Στα 657 δισ. ευρώ ή στο 305,8% του ΑΕΠ διαμορφώθηκε το συνολικό χρέος στην Ελλάδα στο δεύτερο τρίμηνο του 2023, συμπεριλαμβανομένου τόσο εκείνου της γενικής κυβέρνησης όσο και αυτό των ιδιωτών, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης της UBS. Από αυτό το… βουνό, το 64% αφορά κρατικό χρέος που αντιστοιχεί σε 422 δισ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο ποσό είναι ιδιωτικό, καθώς αφορά οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Πάντως, το θετικό για τη χώρα μας είναι ότι βρίσκεται χαμηλότερα από τον μέσο ευρωπαϊκό χώρο, καθώς το υψηλό -αλλά σε τροχιά υποχώρησης- δημόσιο χρέος αντισταθμίζεται από τα χαμηλά βάρη του ιδιωτικού τομέα, έπειτα από τη μεγάλη μείωση του δανεισμού που σημειώθηκε στα χρόνια της κρίσης.
Ωστόσο, η ελβετική τράπεζα σπεύδει να τονίσει ότι η μείωση του χρέους συνδέεται σε πολύ μεγάλο βαθμό με την άνοδο του πληθωρισμού που ανέβασε σε υψηλότερα επίπεδα το ονομαστικό ΑΕΠ, ενώ από τώρα και στο εξής η περαιτέρω εξυγίανση του χρέους θα απαιτήσει μεγαλύτερη προσπάθεια από τις κυβερνήσεις κυρίως μέσω της εφαρμογής προγραμμάτων δημοσιονομικής ισορροπίας για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Από τα ίδια στοιχεία πέντε είναι οι χώρες που καταγράφουν αύξηση στο κρατικό χρέος και συγκεκριμένα Ιταλία (+1,5 ποσοστιαία μονάδα στο 142,2%), Κύπρος (+2,2 ποσοστιαίες μονάδες στο 85,3%), Φινλανδία (+1,3 ποσοστιαία μονάδα στο 74,6%), Σλοβακία (+1,9 ποσοστιαία μονάδα στο 59,6%) και Εσθονία (+1,3 ποσοστιαία μονάδα στο 18,5%). Στην Ελλάδα, το δημόσιο χρέος ακολουθεί πτωτική τροχιά και διαμορφώνεται σήμερα στο 166,5% του ΑΕΠ, έχοντας σημειώσει μεγάλη μείωση από το 209,8% του ΑΕΠ που καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο του 2021, η οποία οφείλεται περισσότερο στην υψηλή ανάπτυξη και τις προσπάθειες προσαρμογής.