Φαρμάκι ο δανεισμός, ψίχουλα από τις καταθέσεις

Δεν κλείνει η «ψαλίδα» των τραπεζικών επιτοκίων
15:18 - 22 Ιανουαρίου 2024

Σε υψηλά επίπεδα αναμένεται να παραμείνει η ψαλίδα μεταξύ επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων στη χώρα μας, απομακρύνοντας τις μειώσεις επιτοκίων στα δάνεια αλλά και τις αυξήσεις επιτοκίων στις καταθέσεις (δεδομένης της υπερβάλλουσας ρευστότητας που διαθέτουν οι τράπεζες και της έλλειψης ανάγκης να πληρώσουν ακριβότερα για την προσέλκυση καταθέσεων).

Τα υψηλά επιτόκια θα εκτινάξουν φέτος τα λειτουργικά έσοδα των ευρωπαϊκών τραπεζών, με τις ελληνικές τράπεζες να είναι από τις πιο ευνοημένες και αντίστοιχα τους Έλληνες δανειολήπτες και καταθέτες από τους πιο «ριγμένους» στην ΕΕ. Αυτό αποτυπώνεται και στα στατιστικά εποπτικά στοιχεία της ΕΚΤ για το γ΄ τρίμηνο του 2023 που δείχνουν ότι οι ελληνικές τράπεζες λειτουργούν με διαφορά επιτοκίων χορηγήσεων – καταθέσεων, από τις μεγαλύτερες στην ΕΕ.

Ειδικότερα, το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο των ελληνικών τραπεζών στο εννεάμηνο του 2023 διαμορφώθηκε σε 3,2% έναντι 2,1% στην Ιταλία, 2,63% στην Ισπανία, 2,43% στην Αυστρία, 1,98% στην Ιρλανδία, 1,69% στο Λουξεμβούργο, 1,59% στη Φινλανδία, 1,56% στην Ολλανδία, 1,51% στο Βέλγιο, 1,13% στη Γερμανία και 0,89% στη Γαλλία. Λίγο χαμηλότερη από την επιτοκιακή ψαλίδα στην Ελλάδα είναι αυτή στην Πορτογαλία (3,16%), ενώ υψηλότερα επιτοκιακά περιθώρια μεταξύ χορηγήσεων και καταθέσεων από αυτά των ελληνικών τραπεζών έχουν χώρες όπως η Σλοβενία (3,3%), η Λιθουανία (3,58%), η Εσθονία (3,77%) και η Λετονία (3,90%). Σημειώνεται ότι η μεγάλη ψαλίδα επιτοκιακού περιθωρίου συνέβαλε στο 79,25% των λειτουργικών εσόδων των ελληνικών τραπεζών το γ΄ τρίμηνο 2023 έναντι μέσου ευρωπαϊκού όρου 60,56%.

Η προοπτική μειώσεων επιτοκίων από την ΕΚΤ δεν φαίνεται νωρίτερα από το β΄ εξάμηνο του 2024, αν όχι το 2025, κρίνοντας από τα μηνύματα της Κριστίν Λαγκάρντ. Η επικεφαλής της ΕΚΤ δήλωσε πρόσφατα ότι η Τράπεζα θα ξεκινήσει να μειώνει τα επιτόκια, όταν πειστεί ότι ο πληθωρισμός επανέρχεται στον στόχο του 2%. «Εάν κερδίσουμε αυτή τη μάχη, εάν φτάσουμε στο 2% το 2025, όπως υπολογίζουμε, και εάν αυτό επιβεβαιωθεί από τα στοιχεία που θα έχουμε τους επόμενους μήνες, τότε τα επιτόκια θα αρχίσουν να χαμηλώνουν», είπε η Κρ. Λαγκάρντ, την ώρα που και μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ στέλνουν ανάλογα σινιάλα στις αγορές.