«Φωτιά» παίρνουν οι εκδόσεις για «λαϊκά» έντοκα, με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας να συνεχίζει δυναμικά το πρόγραμμα, δίνοντας τη δυνατότητα σε χιλιάδες μικροεπενδυτές να απολαύσουν διπλάσιες αποδόσεις σε σχέση με τα προϊόντα που λανσάρουν οι τράπεζες, καθώς φθάνουν στο 3,9%. Με τον πληθωρισμό να ροκανίζει τις λαϊκές αποταμιεύσεις και τα επιτόκια καταθέσεων να κινούνται σε εξευτελιστικά χαμηλά επίπεδα, οι μικροαποταμιευτές θα μπορούν να συμμετάσχουν σε οκτώ δημοπρασίες εντόκων γραμματίων που θα διενεργήσει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) στο πρώτο εξάμηνο φέτος και θα είναι ανοικτές για το ευρύ κοινό. Το εναρκτήριο λάκτισμα θα δοθεί την επόμενη Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου, με τα εξάμηνα έντοκα που θα εκδώσει το ελληνικό Δημόσιο, και θα είναι η πρώτη δημοπρασία που θα ανοίγει την πόρτα στα φυσικά πρόσωπα. Οι υπόλοιπες εκδόσεις θα διενεργηθούν στις: 21 Φεβρουαρίου, 6 Μαρτίου, 23 Μαρτίου, 24 Απριλίου, 29 Μαΐου, 5 Ιουνίου και 26 Ιουνίου.
Προστασία
Το μέτρο των «λαϊκών εντόκων», που μετά από δύο χρόνια διακοπής εφαρμόστηκε ξανά στο τέλος του περασμένου καλοκαιριού, δίνει την ευκαιρία στους μικροκαταθέτες να μπορούν να συμμετέχουν στις τακτικές δημοπρασίες εντόκων γραμματίων που διενεργεί το Δημόσιο για ποσά έως 15.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο, εξασφαλίζοντας υψηλές πραγματικές αποδόσεις με σχεδόν μηδενικό κίνδυνο. Για πολλά νοικοκυριά η έκδοση ενός «λαϊκού» εντόκου γραμματίου φαίνεται να είναι η μόνη διέξοδος για να μη χάσουν και άλλη αξία τα χρήματά τους και να προστατευθούν από την πληθωριστική λαίλαπα, από τη στιγμή που οι τράπεζες δεν προσφέρουν κάποιο ελκυστικό κίνητρο.
Στις δημοπρασίες εντόκων γραμματίων που διενήργησε ο ΟΔΔΗΧ το 2023 οι αποδόσεις κινήθηκαν μεταξύ 3,8%-3,9%, ενώ ενδιαφέρον για την απόκτηση «λαϊκών» εντόκων εκδήλωσαν 10.000-12.000 φυσικά πρόσωπα, αγοράζοντας τίτλους αξίας 350.000.000 ευρώ, με τις εκτιμήσεις για το 2024 να ανεβάζουν το ποσό της ζήτησης στο 1 δισ. ευρώ. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι ο μέσος επενδυτής που θα τοποθετήσει τα χρήματά του στα έντοκα γραμμάτια θα εξασφαλίσει απόδοση 3,9%, όταν οι απλές καταθέσεις ημέρας δίνουν επιτόκιο 0,03% για τα νοικοκυριά, οι νέες καταθέσεις 0,43% και οι προθεσμιακές έως 2%!
Σε υψηλά επίπεδα
Όσα φυσικά πρόσωπα επιθυμούν, μπορούν να επενδύσουν σε τίτλους του ελληνικού Δημοσίου, είτε πάνω από 15.000 ευρώ, που είναι το όριο για τη συμμετοχή στην πρωτογενή, είτε χωρίς να συμμετάσχουν στις δημοπρασίες, αγοράζοντας τους τίτλους μέσω τραπεζών κατά την πάγια πρακτική, συνεκτιμώντας όμως και το κόστος προμηθειών. Στη συνέχεια έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν έναν νέο τίτλο με ίδια ή μεγαλύτερη ή μικρότερη διάρκεια, αποκομίζοντας στη λήξη του απόδοση ίση με το επιτόκιο της ίδιας έκδοσης. Την ίδια ώρα, τα επιτόκια των εντόκων γραμματίων του Δημοσίου θα μείνουν σε υψηλά επίπεδα και τον τρέχοντα χρόνο, λόγω της διατήρησης των επιτοκίων της ΕΚΤ στα σημερινά επίπεδα και του υψηλού ακόμη ποσοστού χρέους. Επιπλέον, η συγκεκριμένη επένδυση συνδυάζεται και με κατάργηση της φορολογίας 15% σε ό,τι αφορά τις αποδόσεις των κρατικών τίτλων.
Με την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των τόκων, οι κρατικοί τίτλοι καθιερώνονται ως μια εναλλακτική επιλογή αποταμίευσης. Τους τελευταίους μήνες καταγράφεται ισχυρή ζήτηση για τοποθετήσεις σε έντοκα γραμμάτια λόγω της δίψας των επενδυτών για μεγαλύτερες αποδόσεις, υπό την προϋπόθεση ότι τα καταφύγια θα είναι ασφαλή. Πάνω σε αυτό το κύμα οι επιτελείς στο υπουργείο Οικονομικών έτρεχαν το προηγούμενο διάστημα διάφορες ασκήσεις για εξειδικευμένες εκδόσεις λαϊκών τίτλων έως 1 δισ. ευρώ, στοχεύοντας στους μικρούς καταθέτες, οι οποίοι είχαν φθάσει να ζητούν ένα συμπληρωματικό εισόδημα από τα πιστωτικά ιδρύματα.