Αλλάζει το καθεστώς επικινδυνότητας για χιλιάδες εργαζόμενους, οι οποίοι θα μπορούν να ενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, με άμεση συνέπεια τη συντομότερη συνταξιοδότηση μέχρι και 5 έτη με το νέο νομοθετικό καθεστώς που προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας στο πεδίο της υγείας και ασφάλειας. Τη σχετική νομοθετική ρύθμιση έχει αναλάβει ο καθ’ ύλην αρμόδιος υφυπουργός, Βασίλης Σπανάκης, ο οποίος μέσα στο επόμενο δίμηνο θα προωθήσει τον εκσυγχρονισμό του καθεστώτος υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας μέσα από επτά τομές:
1.Την τροποποίηση του κώδικα νόμων για την υγεία και ασφάλεια, με την κατάργηση πεπαλαιωμένων διατάξεων, την απλοποίηση των διαδικασιών και την προσαρμογή τους στις ανάγκες τού σήμερα. Στο πλαίσιο αυτό, θα δημιουργηθούν επαγγελματικές ζώνες, υψηλής, μέσης και χαμηλής επικινδυνότητας, ενώ αναμένεται -όπως είπε ο υφυπουργός σε σχετική ημερίδα- να περάσουν 30 κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας, καθώς και εκατοντάδες επαγγέλματα σε κατηγορίες υψηλότερης επικινδυνότητας για την ενίσχυση των μέτρων προστασίας και των υποχρεώσεων του εργοδότη. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι όποιος κλάδος υπαχθεί στα βαρέα θα έχει αυξημένες εισφορές, αλλά και γρηγορότερη σύνταξη οι δικαιούχοι. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί κάποιος να συνταξιοδοτηθεί με μειωμένη σύνταξη στο 60ό έτος και πλήρη στο 62ο. Τέτοια επαγγέλματα είναι -για παράδειγμα- οι γεωργοκτηνοτροφικές δραστηριότητες με χρήση μηχανημάτων, η κατασκευή όπλων και πυρομαχικών και η επεξεργασία και διάθεση επικίνδυνων αποβλήτων. Επίσης, κατηγοριοποιούνται όλα ανεξαιρέτως τα τεχνικά έργα (ακόμη και τα μικρά), χονδρεμπόριο και λιανεμπόριο κρεάτων, ταχυδρομικές και ταχυμεταφορικές δραστηριότητες (courier, delivery), ερευνητικά εργαστήρια, καθαρισμός κτιρίων, νοσοκομεία, κλινικές και διαγνωστικά κέντρα.
2.Την αναβάθμιση του ρόλου της Διεύθυνσης Υγείας και Ασφάλειας στην εργασία στο νέο οργανόγραμμα του υπουργείου.
3.Τη συγκρότηση συντονιστικού οργάνου για τη δημιουργία φορέα ασφάλισης επαγγελματικού κινδύνου, στη βάση ενός ανοιχτού κοινωνικού διαλόγου και υποστηρικτικών μελετών σκοπιμότητας, δημιουργίας και αναλογιστικής ισορροπίας. Η δημιουργία του φορέα ασφάλισης επαγγελματικού κινδύνου θα συμβάλει στην επισταμένη μέριμνα των εργοδοτών και των επιχειρήσεων για την αποτελεσματική πρόληψη εργατικών ατυχημάτων, με επακόλουθο την αύξηση της αποδοτικότητας των εργαζομένων, την ενίσχυση της παραγωγικότητας της επιχείρησης και σε ένα ευρύτερο επίπεδο την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας.
4.Την αξιοποίηση και συνεχή επικαιροποίηση της διαδικτυακής πλατφόρμας e-Help Desk για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία, η οποία παρουσιάζεται σήμερα και περιλαμβάνει μία σειρά από ψηφιακά εργαλεία και υπηρεσίες για την υποστήριξη των επιχειρήσεων -ιδίως των μικρών και των μεσαίων- σε ό,τι αφορά την αποτελεσματική διαχείριση των θεμάτων υγείας και ασφάλειας στην εργασία.
5.Την ενδυνάμωση του ρόλου του συντονιστή ασφαλείας στα τεχνικά έργα για την αποφυγή εργατικών ατυχημάτων.
6.Την αναβάθμιση μέσω της risk analysis από την Ανεξάρτητη Αρχή της Επιθεώρησης Εργασίας για τους αποτελεσματικούς ελέγχους. Ήδη, το 2023, πραγματοποιήθηκαν πάνω από 27.000 έλεγχοι και επιβλήθηκαν 14.732 πρόστιμα συνολικού ύψους 41.000.000 ευρώ.
7.Την προώθηση σύγχρονων δράσεων, όπως ο εργασιακός αθλητισμός, και η υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής, σε συνεργασία με τα υπουργεία Υγείας και Αθλητισμού.