Ακόμη πιο φτηνά θα πληρώνουν το ηλεκτρικό ρεύμα οι καταναλωτές από τον επόμενο μήνα, καθώς η μεγάλη μείωση των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου και της χονδρικής τιμής εντείνει τον ανταγωνισμό και δίνει ήδη τη δυνατότητα στους παρόχους να προσφέρουν τιμές ακόμη και κάτω από τα 10 λεπτά την κιλοβατώρα. Αν δεν υπάρξει κάποια απρόσμενη μεταβολή στην πτωτική τάση που ακολουθεί η χονδρεμπορική αγορά, τότε όσο μπαίνουμε στην άνοιξη και το καλοκαίρι στελέχη της αγοράς ενέργειας εκτιμούν ότι σύντομα θα είναι κανόνας οι τιμές στα 9-10 λεπτά, όταν σήμερα στα «πράσινα» κυμαίνονται στα 12-13 λεπτά για καταναλώσεις έως 500 kWh τον μήνα.
Ήδη οι τιμές στη χονδρεμπορική αγορά έχουν υποχωρήσει στα προ κρίσης επίπεδα και έχουν επιστρέψει στον Μάιο του 2021. Οι καταναλωτές έχουν σύμμαχο τον ήπιο χειμώνα, αλλά και τη μειωμένη ζήτηση από τη βιομηχανία, που κρατά χαμηλά την κατανάλωση για θέρμανση και παραγωγή και πλήρεις τις αποθήκες φυσικού αερίου. Τα συμβόλαιο του ολλανδικού κόμβου φυσικού αερίου (TTF) έχουν υποχωρήσει σήμερα κάτω από τα 25 ευρώ/μεγαβατώρα, όταν τον Αύγουστο του 2022, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και το κλείσιμο της στρόφιγγας του ρωσικού αερίου, είχαν εκτοξευτεί στα 245 ευρώ/μεγαβατώρα. Η δε χονδρική τιμή ρεύματος έχει υποχωρήσει αντίστοιχα από τα 436 ευρώ/μεγαβατώρα το 2022 στα 74,67 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με ενδείξεις περαιτέρω αποκλιμάκωσης.
Τους τελευταίους μήνες, αλλά και με βάση τα τελευταία στοιχεία του τρέχοντος μήνα, η Ελλάδα έχει πάψει πια να είναι στην κορυφή του πίνακα. Είναι μεν η 9η πιο ακριβή σε δείγμα 32 χωρών της Ευρώπης, ωστόσο με τιμές αισθητά χαμηλότερες των πρώτων (Ιταλία, Μάλτα, Ιρλανδία κ.ά.) ως αποτέλεσμα και της αυξημένης συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, η οποία φτάνει στο 70%-72%.