Λάμψη από ατόφιο χρυσάφι και αίγλη από τις πολιτειακές και πολιτικές προσωπικότητες της χώρας επιφύλασσε η χθεσινή μέρα στα υπόγεια του ιστορικού κτιρίου της Τράπεζας της Ελλάδος. Εκεί, όπου πίσω από την απόρθητη πόρτα των 100 τόνων, στο ανακαινισμένο θησαυροφυλάκιο της κεντρικής μας τράπεζας, φυλάσσεται ένα σημαντικό μέρος από τα ελληνικά αποθέματα χρυσού (47%), ενώ τα υπόλοιπα έχουν βρει (επισήμως) ασφαλή καταφύγια στις ΗΠΑ (29%), τη Μ. Βρετανία (20%) και την Ελβετία (4%).
Με οικοδεσπότη τον Γιάννη Στουρνάρα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, και αρκετοί προσκεκλημένοι υπουργοί πέρασαν το «άβατο» και είχαν την σπάνια ευκαιρία να δουν για πρώτη φορά από κοντά το υπερσύγχρονο «Κεντρικό Θησαυροφυλάκιο» της ΤτΕ -μετά τη ριζική του ανακαίνιση- και να πληροφορηθούν από πρώτο χέρι για τα υπερσύγχρονα μέσα ασφάλειας, ταξινόμησης και απογραφής των αποθεμάτων χρυσού.
Παρότι η χθεσινή εκδήλωση προετοιμάστηκε για ευνόητους λόγους υπό άκρα μυστικότητα και δεν υπήρξαν καν φωτογραφικά ντοκουμέντα, όσοι είχαν την τύχη να παραβρεθούν στην «ξενάγηση» αποχώρησαν εντυπωσιασμένοι. Είχαν δε τη δυνατότητα να ακούσουν τον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, στην ιστορική αναδρομή που έκανε για το πολύτιμο μέταλλο, να μιλά για το «παράδοξο» των εγκαινίων μιας υπερσύγχρονης αίθουσας φύλαξης χρυσού σε μια περίοδο που το χρήμα από χάρτινο γίνεται ψηφιακό, αλλά να υπερασπίζεται την αναγκαιότητα συσσώρευσης και διατήρησης αποθεμάτων.
«Η σημασία του χρυσού άλλαξε, αλλά δεν εξαλείφθηκε. Αντί για κάλυμμα της κυκλοφορίας τραπεζογραμματίων -όπως ήταν την περίοδο του Bretton Woods- ο χρυσός σήμερα αποτελεί ένα ακόμα περιουσιακό στοιχείο, μέρος του χαρτοφυλακίου στο ενεργητικό της Τράπεζας της Ελλάδος, το οποίο τής επιτρέπει να ανταποκρίνεται σε διαφορετικές συνθήκες και απαιτήσεις. Για τους πολίτες δεν αποτελεί πλέον μέσο συναλλαγών, αλλά καταφύγιο αξίας σε συνθήκες αβεβαιότητας και δεν είναι τυχαίο ότι η ζήτηση χρυσού εκτοξεύθηκε την περίοδο της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης», υπογράμμισε ο κεντρικός τραπεζίτης, δίνοντας έμφαση στον νέο ρόλο του πολύτιμου μετάλλου, το οποίο -όπως είπε- «είναι συνυφασμένο πρωτίστως με το παρελθόν, και με όχι το μέλλον του χρήματος».
Β.Γ.