένα υψηλής ανάλυσης, θεωρείται πως έχουν διατυπωθεί από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ), Άρη Στεφάτο.
Σύμφωνα με όσα έχει κάνει γνωστά, με βάση τα στοιχεία και το αρχείο των δεδομένων που διαθέτει η ΕΔΕΥΕΠ στους 24 στόχους που υπάρχουν στα αδειοδοτημένα οικόπεδα, το 85% των όγκων εκτιμάται πως είναι φυσικό αέριο. «Μόνο οι πέντε πλέον σημαντικοί στόχοι δημιουργούν μία αγορά αξίας 250 δισ. ευρώ». Με υπολογισμούς ανθρώπων της αγοράς υδρογονανθράκων, η προαναφερόμενη αξία των πέντε στόχων αντιστοιχεί σε κοιτάσματα φυσικού αερίου 705 δισ. κυβικών μέτρων. Σύμφωνα με τον κ. Στεφάτο απαιτούνται ιδιωτικές επενδύσεις 46 δισ. ευρώ για την έρευνα, τις γεωτρήσεις και την εκμετάλλευση εφόσον διαπιστωθεί ότι είναι αξιοποιήσιμα, ενώ το Δημόσιο θα μπορούσε να έχει μακροπρόθεσμα έσοδα 56 δισ. ευρώ.