«Κουρέμα» έως 28% στα στεγαστικά δάνεια ευάλωτων

Αύριο ψηφίζεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον νέο εξωδικαστικό - «Ηρακλής»
17:23 - 28 Νοεμβρίου 2023

Ψηφίζεται αύριο από τη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών με το οποίο θεσπίζεται η επέκταση του προγράμματος «Ηρακλής» για την περαιτέρω μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων και εισάγονται σημαντικά μέτρα για τη διαφάνεια και τον ανταγωνισμό στα δάνεια, καθώς και για την προστασία των ευάλωτων οφειλετών.

Το νομοσχέδιο θεσπίζει κατ’ αρχάς υποχρεώσεις διαφάνειας, ενημέρωσης και σεβασμού των δικαιωμάτων των οφειλετών για τους servicers. Οι servicers υποχρεώνονται να παρέχουν μέσω ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας προσωποποιημένη και αναλυτική ενημέρωση προς τους οφειλέτες (ύψος οφειλής, ιστορικό πληρωμών, δόσεις, επιτόκιο της ρύθμισης κ.λπ.). Η πλατφόρμα θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία το αργότερο έως τις 31 Μαρτίου 2024. Παράβαση των υποχρεώσεων των servicers και παρενόχληση των οφειλετών θα τιμωρείται με πρόστιμα έως 500.000 ευρώ, μέχρι και ανάκληση της άδειας λειτουργίας.

Το νομοσχέδιο διασφαλίζει επίσης καλύτερες ρυθμίσεις, με μεγαλύτερα «κουρέματα» για τους οφειλέτες και διεύρυνση της προστασίας για τους ευάλωτους μέσω βελτιώσεων στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό. Η πρόταση αναδιάρθρωσης του χρέους των ευάλωτων οφειλετών, όπως προκύπτει από την εφαρμογή του αλγόριθμου της πλατφόρμας του Εξωδικαστικού, θα γίνεται αυτόματα και υποχρεωτικά αποδεκτή από το σύνολο των πιστωτών. Για τις ρυθμίσεις καθορίζεται σταθερό επιτόκιο 3% σταθερό για 3 χρόνια, θωρακίζοντας τους δανειολήπτες από το περιβάλλον των υψηλών επιτοκίων. Με υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, θα βελτιωθεί και ο αλγόριθμος του Εξωδικαστικού από τον οποίο προκύπτει το ύψος της διαγραφής οφειλών, αυξάνοντας το «κούρεμα» χρέους επιπλέον έως 28%.

Το νομοσχέδιο βελτιώνει επίσης το πλαίσιο λειτουργίας του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων και απλοποιεί τις διαδικασίες του Πτωχευτικού Κώδικα.

Για την ενίσχυση του ανταγωνισμού, το ν/σ εισάγει ρυθμίσεις με τις οποίες δίνεται η δυνατότητα στους δανειολήπτες να λαμβάνουν δάνεια και από μη τραπεζικούς φορείς. Προς την ίδια κατεύθυνση, το ν/σ επεκτείνει τις συναλλαγές μέσω συστημάτων άμεσων πληρωμών (IRIS) για την αποφυγή τραπεζικών χρεώσεων, υποχρεώνοντας τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους να συνδέσουν τον επαγγελματικό λογαριασμό τους με την εν λόγω εφαρμογή για να δέχονται πληρωμές.