Τι θα αλλάξει στα τεκμήρια διαβίωσης

15:39 - 2 Φεβρουαρίου 2024

Σε ριζική αναδιάρθρωση του συστήματος των τεκμηρίων δαπανών διαβίωσης, που επιβαρύνουν κάθε χρόνο με πρόσθετους φόρους χιλιάδες φορολογούμενους, ετοιμάζεται να προχωρήσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, που με ορίζοντα το 2025 σχεδιάζει συνολική μείωση 30%.

Οι αλλαγές σε αυτή τη φάση θα είναι τέτοιες ώστε το «Πόθεν Έσχες» των φορολογουμένων, δηλαδή η υποχρέωσή τους να καλύπτουν με δηλωμένα εισοδήματα, τωρινά ή του παρελθόντος, το ύψος των αγορών που πραγματοποιούν εντός κάθε φορολογικού έτους, να έχει τελικά πιο ουσιαστικό αποτέλεσμα και λιγότερες στρεβλώσεις σε σύγκριση με το σημερινό καθεστώς.

Όπως εξηγούν στην «Α» αρμόδια στελέχη του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η μεγάλη παρέμβαση στα τεκμήρια διαβίωσης θα ξεκινήσει αρχικά από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, για τους οποίους είναι πιο εύκολο να αποκαλυφθούν τα πραγματικά εισοδήματα και οι δαπάνες, και στη συνέχεια θα επεκταθεί στους επαγγελματίες, μόλις ολοκληρωθεί το πλαίσιο των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων και έχουν δημιουργηθεί τα απαραίτητα εργαλεία.

Η ειδική επιτροπή, που έχει ήδη πιάσει δουλειά, πρόκειται να παρουσιάσει σύντομα το πόρισμα με τις προτάσεις της.

Οι παρεμβάσεις

Πηγές του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τονίζουν ότι όλες οι αλλαγές που θα γίνουν στα τεκμήρια των δαπανών διαβίωσης θα είναι συγκεκριμένες και θα δικαιώνουν τους συνεπείς.

Σύμφωνα με τον έως τώρα σχεδιασμό, προβλέπεται:

  1. Αλλαγή στις κλίμακες. Θα αναμορφωθούν οι κλίμακες υπολογισμού των τεκμηρίων διαβίωσης για ΙΧ αυτοκίνητα και σκάφη αναψυχής. Σήμερα το τεκμήριο διαμορφώνεται ανάλογα με τα κυβικά εκατοστά του αυτοκινήτου και ξεκινάει από τα 4.000 ευρώ για αυτοκίνητα μέχρι 1.200 κυβικά εκατοστά.
  2. Μείωση τεκμαρτής δαπάνης. Μειώνεται η τεκμαρτή δαπάνη των ακινήτων, λόγω των αυξήσεων που έγιναν στις αντικειμενικές αξίες. Σήμερα για την κύρια κατοικία υπολογίζεται με βάση την επιφάνειά της: 40 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για κύριους χώρους μέχρι και 80 τ.μ., 110 ευρώ ανά τ.μ. για 81-120 τ.μ., 200 ευρώ για χώρους 201-300 τ.μ. και 400 ευρώ για κύριους χώρους πάνω από 301 τετραγωνικά μέτρα.
  3. Μείωση για άγαμους και έγγαμους. Θα μειωθούν τα ελάχιστα τεκμαρτά ποσά των 3.000 ευρώ για τους άγαμους και των 5.000 ευρώ για τους έγγαμους και όσους έχουν συνάψει ή συνάπτουν σύμφωνα συμβίωσης.
  4. Φιλοξενούμενοι: Θα μειωθεί η τεκμαρτή δαπάνη για τους φιλοξενούμενους. Σήμερα σε περίπτωση που ο φορολογούμενος έχει δηλώσει «φιλοξενούμενος» απαλλάσσεται από το τεκμήριο διαβίωσης για την κατοικία, καθώς αυτό βαρύνει εκείνον που τον φιλοξενεί.

Στην τσιμπίδα

Σήμερα στον… Καιάδα των τεκμηρίων γκρεμίζονται ετησίως τουλάχιστον 2.000.000 Έλληνες φορολογούμενοι, καθώς πληρώνουν φόρους όχι σύμφωνα με τα εισοδήματα που δηλώνονται αλλά με βάση τα τεκμήρια, τα οποία καθορίζει η εφορία, υπολογίζοντας δηλαδή ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, εξυπηρέτηση δανείων και λοιπά.

