«Χώρα της χρονιάς» χαρακτηρίζει την Ελλάδα ο «Economist» με την επισήμανση: «Είναι εφικτό να εφαρμόσεις επίπονες οικονομικές μεταρρυθμίσεις και όμως να επανεκλεγείς». Στη δεύτερη θέση το βρετανικό περιοδικό κατατάσσει την Πολωνία, που με την επανεκλογή Τουσκ επιστρέφει στην ευρωπαϊκή οικογένεια, ενώ στην τρίτη θέση ακολουθεί η Βραζιλία, που απαλλάχθηκε από τον Μπολσονάρο και επιστρέφει στο στρατόπεδο των χωρών που παλεύουν κατά της κλιματικής κρίσης.
Αναφερόμενος στην «πρωταθλήτρια» Ελλάδα, ο «Economist» ξεκινά υπενθυμίζοντας όσα προηγήθηκαν την περίοδο της κρίσης: «Πριν από δέκα χρόνια ακρωτηριάστηκε από μια κρίση χρέους και γελοιοποιήθηκε στη Wall Street. Τα εισοδήματα υποχωρούσαν, το κοινωνικό συμβόλαιο ξεφτιλιζόταν και τα ακραία κόμματα της Αριστεράς και της Δεξιάς ενισχύονταν ανεξέλεγκτα. Ήταν τέτοια η απελπισία, ώστε η κυβέρνηση να στραφεί στην Κίνα και αργότερα να της πουλήσει το κύριο λιμάνι της, τον Πειραιά. Σήμερα η Ελλάδα απέχει πολύ από το να είναι τέλεια».
Όμως, «έπειτα από χρόνια επίπονης αναδιάρθρωσης, η Ελλάδα βρέθηκε στην κορυφή της ετήσιας κατάταξης των πλούσιων οικονομιών του κόσμου το 2023. Η Κεντροδεξιά κυβέρνησή της επανεξελέγη τον Ιούνιο. Η εξωτερική της πολιτική είναι υπέρ της Αμερικής, υπέρ της ΕΕ και επιφυλακτική απέναντι στη Ρωσία. Η Ελλάδα δείχνει ότι ακόμα και στα πρόθυρα της κατάρρευσης είναι δυνατό να υιοθετηθούν σκληρές, λογικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, να ανοικοδομηθεί το κοινωνικό συμβόλαιο, να επιδειχθεί συγκρατημένος πατριωτισμός – και ακόμα και να κερδηθούν οι εκλογές». Καθώς μάλιστα το 2024 «ο μισός κόσμος έχει εκλογές, καλό θα ήταν οι δημοκράτες σε όλο τον κόσμο να προσέξουν αυτό το παράδειγμα».
Σε ανάρτησή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε «πριν από μερικά χρόνια, ποιος θα περίμενε ότι η Ελλάδα θα αναδεικνυόταν από το “Economist” ως χώρα της χρονιάς; Κι όμως αυτό ακριβώς συνέβη. Μια αναγνώριση των προσπαθειών του ελληνικού λαού, των συνεχιζόμενων μεταρρυθμίσεων και της προόδου της χώρας μας».