Με δύο κινήσεις-έκπληξη θα κλείσει η χρονιά για την Intrakat, όπως προανήγγειλε -χωρίς όμως να τις αποκαλύψει- ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Αλέξανδρος Εξάρχου, ανακοινώνοντας και μία επιπλέον σημαντική εξαγορά αδειών για αιολικά πάρκα στη Ρουμανία το 2024, η οποία αποτελεί τη δεύτερη σημαντικότερη αγορά μετά την Ελλάδα για την κατασκευαστική-ενεργειακή εταιρεία.
Ο επικεφαλής της Intrakat εκτίμησε δε ότι το εμβληματικό για τη Θεσσαλονίκη έργο του μετρό βρίσκεται πλέον στην τελική ευθεία μετά την εξαγορά της Άκτωρ και θα ολοκληρωθεί σε λιγότερο από έναν χρόνο από σήμερα. «Τον Νοέμβριο του 2024 θα κόβουμε εισιτήριο στο μετρό Θεσσαλονίκης», δήλωσε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι το κατασκευαστικό σκέλος έχει περατωθεί και προχωρούν με ταχύτητα οι ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες.
Ενδυνάμωση
Στο μέτωπο της κεφαλαιακής ενδυνάμωσης του ομίλου, ο οποίος με την εξαγορά της Άκτωρ κατέστη ο δεύτερος ισχυρότερος στη χώρα με συνολικό ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων 5 δισ. ευρώ, ο Αλ. Εξάρχου απέκλεισε το ενδεχόμενο νέας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, λέγοντας ότι δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη αυτή τη στιγμή. Έκανε γνωστό επίσης ότι η Intrakat έχει παράσχει ενδιάμεση χρηματοδότηση ύψους 85.000.000 ευρώ στην Άκτωρ προκειμένου να εξοφληθούν φορολογικές υποχρεώσεις και οφειλές σε προμηθευτές, ενώ μεγάλο μέρος των κεφαλαίων αυτών έχει επιστραφεί από τις πληρωμές τρίτων προς την Άκτωρ.
Αναφορικά με τα μελλοντικά σχέδια για πιθανή συγχώνευση των δύο εταιρειών, o επικεφαλής του ομίλου σημείωσε ότι η Άκτωρ θα παραμείνει αυτόνομη τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο. Στο πεδίο των εξαγορών ο όμιλος προτίθεται επίσης να «πατήσει» στον κατασκευαστικό κλάδο, αλλά θα κινηθεί πιο επιθετικά στη Ρουμανία ως προς τη διεκδίκηση νέων έργων υποδομών, στοχεύοντας σε υπερδιπλασιασμό του ανεκτέλεστου από τα 1,2 στα 2,5 δισ. ευρώ.
Ο ίδιος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη μεγάλη πρόκληση του εργατικού δυναμικού και εξέφρασε τον σκεπτικισμό του ως προς τις διακρατικές συμφωνίες για την εισαγωγή προσωπικού από τρίτες χώρες, σημειώνοντας ότι κατά την άποψή του δεν αποτελεί τη λύση για τον κλάδο ούτε πανάκεια, καθώς δεν μπορεί να εξασφαλιστεί έτσι το δυναμικό με την απαραίτητη εξειδίκευση που χρειάζεται ο κλάδος.
Εξειδικευμένο προσωπικό
Σύμφωνα με τον ίδιο, η πιο αξιόπιστη λύση είναι η προσέλκυση εγχώριου προσωπικού, με κίνητρα τις υψηλότερες αμοιβές αλλά και την εξασφάλιση διαρκούς και ασφαλούς απασχόλησης για μακρά περίοδο. Μάλιστα, όπως επισήμανε, αυτό είναι και ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα της εξαγοράς της Άκτωρ. Δηλαδή η ενσωμάτωση εργαζομένων με υψηλή τεχνογνωσία σε συνδυασμό με ένα ανεκτέλεστο έργων που δημιουργεί στο προσωπικό την αίσθηση της ασφάλειας και της συνέχειας. Όπως ανέφερε, το μυστικό είναι να αποπληρώνονται εγκαίρως τα συνεργεία ώστε να υπάρχει προβάδισμα έναντι του ανταγωνισμού.