Κατανάλωση ενέργειας εκτός ωρών αιχμής

17:16 - 22 Δεκεμβρίου 2023

Η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ αποδοτικότητα δεν συνδέεται μόνο με την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, με στόχο τη μείωση των απωλειών, αλλά και με τη διαφοροποίηση της καταναλωτικής συνήθειας, η οποία εξυπηρετεί την εξομάλυνση της υψηλής ενεργειακής ζήτησης. Η αντίληψη ότι όλα μπορούν να πραγματοποιηθούν χωρίς τη δική μας συμμετοχή είναι πια παρωχημένη. Είναι γεγονός ότι όσο αυξάνονται οι επενδύσεις των ΑΠΕ τόσο θα αυξάνεται η ανάγκη για αποθήκευση και αναβάθμιση του ηλεκτρικού δικτύου. Ωστόσο, οι καταναλωτές βρίσκονται σε αναμονή για το πότε θα καρπωθούν τις χαμηλές τιμές της «πράσινης» κυριαρχίας.

Γράφει ο Φώτης Ζαχαρόπουλος

Όταν όμως 400.000 οικιακοί καταναλωτές αποφασίσουν να απομακρύνουν το 5% της κατανάλωσής τους από τη ζώνη αιχμής, τότε η αγορά ενέργειας θα εφοδιαστεί με τα παρακάτω πολύτιμα «δώρα»:

Απελευθερώνεται ενεργειακός χώρος 550 MWh, αποτρέποντας τις περικοπές των μονάδων ΑΠΕ.

Ικανοποιείται το 1/3 των αναγκών σε αποθήκευση ενέργειας για δύο ώρες, χωρίς κανένα οικονομικό κόστος, δεδομένου ότι προβλέπεται η τοποθέτηση 1.000 MWh/2-3h μπαταριών πίσω από τον μετρητή.

Εξασφαλίζεται ελάχιστο οικονομικό όφελος 200.000.00 ευρώ, καθώς η μεταφορά ενέργειας σε χρόνους χαμηλότερης ενεργειακής ζήτησης πραγματοποιείται χωρίς κανένα οικονομικό κόστος.

Μειώνεται αισθητά το ποσοστό συμμετοχής της κρατικής ενίσχυσης, η οποία σήμερα υπολογίζεται στο 50% του κόστους επένδυσης για 1.000 MWh/2-3h, δημιουργώντας ένα βιώσιμο περιβάλλον για την αποθήκευση ενέργειας.

Μειώνονται τα λειτουργικά έξοδα δικτύου στις αιχμές φορτίου.

Επιτυγχάνεται χαμηλότερο κόστος παραγωγής ενέργειας και μείωση τιμών στη χονδρική αγορά καθώς αυξάνεται η συμμετοχή των ΑΠΕ κατά 1,8% (Ζαχαρόπουλος Φ. «Η επίτευξη της μετατόπισης φορτίων και τα αποτελέσματα στην εξοικονόμηση πόρων στην αγορά ενέργειας», Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης ΙΕΝΕ, 13/12/2023).

ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ, ισχύουν οι εξής παρατηρήσεις:

  • Τα πορίσματα στηρίχθηκαν στη μέγιστη καταναλωτική ζήτηση η οποία αγγίζει τα 10.400 MW για τις ώρες αιχμής στις 26/07/2023, με τις μονάδες των ΑΠΕ να καταλαμβάνουν το 47% στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής.
  • Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί αμελητέο ένα μέγεθος μετατόπισης της τάξης των 550 MWh, καθώς η μετατόπιση ενός πολύ μικρότερου ποσοστού αποτρέπει ένα ολικό ή μερικό blackout, όταν το ηλεκτρικό δίκτυο βρίσκεται σε οριακές συνθήκες.
  • Η ενέργεια που μεταφέρεται 250 MW/3h ισοδυναμεί με την ισχύ μιας θερμικής μονάδας που δύναται να αντικατασταθεί από μονάδες ΑΠΕ σε άλλη χρονική περίοδο, κατευνάζοντας έτσι τη μέση τιμή εκκαθάρισης (MCP) στη χονδρική αγορά.
  • Η ενέργεια των 250 MW δύναται να συγκριθεί με την ενέργεια που προβλέπεται για την αναβάθμιση του δικτύου κατά 240 MW, στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, εντός της επόμενης πενταετίας σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ.
  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνιστά μείωση 5% της ζήτησης σε επιλεγμένες ώρες αιχμής, η οποία θα οδηγήσει σε μείωση κατανάλωσης του φυσικού αερίου κατά 1,2 bcm στην Ευρωζώνη κυρίως τη χειμερινή περίοδο.

Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ της καταναλωτικής ζήτησης δεν μπορεί να παραμένει τεχνικά αδιάφορη. Εξάλλου, και η εισαγωγή των έξυπνων μετρητών δεν θα σηματοδοτήσει τεράστιες αλλαγές, αν δεν αλλάξει η συμπεριφορά των καταναλωτών στις αιχμές φορτίου. Είναι αναγκαίο ο καταναλωτής να αποκτήσει έντονη παρουσία μέσα στην «κουζίνα» της ελεύθερης αγοράς ενέργειας, ώστε να ανυψώσει τη «γεύση» του ενεργειακού μείγματος και να «χρωματίσει» ο ίδιος το τιμολόγιό του.

Ο κ. Ζαχαρόπουλος είναι μέλος ΔΣ του Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ ΑΕ) και εκπρόσωπος των εργαζομένων