ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ: Οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας ανακοινώνουν τις χρεώσεις στα νέα τιμολόγια ρεύματος…

18:22 - 29 Δεκεμβρίου 2023

Θέλει λίγο παραπάνω προσοχή αυτές τις μέρες που οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας ανακοινώνουν τις χρεώσεις στα νέα τιμολόγια ρεύματος. Για παράδειγμα, οι μεγάλες εκπτώσεις που προσφέρουν σαν «κράχτες» οι εταιρείες από την 1.1.2024 δεν είναι μόνιμες. Θα ισχύουν για τον Ιανουάριο αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι θα παραμείνουν τον Φεβρουάριο. Οπότε αυτομάτως η τιμή θα αυξηθεί κατά το ποσό της έκπτωσης. Επίσης έβλεπα χθες την εξαιρετικά χαμηλή βασική τιμή προμήθειας που ανακοίνωσε μια γνωστή εταιρεία για το «πράσινο» τιμολόγιο. Θεωρητικά με 0,099 ευρώ/kWh είναι η φτηνότερη. Πρακτικά μπορεί, όμως, να αποδειχθεί ακριβότερη γιατί στο ίδιο τιμολόγιο το ανώτερο και κατώτερο όριο διακύμανσης της τιμής βάσει του οποίου ενεργοποιείται η «ρήτρα αναπροσαρμογής» είναι τόσο στενό (0,004 και 0,002 ευρώ) που με μια μικρή μεταβολή της τιμής στη χονδρεμπορική αγορά θα έρθουν τα… κάτω πάνω.

Το θετικό είναι πως οι τιμές ενέργειες για τον Ιανουάριο, οπότε διακόπτονται και οι επιδοτήσεις, θα ξεκινήσουν από σχετικά χαμηλά επίπεδα. O Δεκέμβριος τελειώνει με μεσοσταθμική τιμή εκκαθάρισης της αγοράς (ΤΕΑ) κοντά στα 101 ευρώ/μεγαβατώρα.

*Σημαντική η τροποποίηση που εγκρίθηκε χθες στο καταστατικό της Helleniq Energy (ΕΛΠΕ), σύμφωνα με την οποία όσο το ελληνικό Δημόσιο συμμετέχει στην εταιρεία με ποσοστό από 25% έως 35% θα μπορεί να διορίζει τρία από τα 11 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Αν δεν γινόταν, το Δημόσιο δεν θα είχε πλέον κανέναν εκπρόσωπο από τη στιγμή που η συμμετοχή του μειώθηκε κάτω από 35%, και συγκεκριμένα στο 31,18%. Πριν από την πώληση του 10%, το Δημόσιο διόριζε 7 από τα 13 μέλη και μπορούσε να επιλέγει τον πρόεδρο, ενώ τώρα χάνει αυτή τη δυνατότητα. Η Helleniq Energy μπορεί να ανήκει κατά πλειοψηφία στον όμιλο Λάτση (40,41%), όμως δεν παύει να είναι όμιλος με στρατηγικό ρόλο για τη χώρα. Όχι μόνο λόγω διυλιστηρίων, αλλά επειδή «τρέχει» το σημαντικότερο κομμάτι του project έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.

«Διορθωσούλα είναι, θα περάσει», μου λέει ο φίλος μου ο Στέφανος (ο χρηματιστής), σχολιάζοντας την αρνητική κλίση που έχει πάρει ο Γενικός Δείκτης τις τελευταίες ημέρες μετά τις αλλεπάλληλες ανεπιτυχείς προσπάθειες να υπερβεί τις 1.300 μονάδες. Αλλά ο καλός μου φίλος έχει την εκτίμηση ότι τους πρώτους μήνες του 2024 στη Λεωφόρο Αθηνών θα έχουμε «γκάζια». Σας το έχω ξαναγράψει, αλλά το υπενθυμίζω. Αν η «μέτρηση» του καλού μου φίλου επαληθευτεί, η χρονιά που έρχεται θα θυμίζει κάτι από 1998-1999 γιατί ο πήχυς έχει μπει πλέον σχεδόν 50% υψηλότερα από τα σημερινά επίπεδα στις 1.700-1.900 μονάδες…

Τώρα, αν το Χρηματιστήριο θα καταφέρει να γράψει τέτοιες σούπερ αποδόσεις μετά το φετινό +40%, το χέρι στη φωτιά δεν το βάζω. Αλλά σκέφτομαι πως μπροστά μας έχουμε μια τριετία που το χρήμα θα πέφτει από τα ελικόπτερα για επενδύσεις στην Ελλάδα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ. Μιλάμε για 70 δισ. ευρώ τουλάχιστον, που θα κινητοποιήσουν επενδύσεις πολλαπλάσιας αξίας. Οπότε αν δεν «τρέξει» από τώρα έως και το 2026 το Χρηματιστήριο, πότε θα τρέξει;

Ο… ντετέκτιβ