* Επενδυτές μπορεί να μην είμαστε, αλλά ως καταναλωτές καλούμαστε και πάλι από σήμερα να ανακαλύψουμε τα «μυστικά» του χρηματιστηρίου ρεύματος και αυτή την «άτιμη» ρήτρα αναπροσαρμογής που άλλους τούς ανεβάζει και άλλους τούς κατεβάζει. Οι επιδοτήσεις τέλος και οι καταναλωτές, θέλουν δεν θέλουν, θα πρέπει να κάνουν τους απαραίτητους (χοντρικούς) υπολογισμούς τι τους συμφέρει να επιλέγουν, κυρίως μεταξύ των πράσινων – κυμαινόμενων, κίτρινων – κυμαινόμενων και μπλε – σταθερών.
* Εδώ που τα λέμε, πάντως, πολύς θόρυβος -σχεδόν για το τίποτα- σηκώθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα. Οι τιμές του Ιανουαρίου είναι ίδιες και χαμηλότερες με πέρυσι που ίσχυαν οι επιδοτήσεις, οπότε ξεκινάμε σχετικά καλά. Σε κανονικές συνθήκες μιλάμε για ένα κόστος 40-45 ευρώ τον μήνα, σχεδόν τα μισά από όσα πληρώνουμε αδιαμαρτύρητα στα κινητά και τη σταθερή τηλεφωνία. Πολύ μεγάλη προσοχή, πάντως, στις μεταβλητές που θεσπίζει κάθε εταιρεία ακόμη και στο διαφανέστερο «πράσινο» τιμολόγιο, γιατί μπορεί να κάνουν τη διαφορά.
* Στο άλλο το χρηματιστήριο τώρα, το κανονικό, που αφορά πολύ λιγότερους από εμάς, οι αναλυτές που παρακολουθώ ξεχωρίζουν για φέτος δυο τρεις συγκεκριμένους κλάδους που θα μπορούσαν να αναδειχθούν θετικά από πλευράς αποδόσεων.
* Σίγουρα τις τράπεζες που έχουν λόγους να κινηθούν το 2024 λόγω των κινήσεων αποεπένδυσης του ΤΧΣ ειδικά σε Πειραιώς και Εθνική, την εξυγίανση των ισολογισμών τους από τα «κόκκινα» δάνεια και την ισχυρή κερδοφορία τους που φέτος θα τους επιτρέψει να διανείμουν ξανά μερίσματα ύστερα από 15 ολόκληρα χρόνια.
* Και παράλληλα την ενέργεια, με βασικούς πρωταγωνιστές να αναδεικνύονται η ΔΕΗ, η οποία βρίσκεται σε τροχιά πλήρους επιχειρηματικής μετάλλαξης με ορίζοντα την επόμενη διετία, και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η οποία, ενώ έμεινε πίσω το 2023, έχει όλα τα φόντα να πρωταγωνιστήσει το 2024 λόγω της υψηλής απόδοσης των επενδύσεών της και της ισχυρής κερδοφορίας της που θα είναι υψηλότερη των 75.000.000 ευρώ.
* Επιμέρους εταιρείες με καλό growth story υπάρχουν πολλές στο ταμπλό. Μπορούμε λόγου χάρη να αναφέρουμε τις συστάσεις που κάνουν επαγγελματίες αναλυτές για τη Mytilineos, την ΕΛΒΑΛ, τον όμιλο της Intrakat των Μπάκου – Καϋμενάκη – Εξάρχου, τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ή ακόμη και την αναγεννημένη Intralot.
* Δεν ξέρω -κανείς δεν μπορεί να ξέρει- τι θα κάνει το ελληνικό χρηματιστήριο μετά το ανοδικό σερί των τριών τελευταίων ετών και το γενναιόδωρο +39% που κατέγραψε πέρυσι ο Γενικός Δείκτης. Βλέπω όμως τα βασικά στοιχεία των αποτιμήσεων και δεν έχω λόγο να μην αισιοδοξώ. Δεν υπάρχουν πολλές αγορές διεθνώς στις οποίες ο πολλαπλασιαστής κερδών είναι χαμηλότερος από τις οκτώ φορές, η σχέση κεφαλαιοποίησης προς ΑΕΠ κάτω από το 38% και ο προσδοκώμενος ρυθμός αύξησης των κερδών άνω του 13%.
Ο ντετέκτιβ