Τέλος στην αναρχία για τα εκτός σχεδίου

Οι νέες πολεοδομικές ρυθμίσεις «ξεπαγώνουν» την έκδοση οικοδομικών αδειών και αγοραπωλησίες που είχαν «κολλήσει»
15:31 - 12 Φεβρουαρίου 2024

ΜΙΑ ΑΠΟ τις σοβαρότερες μεταρρυθμίσεις που εμπεριείχε το πρόγραμμα της ΝΔ και ήταν προσωπική δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν η χωροταξική και πολεοδομική αναδιαμόρφωση της χώρας, έτσι ώστε να σταματήσει επιτέλους η αναρχία και η αβεβαιότητα για τον χαρακτήρα και την προοπτική της οικοδόμησης και των ορίων της οικονομικής ανάπτυξης υπό το πρίσμα της προστασίας του περιβάλλοντος.

Γράφει ο Βασίλης Οικονόμου

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε και για την πολεοδομική και χωροταξική μεταρρύθμιση, λέγοντας ότι: «Προωθείται ένας ολοκληρωμένος χωροταξικός σχεδιασμός, ο οποίος είχε να γίνει ουσιαστικά εδώ και 100 χρόνια. Με τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια να επεκτείνονται σε όλη την επικράτεια, αλλά και με μια σειρά από παρεμβάσεις που λύνουν εκκρεμότητες που αφορούν την εκτός σχεδίου δόμηση, ωσότου τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια επισημοποιηθούν με την έκδοση των σχετικών Προεδρικών Διαταγμάτων». Με μείγμα τεχνοκρατικών αντιλήψεων και αίσθημα προστασίας για το περιβάλλον και τον πολίτη ήρθαν οι νέες πολεοδομικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης, που έχουν πλέον πάρει την τελική μορφή νομοθετικών διατάξεων και εντός του Ιανουαρίου θα τεθούν σε διαβούλευση, έτσι ώστε να ψηφιστούν οι προτάσεις αυτές εντός Φεβρουαρίου.

ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ αυτό έρχεται να δώσει διέξοδο σε έναν λαβύρινθο νομοθετημάτων και διαδικασιών για την εκτός σχεδίου δόμηση, η οποία ταλαιπωρεί την επικράτεια για πάρα πολλά χρονιά. Ειδικότερα στην Αττική, μεγάλοι δήμοι όπως Αχαρναί, Διόνυσος, Ωρωπός, Μαρκόπουλο, Λαυρεωτική και γενικότερα όλη η ανατολική περιφέρεια της Αττικής, όπου υπάρχουν πολλές εκτάσεις εκτός σχεδίου, έχουν εγκλωβιστεί, με τις υπηρεσίες δόμησης των δήμων να μην μπορούν να χορηγήσουν άδεια δόμησης σε αυτές τις περιοχές. Να σημειωθεί ότι οι περισσότερες χαρακτηρισμένες βιομηχανικές, ΒΙΟΠΑ και ΒΙΠΑ, περιοχές είναι εκτός σχεδίου και σήμερα δεν μπορούν να οικοδομήσουν. Αυτό το γεγονός συνεπάγεται τεράστια ζημιά και για τους δήμους αλλά και τους επιχειρηματίες και γενικότερα για την οικονομική ανάπτυξη της περιφέρειας.

Η ΛΥΣΗ για την εκτός σχεδίου δόμηση έρχεται με τρία προαπαιτούμενα προκειμένου σε γήπεδα τουλάχιστον 4 στρεμμάτων στην εκτός σχεδίου περιοχή, που έχουν πρόσωπο σε μη αναγνωρισμένο πολεοδομικά κοινόχρηστο δρόμο, να δίνεται η δυνατότητα να οικοδομήσουν. Οι τρεις βασικές προϋποθέσεις, για να πάρουν άδεια δόμησης τα εκτός σχεδίου γήπεδα, είναι:

Η ύπαρξη της οδού για την εξυπηρέτηση των ακινήτων να φαίνεται σε αεροφωτογραφίες προ της 27ης Ιουλίου 1977.

Οι δρόμοι στους οποίους έχουν πρόσωπο τα γήπεδα να είναι πλάτους τουλάχιστον 3,5 μέτρων.

Οι ιδιοκτήτες να πληρώσουν ειδικό τέλος για την έκδοση οικοδομικής άδειας ως πρόβλεψη περιβαλλοντικού ισοδυνάμου.

Το σημαντικότερο όμως που περιλαμβάνεται σε αυτό το νομοσχέδιο και αφορά χιλιάδες πολίτες της επικράτειας και της Ανατολικής Αττικής είναι η μερική επαναφορά τακτοποίησης αυθαιρέτων κατηγορίας 5.

Η ψήφισή του φέρει θετικό πρόσημο, «ξεπαγώνοντας» αφενός την έκδοση οικοδομικών αδειών και επανεκκινώντας αφετέρου τις αγοραπωλησίες που είχαν «κολλήσει». Επιπλέον, δίνει ανάσα σε χιλιάδες ιδιοκτήτες που μέχρι σήμερα είναι με δεμένα χέρια, χωρίς να μπορούν να προστατεύσουν και να εκμεταλλευτούν την ιδιοκτησία τους. Αυτές οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης δίνουν έναν θετικό προσανατολισμό στην προοπτική του εκσυγχρονισμού του κράτους, μέσα σε ένα δίκαιο πλαίσιο για τον πολίτη και αφήνοντας ένα θετικό αποτύπωμα στην προστασία του περιβάλλοντος.

Ο κ. Οικονόμου είναι βουλευτής Ανατολικής Αττικής ΝΔ και πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής