Με την ψηφιακή Κάρτα Εργασίας παντού το 2024

Στο λιανικό εμπόριο και τη βιομηχανία από την Πρωτοχρονιά, με τρίμηνη περίοδο χάριτος και ρήτρες
17:32 - 22 Δεκέμβριος 2023

Την καθολική εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, που εισήχθη με τον νόμο 4808/2021, σε ολόκληρη την αγορά έχει ήδη προαναγγείλει η κυβέρνηση, με στόχο στο τέλος του 2024 να ισχύει σε όλους τους κλάδους. Στο πλαίσιο αυτό και μετά από την εισαγωγή της αρχικά σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ, από την Πρωτοχρονιά θα εφαρμοσθεί στο λιανικό εμπόριο και στη βιομηχανία, με τελευταίους σταθμούς την εστίαση και τον τουρισμό, όπως έχει εξηγήσει ο αρμόδιος υπουργός, Άδωνις Γεωργιάδης.

Όσον αφορά τη διαδικασία, θα δοθεί μία περίοδος χάριτος στις επιχειρήσεις των κλάδων αυτών περίπου τρεις μήνες από την 1/1/2024, «για να δούμε στην πράξη πως δουλεύει», όπως τονίζει ο ίδιος. Προηγουμένως, θα εκδοθούν οι οδηγοί για τη βιομηχανία και για το λιανικό εμπόριο, ενώ «αν κάτι δεν πάει καλά και σωστά, θα διορθωθεί άμεσα», συνεχίζει ο κ. Γεωργιάδης. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι όλα θα κινούνται σε συνεννόηση και συνεργασία με εργοδότες και με εργαζόμενους.

«Μεγάλη ανησυχία»

Ήδη, το υπουργείο Εργασίας εφαρμόζει την κάρτα πιλοτικά στα σούπερ μάρκετ και στις τράπεζες. Δηλαδή, περίπου 350.000 εργαζόμενοι κάνουν χρήση ψηφιακής κάρτας εδώ και περίπου ένα χρόνο. Ο κ. Γεωργιάδης επισημαίνει ότι «υπήρξε μεγάλη ανησυχία. Φοβόντουσαν ό,τι είχε να κάνει με την καθημερινή εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας. Τί θα γίνεται, αν κάνουν λάθος οι εργαζόμενοι, αν χτυπάνε λάθος την κάρτα, αν δεν την χτυπάνε στην ώρα τους, αν τη χτυπάνε καταχρηστικά. Ο καθένας είχε τις δόκιμες ανησυχίες του. Σήμερα, η κάρτα στα σούπερ μάρκετ δουλεύει πάρα πολύ καλά. Με τον ίδιο τρόπο, θα εφαρμόσουμε την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας από1/1/2024 στο λιανικό εμπόριο και στη βιομηχανία».

Έλεγχοι

Κατά το υπουργείο Εργασίας, η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας «είναι το απόλυτο όπλο στα χέρια του εργαζόμενου, για να πολεμήσει την υποδηλωμένη εργασία». Άλλωστε, για αδήλωτη εργασία επιβάλλονται πρόστιμα 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο και συνεπώς έχει μεταφερθεί ένας μεγάλος όγκος από την αδήλωτη στην υποδηλωμένη εργασία, προξενώντας ζημιά και για τον εργαζόμενο, αλλά και για τον ΕΦΚΑ. Κατά τον κ. Γεωργιάδη «με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας αυτό θα τελειώσει, διότι πλέον θα είναι πολύ εύκολος ο έλεγχος από την Επιθεώρηση Εργασίας. Με τη χρήση της τεχνολογίας, μία νέα εποχή θα ανατείλει στην ελληνική αγορά εργασίας, που τελικά θα είναι προς όφελος όλων».

Εργασία το Σάββατο

Η κάρτα θα εφαρμοσθεί σχεδόν την ίδια εποχή με την νέα διευθέτηση του χρόνου εργασίας, όσον αφορά την εργασία τα Σαββατοκύριακα. Ο υπουργός Εργασίας τονίζει ότι «έτσι, δίνεται η δυνατότητα στη βιομηχανία να δουλεύει και τα Σάββατα και τις Κυριακές με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους για τους εργαζόμενους και πάντα με τη σύμφωνη γνώμη τους».

Πως όμως διασφαλίζεται αυτό; Με πολλούς τρόπους, μεταξύ των οποίων τη θέσπιση της δυνατότητας εργασίας σε πολλαπλούς εργοδότες, τη θέσπιση ορισμένου χρόνου ωραρίου με ελάχιστο χρόνο απασχόλησης στους on call εργαζομένους, καθώς και με διάφορες άλλες καινοτομίες, η πλήρης εφαρμογή των οποίων -όπως θα γίνει σε λίγες εβδομάδες- θα αλλάξει τελείως το τοπίο στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα, με αμοιβαίο όφελος για εργαζόμενους και εργοδότες.

Όπως σημειώνει ο κ. Γεωργιάδης, «δεν είμαστε μία κυβέρνηση που πιστεύουμε ότι οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι είναι εχθροί. Πιστεύουμε ότι εργοδότες και εργαζόμενοι είναι σύμμαχοι, είναι συνεργάτες, για να πηγαίνει μπροστά η ελληνική οικονομία», με διακηρυγμένους στόχους τη μείωση της ανεργίας και την ενίσχυση των εισοδημάτων».

Οι ρήτρες

Προστατευτικές δικλείδες αποτελούν οι εξής παρακάτω προβλέψεις/ρήτρες:

Ο εργαζόμενος δικαιούται να αρνηθεί την ανάληψη εργασίας. Σε αυτή την περίπτωση απαγορεύεται οποιαδήποτε δυσμενής διάκριση σε βάρος του εργαζόμενου από τον εργοδότη.

Αν οποιαδήποτε χρονική στιγμή και πάντως πριν από την ανάληψη της εργασίας, ο εργοδότης ακυρώσει την ανάθεσή της, ο εργαζόμενος δικαιούται αποζημίωση που αντιστοιχεί στο ημερομίσθιο της εργασίας που δεν του ανατέθηκε.

Τα συμβαλλόμενα μέρη υποχρεούνται να συμφωνούν έναν ελάχιστο αριθμό αμειβόμενων ωρών εργασίας, αλλιώς η σύμβαση κατά παραγγελία είναι άκυρη.

Εφαρμόζονται όλες οι προστατευτικές για τον εργαζόμενο διατάξεις που συνδέονται με τη σύμβαση ή σχέση εξαρτημένης εργασίας του, και ειδικά για την υπερεργασία, την υπερωρία και τον χρόνο ημερήσιας ανάπαυσης.

Οι συμβάσεις κατά παραγγελία θα αναγγέλλονται στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ και θα παρακολουθούνται από τους εργαζόμενους μέσω της εφαρμογής MyErgani app.

Ο έλεγχος της εργασίας κατά παραγγελία θα διενεργείται από την Επιθεώρηση Εργασίας και για τις όποιες παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίες θα επιβάλλονται τα αντίστοιχα προβλεπόμενα πρόστιμα.