Εντείνει τους τακτικούς ελέγχους της στις εταιρείες διαχείρισης η Τράπεζα της Ελλάδος, ενόψει της εφαρμογής του νέου αυστηρότερου πλαισίου για τη λειτουργία των διαχειριστών δανείων (servicers) που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα από τη Βουλή. Οι έλεγχοι της ΤτΕ έχουν ξεκινήσει από την Intrum Hellas και την Thea Artemis Financial Solutions (η οποία είχε αναλάβει τη διαχείριση τιτλοποιήσεων της Attica Bank όταν η Ellington ήταν μέτοχος της τράπεζας), ενώ θα συνεχιστούν και στις υπόλοιπες εταιρείες διαχείρισης.
Σε τακτική βάση
Όπως αναφέρει στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» πηγή από την ΤτΕ: «Οι έλεγχοι που διενεργούνται είναι τακτικοί και θα γίνουν σε όλους τους servicers. Οι επόπτες κάνουν συστάσεις για τα όποια ευρήματα. Αν ο εποπτευόμενος συμμορφωθεί εντός ορισμένου χρονικού διαστήματος, δεν επιβάλλονται κυρώσεις». Στο ίδιο μήκος κύματος, είχαν προηγηθεί δηλώσεις πηγής της ΤτΕ με γνώση του θέματος στο Bloomberg, επιβεβαιώνοντας ότι οι δύο προαναφερόμενες εταιρείες διαχείρισης βρίσκονται υπό έλεγχο και θα ακολουθήσουν και άλλες, προκειμένου να διακριβωθεί αν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους σύμφωνα με τη νομοθεσία.
Σημειώνεται ότι όλα τα πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα, με βάση το ισχύον πλαίσιο, έχουν την υποχρέωση υποβολής εποπτικών στοιχείων στη Διεύθυνση Εποπτείας της Τράπεζας της Ελλάδος. Το ισχύον πλαίσιο για την υποβολή στοιχείων στην ΤτΕ έχει υιοθετήσει πλήρως όλους τους σχετικούς κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Επιπροσθέτως, έχει προσαρμοστεί κατάλληλα το εθνικό πλαίσιο ώστε να υποβάλλονται συμπληρωματικά εποπτικά στοιχεία εθνικού ενδιαφέροντος.
Στο πλαίσιο αυτό ελέγχονται τακτικά από την έναρξη της λειτουργίας τους το 2019 και οι εταιρείες διαχείρισης, με την ΤτΕ να είναι εκείνη που έθεσε στο υπουργείο Οικονομικών το ζητούμενο της θέσπισης αυστηρότερου πλαισίου για τη λειτουργία τους, στην πρώτη συνάντηση που είχε τον περασμένο Ιούλιο ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, με τον νέο υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη.
Μιλώντας πρόσφατα στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του ΥΠΕΘΟ για τα δάνεια και τη λειτουργία των servicers, ο νέος γενικός διευθυντής προληπτικής εποπτείας και εξυγίανσης της ΤτΕ, Ιωάννης Τσικριπής, είχε κάνει λόγο για επιβολή προστίμων 250.000 ευρώ σε τρεις εταιρείες διαχείρισης. Εν μέσω της συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου δε, το υπουργείο Ανάπτυξης επέβαλε δύο διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 670.000 ευρώ σε δύο εταιρείες διαχείρισης, λόγω συνεχών οχλήσεων οφειλετών, αθέμιτων πρακτικών και προσβλητικής συμπεριφοράς.
Υποχρεώσεις
Ο προσφάτως ψηφισθείς νόμος για τους servicers επιβάλλει πέντε νέες υποχρεώσεις ως προς την ενημέρωση, την εξυπηρέτηση και τον σεβασμό των δικαιωμάτων των καταναλωτών:
- Προστασία των προσωπικών στοιχείων και της ιδιωτικής ζωής των δανειοληπτών.
- Απαγόρευση παρενόχλησης, καταναγκασμού ή αθέμιτης επιρροής κατά την επικοινωνία του servicer με τον πολίτη.
- Έγγραφη γνωστοποίηση στον δανειολήπτη, σε γλώσσα σαφή και κατανοητή, του υπολοίπου της οφειλής έπειτα από οποιαδήποτε μεταβίβαση πίστωσης.
- Καθιέρωση διαφανών, άμεσων και δωρεάν διαδικασιών για τη διαχείριση των καταγγελιών των δανειοληπτών.
- Σύνδεση με τις προβλέψεις του Κώδικα Δεοντολογίας της ΤτΕ και σεβασμό των δικαιωμάτων των δανειοληπτών.
Επίσης, υποχρεώνει τους servicers να παρέχουν, μέσω ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας, προσωποποιημένη και αναλυτική ενημέρωση προς τους οφειλέτες για το ύψος της οφειλής, το ιστορικό των πληρωμών, τις δόσεις, το επιτόκιο της ρύθμισης και λοιπά. Παραβάσεις των ανωτέρω μπορούν να οδηγήσουν σε πρόστιμα έως 500.000 ευρώ και ανάκληση άδειας.