Νέο τρόπο υπολογισμού των δαπανών για την ανακαίνιση κατοικιών που θα προσμετρώνται για την έκπτωση φόρου από την 1η/1/2024 προβλέπει η αναμορφωμένη διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου, σύμφωνα με την οποία στη συνολική δαπάνη το κόστος των εργατικών θα μετρά στο 100%, αλλά το κόστος των υλικών δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 1/3 της δαπάνης των υπηρεσιών (εργασία). Ωστόσο, το ανώτατο όριο της έκπτωσης παραμένει στα 16.000 ευρώ και κατανέμεται σε βάθος πενταετίας.
Με τη νέα ρύθμιση, σε συνολική δαπάνη ανακαίνισης κατοικίας ύψους 6.000 ευρώ, η αξία των υλικών δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τα 733,3 ευρώ. Εφόσον οι εργασίες κοστίζουν 2.200 ευρώ και τα υλικά 3.800 ευρώ, ο φορολογούμενος θα κερδίσει έκπτωση φόρου εισοδήματος 2.933,3 ευρώ ή 586,6 ευρώ κάθε χρόνο για πέντε έτη.
Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με την αρχική διάταξη, η έκπτωση από τον φόρο εισοδήματος αφορούσε την αγορά αγαθών και τη λήψη υπηρεσιών με ανώτατο όριο δαπάνης τις 16.000 ευρώ, αλλά λόγω του υψηλού δημοσιονομικού κόστους του μέτρου αποφασίστηκε το ψαλίδισμα της έκπτωσης, με αρμόδια στελέχη να τονίζουν ότι το κίνητρο είναι πιο ισχυρό σε σχέση με το σημερινό.
Με βάση το ισχύον καθεστώς, το φορο-μπόνους ισχύει για κτίρια τα οποία δεν έχουν ήδη ενταχθεί ή δεν θα ενταχθούν σε πρόγραμμα αναβάθμισης κτιρίων ή άλλα προγράμματα ή δράσεις επιχορήγησης υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
– Η απόδειξη πραγματοποίησης των δαπανών αυτών με νόμιμα παραστατικά (τιμολόγιο ή στοιχείο λιανικής πώλησης για την παροχή υπηρεσιών), στα οποία θα αναφέρεται διακριτά το είδος και η αξία της παρεχόμενης υπηρεσίας, τα στοιχεία (ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ) του προσώπου καθώς και τα στοιχεία του ακινήτου (ΑΤΑΚ), εκτός αν πρόκειται για κοινόχρηστα, για τα οποία αρκεί μόνο η διεύθυνση του ακινήτου.
– Η εξόφληση των δαπανών, ανεξαρτήτως του ύψους αυτών, να έχει πραγματοποιηθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ή μέσω παρόχου υπηρεσιών πληρωμών (κάρτες, POS, e-banking, ηλεκτρονικό πορτοφόλι κ.ά.).
– Τα τιμολόγια δαπανών να έχουν διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ από τον προμηθευτή μέσω του συστήματος myDATA.
«ΗΡΑΚΛΗΣ ΙΙΙ» ΜΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΓΚΡΙΣΗ
Την έγκρισή της στην ανανέωση του Σχήματος Προστασίας Ενεργητικού «Ηρακλής», για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) των τραπεζών, δημοσίευσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΕ, η επαναφορά του καθεστώτος των τιτλοποιήσεων ΜΕΔ και της αποαναγνώρισής τους από τους ισολογισμούς των τραπεζών θα βασιστεί στην επιτυχία που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής, η οποία μπορεί επίσης να κινητοποιήσει και μικρότερες ελληνικές τράπεζες να αιτηθούν την ένταξή τους στο Σχήμα.
Με τη χρήση του «Ηρακλή», το ποσοστό των ΜΕΔ στις τέσσερις μεγάλες τράπεζες μειώθηκε από 42% τον Σεπτέμβριο του 2019 σε 8,7% στο τέλος του 2022 (που αντιστοιχεί σε τιτλοποιήσεις ΜΕΔ ακαθάριστης λογιστικής αξίας 49,5 δισ. ευρώ)! Ο «Ηρακλής ΙΙΙ» θα διαρκέσει μέχρι τις 31/12/2024, ενώ οι κρατικές εγγυήσεις που θα συνοδεύουν τα senior ομόλογα των τιτλοποιήσεων θα φτάσουν έως τα 2 δισ. ευρώ.