Η ακρίβεια που καλπάζει και οι μισθοί που παρά την άνοδό τους δεν επαρκούν για να σηκώσουν το βάρος του αυξημένου κόστους ζωής κάνουν τη ζωή των περισσότερων νοικοκυριών δυσκολότερη, παρά την ισχυρή ανάπτυξη της Οικονομίας, τη μείωση της ανεργίας και τις σημαντικές ονομαστικές αυξήσεις των αποδοχών. Τα στοιχεία της φετινής έρευνας της ΓΣΕΒΕΕ -στον βαθμό που η δημοσκόπηση της Marc αποτυπώνει την πραγματικότητα- είναι δηλωτικά του γολγοθά που καλούνται να ανέβουν καθημερινά εκατομμύρια πολίτες, κυρίως δε τα νοικοκυριά με χαμηλές απολαβές έως 30.000 ευρώ τον χρόνο, σε σύγκριση με εκείνα που κερδίζουν περισσότερα και έχουν μεγαλύτερες οικονομικές αντοχές.
Δεν φτάνει…
Ίσως το πιο ανησυχητικό εύρημα της έρευνας να είναι η διαπίστωση ότι για το σύνολο των νοικοκυριών το εισόδημα δεν φτάνει για να βγει ολόκληρος ο μήνας (μεσοσταθμικά εξαντλείται σε 23 ημέρες), ενώ για έξι στα δέκα επαρκεί μόλις για 19 ημέρες. Είναι το χειρότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί από το 2018 και οφείλεται ως επί το πλείστον στην ακρίβεια που ανέτρεψε πλήρως τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς την τελευταία διετία.
Σε δυσμενέστερη θέση βρίσκονται οι μισθωτοί, καθώς για το 65,1% το μηνιαίο εισόδημα δεν επαρκεί για όλο τον μήνα και ακολουθούν οι συνταξιούχοι (57,7%), ενώ σε καλύτερη θέση βρίσκονται όσοι έχουν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα (42,8%). Ως προς τη δυνατότητα αποταμίευσης, αυτή είναι ανέφικτο όνειρο για το 84,8% των νοικοκυριών.
Η επιδείνωση αποτυπώνεται και από το εύρημα ότι το 51,8% περικόπτει έξοδα λόγω της ακρίβειας για να καλύψει τα απολύτως αναγκαία. Από την άλλη πλευρά, το 27,1% των νοικοκυριών δήλωσε ότι τα καταφέρνει χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες, ωστόσο μόλις το 6% των νοικοκυριών δήλωσε ότι ζει άνετα.
Διεύρυνση καταγράφεται και στις εισοδηματικές αποκλίσεις. Για εισοδήματα έως 25.000 ευρώ, το 34,4% δήλωσε ότι το εισόδημά του μειώθηκε το 2023, έναντι 10,5% που δήλωσε ότι αυξήθηκε και 50,1% που δήλωσε ότι παρέμεινε σταθερό. Για εισοδήματα πάνω από 25.000 ευρώ, το 22% των νοικοκυριών δήλωσε αύξηση, το 19,7% μείωση και το 58,4% ότι παρέμεινε σταθερό. Σύμφωνα με την έρευνα, το 73,3% των νοικοκυριών διαβιεί με ετήσιο εισόδημα έως 25.000 ευρώ, έναντι 21,2% που βγάζει πάνω από 25.000 ευρώ, ενώ μόλις το 8,1% των νοικοκυριών λέει ότι έχει εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ.