ΤΟ ΙΣΧΥΟΝ ελληνικό φορολογικό σύστημα προβλέπει ότι για τη φορολόγηση των κερδών ισχύει η σχέση έσοδα-έξοδα και τι πρόσημο αποτελέσματος θα προκύψει. Συγκεκριμένα, αν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, σημαίνει ζημία, άρα δεν υφίσταται φορολογητέο εισόδημα, ενώ στην περίπτωση που το αποτέλεσμα είναι θετικό έχουμε κέρδος, το οποίο φορολογείται με δύο τρόπους: ο πρώτος είναι το προοδευτικό σύστημα, πού προβλέπει 5 κλίμακες φόρου εισοδήματος από το 9% έως και το 44% και αφορά τις ατομικές επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τα φυσικά πρόσωπα ιδιώτες, ενώ ο δεύτερος είναι το αναλογικό φορολογικό σύστημα το οποίο προβλέπει φόρο εισοδήματος σταθερό 22%, από το πρώτο ευρώ κέρδος και αφορά εταιρείες μονοπρόσωπες ή πολυπρόσωπες όπως ΟΕ, ΕΕ, ΑΕ, κ.λπ. Ο τρόπος αυτός φορολόγησης δείχνει στοιχεία αδικίας, όσον αφορά την κατανομή των φορολογικών βαρών, διότι δεν εξετάζει το στοιχείο της εισπραξιμότητας της συναλλαγής, παρά μόνο την έκδοση του φορολογικού στοιχείου πώλησης. Συγκεκριμένα, έστω ότι ο πωλητής εκδίδει ένα τιμολόγιο καθαρής αξίας 100 ευρώ πλέον ΦΠΑ 24 ευρώ. Σύμφωνα με αυτό που ισχύει τώρα, θα πληρώσει -είτε με το προοδευτικό είτε με το αναλογικό σύστημα φορολόγησης- φόρο, ανεξάρτητα αν ο πωλητής έχει εισπράξει το ποσό της καθαρής πώλησης μαζί με τον ΦΠΑ ή όχι. Πρακτικά, αν, π.χ., φορολογείται με 22%, θα πρέπει να πληρώσει φόρο 22 ευρώ επί της καθαρής αξίας και ως ΦΠΑ 24 ευρώ. Ενώ λοιπόν δεν έχει εισπράξει τα χρήματα που αφορούν τη συναλλαγή, στην ουσία πριμοδοτεί τον αγοραστή και με τον φόρο του κέρδους, καθώς και με τον ΦΠΑ.
Γράφει ο Στέλιος Νομικός
ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ εδώ να δημιουργηθεί η δυνατότητα από όποιο χρηματικό ποσό καταθέτει ο αγοραστής στην τράπεζα για την πώληση αυτή να αφαιρείται άμεσα ο φόρος εισοδήματος και ταυτόχρονα να αφαιρείται το ποσό του ΦΠΑ που θα κατατεθεί για την πώληση αυτή. Η τεχνολογία υφίσταται πλέον, άρα θα μπορούσε να εφαρμοστεί αμέσως, με αποτέλεσμα τη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών υποχρεώσεων και στο εισόδημα και στον ΦΠΑ, στο σύνολο της συναλλαγής που αφορά τον πωλητή αλλά και τον αγοραστή.
ΕΠΙΠΛΕΟΝ θα μπορούσε να δοθεί ως κίνητρο ώστε να πληρώσει άμεσα ο αγοραστής η πρόβλεψη ότι το τιμολόγιο αυτό δεν θα αφαιρείται από τα κέρδη του αν δεν έχει εξοφληθεί πλήρως, ή να αφαιρείται το ποσό της εξόφλησης από τα κέρδη αυτά. Επίσης η πρόβλεψη ότι δεν θα υφίσταται η υποχρέωση σύνταξης και υποβολής περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ, με την προϋπόθεση όμως ότι η υπηρεσία θα απαιτεί από τους συναλλασσόμενους την καταβολή του υπόλοιπου ποσού του οφειλόμενου ΦΠΑ ο οποίος δεν θα έχει καταβληθεί στην τράπεζα, σύμφωνα με το νέο σύστημα φορολόγησης, μέσα στις ορισθείσες προθεσμίες του τριμήνου για τα απλογραφικά βιβλία και του μήνα για τα διπλογραφικά, διότι ο ΦΠΑ αποτελεί και το βασικό εισόδημα του Δημοσίου.
Επιπλέον θα μπορούσε να ανασχεδιαστεί και να απλουστευτεί το έντυπο Ε3, το οποίο αναφέρει τα αναλυτικά στοιχεία της φορολογικής δήλωσης, περιλαμβάνοντας από τη μία το σύνολο των συναλλαγών σύμφωνα με τα ήδη εκδοθέντα φορολογικά στοιχεία πώλησης, αγοράς, εξόδου -ώστε οι φορολογικές υπηρεσίες να μπορούν να παρακολουθούν το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας της επιχείρησης- και από την άλλη τις εισπράξεις και τις πληρωμές αυτών των συναλλαγών, ώστε να πληροφορούνται για τον φόρο εισοδήματος και τον ΦΠΑ που έχει ήδη εισπράξει το Δημόσιο και τι υπόλοιπο φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ μένει να εισπραχθεί από τις επόμενες καταβολές των οφειλετών της κάθε συναλλαγής.
ΣΥΜΠΕΡΑΙΝΟΝΤΑΣ, φαίνεται ότι με την εφαρμογή της συνθήκης της αφαίρεσης από τα κέρδη μόνο των αγορών και των δαπανών εκείνων που έχουν ήδη πληρωθεί και αντίστοιχα του συμψηφισμού, της μείωσης δηλαδή του ποσού του πληρωτέου ΦΠΑ των πωλήσεων σε σχέση με τις αγορές και τις δαπάνες, η κάθε επιχείρηση θα προσαρμόσει τη ρευστότητά της, διότι θα πρέπει να προγραμματίζει άμεσες πληρωμές, ώστε να αφαιρούνται από τα κέρδη της, αντί να αφαιρεί από τα κέρδη αυτά ολόκληρο το ποσό της δαπάνης αυτής με τον αντίστοιχο ΦΠΑ, έχοντας όφελος από το ισχύον φορολογικό σύστημα.
Ο κ. Νομικός είναι Δρ. Οικονομικών Επιστημών LLM Νομικών Επιστημών