Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει τις κυβερνήσεις να εξαγγέλλουν κατά καιρούς τη σύντμηση του χρόνου ίδρυσης επιχειρήσεων στην Ελλάδα; Τα τελευταία χρόνια πράγματι οι διαδικασίες έχουν απλοποιηθεί σημαντικά, διευκολύνοντας τους επίδοξους επιχειρηματίες να κάνουν γρήγορα τα πρώτα τους βήματα, αν και όλοι ξέρουμε πως η ίδρυση και η έναρξη λειτουργίας μιας εταιρείας είναι δύο διαφορετικά στάδια, με μεγάλη χρονική απόκλιση το ένα από το άλλο.
Πλέον όμως με τα ψηφιακά εργαλεία που έχει στα χέρια της η κυβέρνηση υπόσχεται ότι η ίδρυση θα γίνεται μέσα σε μόλις λίγα λεπτά με μερικά «κλικ» απευθείας από τον προσωπικό υπολογιστή του ενδιαφερόμενου! Απίστευτο; Μένει να φανεί αν η χθεσινή απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, για τη δυνατότητα δημιουργίας 12 επιπλέον τύπων επιχειρήσεων μέσα σε μόνο δέκα λεπτά της ώρας και με κόστος από 15 έως 18 ευρώ, θα βρει και πρακτική εφαρμογή εντός του 2024, μειώνοντας θεαματικά τον απαιτούμενο χρόνο που σήμερα υπολογίζεται ότι φτάνει σχεδόν τον έναν μήνα.
Η υπουργική απόφαση Σκρέκα υπό τον τίτλο «Πρότυπα καταστατικά για τη σύσταση εταιρειών μέσω της Υπηρεσίας μιας Στάσης και της Ηλεκτρονικής Υπηρεσίας» αφορά δώδεκα διαφορετικές νομικές μορφές εταιρειών. Οι συγκεκριμένες εταιρείες θα μπορούν να συστήνονται με πρότυπο περιεχόμενο ώστε οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν να συντάσσουν και να υποβάλλουν το καταστατικό της εταιρείας τους. Οι εταιρείες τις οποίες περιλαμβάνει η απόφαση (νομικές μορφές) και ο χρόνος έναρξης έχουν ως εξής:
* Ετερόρρυθμη Εταιρεία κατά Μετοχές (από 1/5/2024)
* Κοινοπραξία (από 1/5/2024)
* Αστική Εταιρεία (από 1/5/2024)
* Αστικός Συνεταιρισμός (από 1/7/2024)
* Ενεργειακή Κοινότητα Πολιτών (από 1/7/2024)
* Κοινότητα Ανανεώσιμης Ενέργειας (από 1/7/2024)
* Κοινωνικός Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης (από 1/10/2024)
* Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (από 1/10/2024)
* Συνεταιρισμός Εργαζομένων (από 1/10/2024)
* Ευρωπαϊκή Συνεταιριστική Εταιρεία (από 1/12/2024)
* Ευρωπαϊκός Όμιλος Οικονομικού Σκοπού (από 1/12/2024)
* Ευρωπαϊκή Εταιρεία (από 1/12/2024).
Με προγενέστερο νόμο του 2022 η σύσταση εταιρειών μέσω των Υπηρεσιών Μιας Στάσης και του ΓΕΜΗ είχε ξεκινήσει για τις Ανώνυμες Εταιρείες, τις Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης, τις Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες, τις Ομόρρυθμες και Ετερόρρυθμες, τους Αστικούς Συνεταιρισμούς, τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις και άλλες. Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, μέχρι τώρα ο ενδιαφερόμενος νέος επιχειρηματίας χρειαζόταν πολύτιμο χρόνο -που μπορούσε να υπερβεί και τον έναν μήνα-, καθώς έπρεπε να επισκεφθεί τουλάχιστον τρεις τέσσερις διαφορετικές υπηρεσίες (Υπηρεσία Γενικού Εμπορικού Μητρώου, Επιμελητήριο, αρμόδια ΔΟΥ και ΕΦΚΑ).
Σε δήλωσή του ο κ. Σκρέκας επισήμανε ότι «το φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον που οικοδομεί η κυβέρνηση είναι έμπρακτο. Η δυνατότητα ηλεκτρονικής σύστασης εταιρείας επεκτείνεται και σε ακόμα δώδεκα νομικές μορφές. Απλουστεύονται χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες, προάγεται και διευκολύνεται η επιχειρηματικότητα, ιδίως των νέων. Η απλοποίηση, τυποποίηση και ψηφιοποίηση όλων των διαδικασιών αντιμετωπίζουν τη γραφειοκρατία στη ρίζα της».