Μπροστά στην πρόκληση της αποτελεσματικής απορρόφησης των επιχορηγήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, ιδιαίτερα στον τομέα της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, βρίσκεται η κυβέρνηση με τον προγραμματισμό να περιλαμβάνει την υποβολή δύο αιτημάτων για δόσεις και δάνεια ύψους 7,2 δισ. ευρώ μέσα στο 2024.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκο Παπαθανάση, τον Απρίλιο θα υποβληθεί το τέταρτο αίτημα πληρωμής προς την Κομισιόν για την εκταμίευση δόσης ύψους 2,3 δισ. ευρώ από το σκέλος των δανείων και 1,3 δισ. ευρώ από το σκέλος των επιδοτήσεων, η οποία είναι συνδεδεμένη με 20 μεταρρυθμίσεις, με τις 12 να ήδη έχουν ολοκληρωθεί και 8 να βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Αντίστοιχη ένεση ρευστότητας διεκδικεί η χώρα με το πέμπτο αίτημα πληρωμής που θα υποβληθεί τον Σεπτέμβριο και θα περιλαμβάνει νέα ορόσημα.
Μέχρι στιγμής, η Ελλάδα έχει πάρει 14,7 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψη, ποσό που αντιστοιχεί στο 8,1% του ΑΕΠ, ενώ μετά την αναθεώρηση του προγράμματος οι συνολικοί ευρωπαϊκοί πόροι ανέρχονται πλέον στα 36 δισεκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων τα 18,22 αφορούν επιχορηγήσεις και 17,73 δισεκατομμύρια ευρώ αφορούν δάνεια. Όπως ανέφερε ο Νίκος Παπαθανάσης στη χθεσινή συνέντευξη η υποβολή αιτημάτων είναι ένας διαρκής αγώνας δρόμου καθώς το πρόγραμμα του «Ελλάδα 2» είναι άκρως ανταγωνιστικό και απαιτεί πρωτοφανείς ρυθμούς λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης.
Εξειδικεύοντας, ο διοικητής του Ταμείου Ανάκαμψης, Ορέστης Καβαλάκης, επισήμανε ότι στο σκέλος των επιχορηγήσεων οι πληρωμές από το ΠΔΕ επί των 746 ενταγμένων έργων συνολικού προϋπολογισμού 21,45 δισ. ευρώ φθάνουν στα 5,24 δισ. ευρώ. Στο δανειακό κομμάτι έως τις 8 Ιανουαρίου 2024 τα συμβασιοποιημένα δάνεια ανέρχονται σε 269 δάνεια, εκ των οποίων τα 128 αφορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ανέρχονται συνολικά σε 10,26 δισ. ευρώ. Υπογραμμίζεται πως τα 4,36 δισ. ευρώ του δανειακού σκέλους του Ταμείου Ανάκαμψης αφορούν δάνεια με μεσοσταθμικό επιτόκιο 2,2%, με μέση διάρκεια αποπληρωμής τα 14 έτη.