Μέχρι το τέλος του 2024 το «πάγωμα» επιτοκίων

18:19 - 22 Φεβρουάριος 2024

Μέχρι το τέλος του 2024 προτίθενται να παρατείνουν οι ελληνικές τράπεζες το «πάγωμα» στα κυμαινόμενα επιτόκια των στεγαστικών δανείων ύψους 20 δισ. ευρώ που έχουν λάβει περισσότεροι από 500.000 δανειολήπτες, για να προστατευθούν από το περιβάλλον του αυξημένου κόστους χρήματος. Η απόφαση αυτή, για την οποία μάλιστα χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, παρότρυνε τις τράπεζες, όχι μόνο να την υλοποιήσουν αλλά και να τη διευρύνουν, αναμένεται να ληφθεί επίσημα λίγο πριν από τις 31 Μαρτίου, οπότε και εκπνέει η προθεσμία της πρωτοβουλίας των τραπεζών, η οποία ενεργοποιήθηκε την άνοιξη του 2023 και προβλέπει «πλαφόν» στο επιτόκιο Euribor, επί του οποίου υπολογίζεται η δόση στο 2,85%, έναντι 4%, που είναι έως σήμερα το επιτόκιο της ΕΚΤ.

Χθες, ο Κωστής Χατζηδάκης, λίγες ώρες πριν από τη σύσκεψη που είχε με τους επικεφαλής των τραπεζικών ιδρυμάτων, έστειλε καθαρό μήνυμα, υπογραμμίζοντας (Σκάι) ότι «δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι οι τράπεζες δεν θα επεκτείνουν τις χαμηλότερες χρεώσεις για τα στεγαστικά δάνεια, τις οποίες είχαν υιοθετήσει πέρυσι για έναν χρόνο. Επειδή τα επιτόκια σε ευρωπαϊκό επίπεδο παραμένουν ψηλά, θεωρούμε ότι θα προχωρήσουν προς τα εκεί».

ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δεν περιορίστηκε στο πλαφόν των στεγαστικών, αλλά άνοιξε και το θέμα της τεράστιας ψαλίδας ανάμεσα στα υψηλά επιτόκια χορηγήσεων και στα χαμηλά επιτόκια καταθέσεων, η οποία ευθύνεται σε σημαντικό βαθμό για τα υψηλά των τραπεζών και τις πενιχρές αποδόσεις των αποταμιευτών. Με το spread να έχει υποχωρήσει ελάχιστα -από το 5,9% στο 5,55%- ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε με νόημα πως, από τη στιγμή που οι τράπεζες δεν έχουν λόγο να προσφέρουν υψηλότερα επιτόκια καταθέσεων, επειδή έχουν πλεονάζουσα ρευστότητα (διαθέτουν 112 δισ. ευρώ δάνεια και 200 δισ. καταθέσεις), τότε οι καταναλωτές θα πρέπει να εκμεταλλευτούν άλλες εναλλακτικές, όπως είναι τα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου, που δίνουν αποδόσεις 4% και πάνω.

Επιπλέον, έστειλε ένα ακόμη μήνυμα στις μεγάλες τράπεζες να προετοιμάζονται για ένταση του ανταγωνισμού στο μέλλον, καθώς είναι θέμα χρόνου να αρχίσει να λειτουργεί ο λεγόμενος «5ος τραπεζικός πυλώνας», δηλαδή οι εταιρείες-μη τραπεζικοί φορείς, στις οποίες επιτρέπεται πλέον με νόμο να παρέχουν καταναλωτικά, στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια, ανταγωνιζόμενες ευθέως τις τράπεζες.

 

Β.Γ.