Το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο καλείται πλέον να «λύσει» τη διαφωνία που ανέκυψε μεταξύ Αρείου Πάγου και Συμβουλίου της Επικρατείας για την κατάργηση Δώρων και επιδομάτων στις επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα για το 11μηνο από 11/6/2015 έως 11/5/2016 που έγιναν με τον νόμο Κατρούγκαλου.
Η σύγκρουση μεταξύ των αποφάσεων των δύο ανώτατων δικαστηρίων της χώρας ως προς τη συνταγματικότητα ή μη της κατάργησης των τριών Δώρων-επιδομάτων προέκυψε έπειτα από εννέα χρόνια, με τον Άρειο Πάγο να στέλνει την υπόθεση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.
Το χρονικό
Η αρχή της υπόθεσης τοποθετείται στο 2015, όταν εκδόθηκε η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία κατά πλειοψηφία (14 υπέρ έναντι 11 κατά) έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές και των τριών Δώρων των επικουρικών συντάξεων του 2012, αφήνοντας ανοιχτό παράθυρο και για το 11μηνο 2015-2016. Ωστόσο, η απόφαση 1509/2023 του Αρείου Πάγου που δημοσιεύθηκε πριν από λίγες ημέρες, ήρθε σε πλήρη αντίθεση, κρίνοντας συνταγματικές και σύμφωνες με την ΕΣΔΑ τις σχετικές περικοπές, αφού «η θέσπισή τους εξυπηρετούσε σκοπούς δημοσίου συμφέροντος» και όχι μόνο.
Στο σκεπτικό τους, οι αρεοπαγίτες σημειώνουν ότι δεν είναι συνταγματικά αναγκαία η σύνταξη αναλογιστικής μελέτης επιπτώσεων πριν γίνουν οι περικοπές των επιδομάτων, όπως έχει κρίνει η Ολομέλεια του ΣτΕ. Κατά την απόφαση, για το κύρος της επίμαχης νομοθετικής ρύθμισης δεν απαιτείται «προηγούμενη εκπόνηση μελέτης επιπτώσεων των ρυθμίσεων (κατάργησης Δώρων) στο βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων, κατόπιν συνυπολογισμού και των λοιπών οικονομικών επιβαρύνσεων αυτών».
Οι δικαστές κάνουν λόγο για «θυσία μέρους του εισοδήματος των συνταξιούχων, η οποία όμως βρίσκει έρεισμα στον νόμο και εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας της χώρας και της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος για χάρη της βιωσιμότητάς του».
Εξαιτίας των αντίθετων αποφάσεων μεταξύ του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου, οι εργατοδίκες του Β2 Τμήματος παρέπεμψαν το θέμα της συνταγματικότητας ή μη της κατάργησης των Δώρων και επιδομάτων των επικουρικών συντάξεων για το επίμαχο 11μηνο στο ΑΕΔ προς οριστική κρίση. Πλέον, αναμένεται η πρόεδρος του ΣτΕ και πρόεδρος του ΑΕΔ, Ευαγγελία Νίκα, να προσδιορίσει την ημερομηνία της δικασίμου της επίμαχης υπόθεσης.
Όπως εξηγεί στην «Α» ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου, Αλέξης Μητρόπουλος, «μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου, το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο είναι αυτό που θα κρίνει την τύχη των Δώρων. Δηλαδή, αν είναι συνταγματική ή όχι η κατάργησή τους».
Ευθεία παρέμβαση
Υπενθυμίζεται ότι η «Α» στα τέλη Μαρτίου 2023 είχε αποκαλύψει έγγραφο-ντοκουμέντο που καταδείκνυε με ποιο τρόπο η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μπλόκαρε στο ΣτΕ τα Δώρα και τα επιδόματα. Στις 25/1/2019, ημέρα της συζήτησης στην Ολομέλεια του ΣτΕ της επίμαχης υπόθεσης, εστάλη με αγγελιαφόρο (!) κατεπείγον έγγραφο από το υπουργείο Οικονομικών και το Γενικό Λογιστήριο το Κράτους προς τη μείζονα Ολομέλεια του ΣτΕ.
Το έγγραφο, αφού κατέγραφε αυτολεξεί τις μνημονιακές ανάγκες της εποχής και την ανάγκη πειθαρχίας στα μνημονιακά θέσφατα, στο πλέον κρίσιμο σημείο τονίζει προς το ΣτΕ: «Η δημοσιονομική επιβάρυνση από ενδεχόμενη επαναχορήγηση των επιδομάτων εορτών Χριστουγέννων, Πάσχα και άδειας θα οδηγήσει σε απώλεια του δημοσιονομικού στόχου της χώρας, με ιδιαίτερα αρνητικές -άμεσες και έμμεσες- συνέπειες στην αξιοπιστία των Ελληνικών δημοσίων οικονομικών, την βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους και την μακροοικονομική ισορροπία της Ελληνικής Οικονομίας».