Τα τεκμήρια ακινήτων, σκαφών και ΙΧ έφεραν πρόσθετο φόρο σε χιλιάδες φορολογούμενους, ιδίως σε συζύγους φορολογουμένων, όπου βρέθηκε επιπλέον διαφορά τεκμηρίων 1,29 δισ. ευρώ! Στις εν λόγω περιπτώσεις που πιάστηκαν στην τσιμπίδα είχαν δηλώσει εισόδημα 411.560.000 ευρώ, αλλά τελικά βρέθηκαν με 1,73 δισ. ευρώ!

Δείτε μερικά ενδεικτικά παραδείγματα για το 2022:

* Σε 582.117 μισθωτούς που δήλωσαν εισοδήματα ύψους 1,5 δισ. ευρώ προστέθηκαν επιπλέον τεκμαρτά εισοδήματα 1,45 δισ. ευρώ.

* Σε 490.709 συνταξιούχους που δήλωσαν εισοδήματα 984.800.000 ευρώ η εφορία επέβαλε επιπλέον τεκμαρτά εισοδήματα 1,3 δισ. ευρώ.

* Σε 404.113 εισοδηματίες με εισοδήματα 208.220.000 ευρώ ο επιπλέον υπολογισμός εσόδων μέσω τεκμηρίων ανήλθε σε 1,7 δισ. ευρώ.

* Σε 217.159 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους οι οποίοι δήλωσαν εισοδήματα ύψους 370.660.000 ευρώ η εφορία τούς πρόσθεσε επιπλέον τεκμαρτά εισοδήματα ύψους 700.000.000 ευρώ!

* Σε 109.731 φορολογούμενους με αγροτική δραστηριότητα, οι οποίοι δήλωσαν στην εφορία εισοδήματα 184.750.000 ευρώ, τους πρόσθεσαν τεκμαρτά εισοδήματα ύψους 350.000.000 ευρώ.

ΠΩΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ

Για να περιοριστούν τα πρόσθετα ποσά φορολόγησης μέσω των τεκμηρίων υπάρχει μια σειρά από πηγές εισοδημάτων οι οποίες πολλές φορές δεν δηλώνονται, αν και έχουν ευεργετικό αποτέλεσμα.

Τέτοια μπορεί να είναι έσοδα αποζημίωσης λόγω απόλυσης από την εργασία, από επιδόματα ανεργίας, ΕΚΑΣ, κέρδη από μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια, τόκοι από ρέπος, καταθέσεις, έντοκα γραμμάτια, ομόλογα, εφάπαξ ή αποζημίωση από ασφαλιστική εταιρεία.

Επίσης, έσοδα από πώληση περιουσιακών στοιχείων (ακίνητα, αυτοκίνητα κ.ά.), ποσά που εισήγαγε στην Ελλάδα ο φορολογούμενος με το πρωτότυπο παραστατικό χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, δάνεια από τράπεζες, συγγενείς ή τρίτους. Η σύναψη δανείου αποδεικνύεται από συμβολαιογραφικό ή ιδιωτικό έγγραφο. Ακόμη, ποσά από δωρεές και γονικές παροχές, αλλά και κέρδη από τυχερά παιχνίδια, λαχεία κ.λπ. ή με επίκληση εισοδημάτων παρελθόντων οικονομικών ετών και τη… γνωστή «ανάλωση κεφαλαίου παρελθόντων ετών», που μπορεί να δικαιολογήσει την όποια διαφορά.

Οι «παγίδες»

1.Ένας στους τρεις από τους 6.370.099 φορολογούμενους πληρώνει για εισόδημα που δεν δήλωσε αλλά προέρχεται από τα τεκμήρια.

2.Σε πάνω από 1.930.000, ενώ δήλωσαν εισοδήματα ύψους 3,3 δισ. ευρώ, προστέθηκε εισόδημα 5,49 δισ. ευρώ λόγω τεκμηρίων.

3.Σε συζύγους φορολογουμένων βρέθηκε επιπλέον διαφορά τεκμηρίων 1,29 δισ. ευρώ! Έτσι, ενώ είχαν δηλώσει εισόδημα 411.560.000 ευρώ, βρέθηκαν με 1,73 δισ. ευρώ.