«Κόφτη» στην παρακράτηση των ποσών υπέρ ΕΦΚΑ περιλαμβάνει η ερμηνευτική εγκύκλιος, καθώς τα παρακρατούμενα ποσά δεν μπορεί να υπερβαίνουν το δωδεκαπλάσιο του εκάστοτε ισχύοντος ποσού της εθνικής σύνταξης. Αυτό σημαίνει ότι για μισθωτό το ανώτερο ποσό ανά μήνα ανέρχεται στα 131,91 ευρώ και για τους ελευθέρους επαγγελματίες με πολυαπασχόληση τα 425,50 ευρώ.
Συγκεκριμένα, για τους αμειβόμενους με τίτλο κτήσης, το ανώτατο ποσό για τον υπόχρεο ανέρχεται σε 1.319,05 ευρώ. Συνεπώς, μέγιστο ποσό πόρου 131,91 ευρώ. Για τους αμειβόμενους με περισσότερα του ενός παραστατικά για την ίδια μισθολογική περίοδο, το ανώτατο ποσό για τον υπολογισμό του πόρου υπέρ e-ΕΦΚΑ ανέρχεται σε 4.254,99 ευρώ. Άρα, μέγιστο ποσό πόρου 425,50 ευρώ τον μήνα.
Η εγκύκλιος
Σύμφωνα με τη διευκρινιστική εγκύκλιο του ΕΦΚΑ:
– Οι μισθωτοί θα έχουν κράτηση 10% υπέρ του ΕΦΚΑ, η οποία θα γίνεται μέσω των ΑΠΔ που υποβάλλουν οι εργοδότες κάθε μήνα για το προσωπικό που απασχολούν.
– Οι μη μισθωτοί εργαζόμενοι συνταξιούχοι (ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοτελώς απασχολούμενοι) θα έχουν προσαύξηση 50% επί της επιλεγείσας ασφαλιστικής κατηγορίας κύριας ασφάλισης.
– Οι αυτοαπασχολούμενοι συνταξιούχοι που υπάγονται υποχρεωτικά σε κύρια και επικουρική ασφάλιση (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί) θα έχουν προσαύξηση εισφοράς 40% για κύρια και 40% για επικουρική ασφάλιση.
– Οι συνταξιούχοι μηχανικοί και δικηγόροι που απασχολούνται ως μισθωτοί θα έχουν κράτηση 10%.
– Οι αμειβόμενοι με παραστατικά παρεχόμενων υπηρεσιών θα έχουν κράτηση 10% επί της καθαρής αξίας του παραστατικού.
– Οι συνταξιούχοι που αμείβονται με εργόσημο θα έχουν κράτηση 10% στην αξία του εργοσήμου.
– Οι συνταξιούχοι με πολλαπλή ασφάλιση, που εργάζονται δηλαδή ως μισθωτοί και ως ελεύθεροι επαγγελματίες, θα έχουν κρατήσεις 10% επί της αμοιβής για τη μισθωτή απασχόληση και προσαύξηση 50% της εισφοράς που καταβάλλουν για το ελεύθερο επάγγελμα ή προσαύξηση εισφορών 40%, αν είναι αυτοαπασχολούμενοι με κύρια και επικουρική ασφάλιση.
– Οι συνταξιούχοι με παράλληλη απασχόληση, που εργάζονται με μισθό σε δύο ή περισσότερες δουλειές (π.χ. πλήρους ή και μερικής απασχόλησης) θα καταβάλλουν κράτηση 10% από τις αμοιβές τους. Αν η παράλληλη απασχόληση είναι σε ελεύθερο επάγγελμα, τότε θα καταβάλλουν μια προσαύξηση 50% ή 40% (αν υπάρχει και επικουρική ασφάλιση) επειδή για την παράλληλη απασχόληση σε ελεύθερο επάγγελμα προβλέπεται μια εισφορά.
Στις εξαιρέσεις από κάθε κράτηση περιλαμβάνονται οι αγρότες συνταξιούχοι του ΟΓΑ που συνεχίζουν την αγροτική δραστηριότητα, οι συνταξιούχοι άλλων Ταμείων που ασκούν αγροτική δραστηριότητα από την οποία αποκτούν ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ, οι πολύτεκνοι και οι συνταξιούχοι ειδικών κατηγοριών (λογοτέχνες κ.ά.).
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ
1 Συνταξιούχος λόγω γήρατος πριν από τις 31/12/2023 αναλαμβάνει στις 15/01/2024 απασχόληση.Υποχρεούται να καταβάλλει, μέσω του εργοδότη του, από 15/01/2024 πόρο ποσοστού 10% επί των ασφαλιστέων αποδοχών του.
2 Συνταξιούχος λόγω γήρατος πριν από τις 31/12/2023, που δεν εισπράττει τη σύνταξή του (αναστολή καταβολής), δεν εμπίπτει στις εξαιρέσεις από την υποχρέωση καταβολής του πόρου και αναλαμβάνει στις 15/01/2024 απασχόληση. Δεν υποχρεούται, λόγω της αναστολής καταβολής της σύνταξής του να καταβάλλει τον πόρο του 10%.
3 Ασφαλισμένος, που υπέβαλε στις 10/01/2024 αίτηση απονομής σύνταξης, λόγω γήρατος, χωρίς να διακόψει την ασφαλιστέα απασχόλησή του στον e-ΕΦΚΑ και δεν εμπίπτει στις εξαιρέσεις. Υποχρεούται από την 1/02/2024 (ημερομηνία έναρξης καταβολής της αιτούμενης σύνταξης γήρατος) και όσο διαρκέσει η παροχή απασχόλησης ασφαλιστέας στον e-ΕΦΚΑ να καταβάλλει, μέσω του εργοδότη του, πόρο 10% επί των ασφαλιστέων αποδοχών του. Εάν τελικά το συνταξιοδοτικό αίτημά του απορριφθεί, το συνολικό ποσό του πόρου θα του επιστραφεί ως αχρεωστήτως καταβληθέν.