Η εποχή που ο «γίγαντας» ΔΕΗ στηριζόταν σε πήλινα πόδια και κινδύνευε να θρυμματιστεί, καταπλακώνοντας την ελληνική οικονομία, δεν απέχει παρά μόλις πέντε χρόνια. Τα δύσκολα, όμως, έχουν, περάσει ανεπιστρεπτί. Το μικρό θαύμα που συντελέστηκε σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα είχε ως αποτέλεσμα όχι απλώς να διασωθεί η ΔΕΗ με τη συμβολή των χειρισμών του έμπειρου προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, Γιώργου Στάσση, που έστριψε εγκαίρως το τιμόνι λίγο πριν από τη συντριβή το 2019, αλλά σήμερα η μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας να διεκδικεί ηγετικό ρόλο στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με φιλόδοξους στόχους για εκθετική οικονομική μεγέθυνση μέσα από ένα κολοσσιαίο επενδυτικό πρόγραμμα που θα ξεπεράσει τα 9 δισεκατομμύρια ευρώ στα επόμενα τρία χρόνια!
Στο Λονδίνο
Το νέο στρατηγικό σχέδιο 2024-2026 που παρουσιάστηκε χθες από τη διοίκηση της ΔΕΗ στο Λονδίνο περιγράφει το μέλλον μια εντελώς διαφορετικής επιχείρησης από τη σημερινή, καθώς ο όμιλος, πέραν της θέσης ισχύος που κατέχει στην Ελλάδα στην παραγωγή, στην προμήθεια και τη διανομή ενέργειας, καθώς και το άνοιγμα που κάνει στην παροχή ενεργειακών και τηλεπικοινωνιακών προϊόντων και υπηρεσιών μέσω του δικτύου της Κωτσόβολος, υλοποιεί τεράστια βήματα διεθνοποίησης των δραστηριοτήτων του με την είσοδο στην αγορά της Ρουμανίας (εξαγορά Enel Romania) αλλά και της Βουλγαρίας και άλλων γειτονικών χωρών.
Συνολικά την επόμενη τριετία, η εγκατεστημένη ισχύς της ΔΕΗ σε Ελλάδα και εξωτερικό προβλέπεται ότι θα αυξηθεί από τα 10,7 GW στα 13,1 GW παρά το κλείσιμο λιγνιτικών και άλλων ρυπογόνων μονάδων εγκατεστημένης ισχύος 2,8 GW. Τα δε λειτουργικά κέρδη του ομίλου, αυτά δηλαδή που αντικατοπτρίζουν και τον δείκτη «υγείας» της επιχείρησης, θα αυξηθούν πάνω από 53% και από το 1,5 δισ. ευρώ το 2023 θα εκτιναχθούν στα 2,3 δισ. ευρώ το 2026, με την αύξησή τους να τροφοδοτείται κυρίως από μεγάλες εξαγορές και projects ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Αν οι επενδυτές που παρακολούθησαν χθες την παρουσίαση του επιχειρησιακού σχεδίου της ΔΕΗ συγκράτησαν κάτι επιπλέον των προβλέψεων για τον διπλασιασμό των EBITDA στην επόμενη εξαετία, αυτό είναι το τεράστιο μέγεθος του επενδυτικού προγράμματος της επιχείρησης. Ο όμιλος προβλέπει συνολικές επενδύσεις 9 δισ. ευρώ στην τριετία, κυρίως σε ΑΠΕ, αναβάθμιση δικτύων και νέες δραστηριότητες, αυξημένες κατά 130% σε σχέση με την τριετία 2021-2023, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν κυρίως από τις λειτουργικές ταμειακές ροές και τον δανεισμό, το 80% του οποίου έχει ήδη εξασφαλισθεί. Στο τέλος της δεκαετίας μάλιστα (2030), η εκτίμηση είναι ότι τα λειτουργικά αποτελέσματα θα έχουν διπλασιαστεί στα 3 δισ. ευρώ και η εγκατεστημένη ισχύς θα φτάσει στα 17 GW, εκ των οποίων το 75% θα προέρχεται από καθαρές μορφές ενέργειας.
«Ο νέος όμιλος ΔΕΗ που οραματιζόμαστε είναι διεθνοποιημένος, αναπτυξιακός, υγιής, πελατοκεντρικός και σύγχρονος για να δημιουργεί βιώσιμη αξία», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης.
«Τριετία ανάπτυξης»
Όπως εξήγησε αναλυτικά: «Η τριετία 2024-2026 θα είναι μία τριετία επενδύσεων οι οποίες θα δημιουργήσουν αξία για τον όμιλο και υπεραξία για τους πελάτες, τους μετόχους, τους εργαζομένους και το περιβάλλον, σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιούμαστε.
Σύμφωνα με το νέο επιχειρηματικό μας σχέδιο, ο όμιλος ΔΕΗ τοποθετείται στρατηγικά στην “πράσινη μετάβαση”. Δημιουργούμε τις πράσινες υποδομές και τα εργαλεία, ώστε οι πελάτες μας να εκμεταλλευτούν τα οφέλη του πράσινου ενεργειακού μέλλοντος και τις δυνατότητες που δημιουργεί η εποχή του νέου εξηλεκτρισμού. Επιδιώκουμε σταθερά να είμαστε η πρώτη επιλογή των πελατών, όχι από συνήθεια, αλλά επειδή είμαστε η πιο σύγχρονη και πιο φιλική στο περιβάλλον και τους καταναλωτές εταιρεία στην ευρύτερη περιοχή μας.
Η κορυφαία εταιρεία καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη που πρωταγωνιστεί στο πολύ ανταγωνιστικό διεθνές ενεργειακό περιβάλλον. Χτίζουμε πάνω σε όσα καταφέραμε τα τελευταία χρόνια και την αναγέννηση της επιχείρησης. Μεγαλώνουμε με συνέπεια και οικονομική σύνεση για να διασφαλίσουμε ότι ο όμιλος ΔΕΗ θα επιτελεί αποτελεσματικά τον κρίσιμο ρόλο του σε όλες τις χώρες που έχει παρουσία».