Η αλήθεια για τους μη φόρους

Απάντηση στα fake news: Καμία νέα επιβάρυνση στους επαγγελματίες, πλην όσων δεν πληρώνουν
18:26 - 16 Νοεμβρίου 2023

Απαντήσεις στην κριτική που δέχεται από διάφορες πλευρές για το νέο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών δίνει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ξεκαθαρίζοντας το τοπίο αναφορικά με το νομοσχέδιο που βρίσκεται σε διαβούλευση.

Με στοιχεία

Μέσα από κείμενο που φέρει τον τίτλο «12 Fake news», το υπουργείο παραθέτει στοιχεία και επιχειρήματα για το ποιες κατηγορίες φορολογουμένων «πληρώνουν το μάρμαρο», αλλά και ποιες φοροδιαφεύγουν, δηλώνοντας επί σειρά ετών μηδενικά εισοδήματα ή ακόμη και ζημίες.

1 Την ίδια ώρα που ο μέσος μισθωτός πληρώνει μεγαλύτερο φόρο ετησίως στο κράτος από το 85% των ελεύθερων επαγγελματιών που δηλώνουν εισοδήματα αμιγώς από ελεύθερο επάγγελμα και ανέρχονται σε 500.000, το 54% -δηλαδή ένας στους δύο- δηλώνει μηδενικό εισόδημα, ενώ 425.000 εμφανίζουν εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, «φουσκώνοντας» τεχνητά τις δαπάνες. Με αυτό το κόλπο η μέση επιβάρυνση για το 85% των ελεύθερων επαγγελματιών το 2023 ήταν μόλις 217 ευρώ, όταν ένας μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ πληρώνει φόρο 900 ευρώ. Στα 12.300 ευρώ, που είναι το μέσο εισόδημα για 3.500.000 μισθωτούς, ο μέσος φόρος είναι 1.160 ευρώ.

2 Με το νέο σύστημα υπολογισμού του καθαρού εισοδήματος, η κυβέρνηση έρχεται να αποκαταστήσει αυτή την αδικία, που δεν πλήττει μόνο την κοινωνία συνολικά, μα και τους νομοταγείς επαγγελματίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 4% εξ αυτών πληρώνει το 50% των φόρων, σηκώνοντας το βάρος σε σχέση με τους υπόλοιπους, που όχι μόνο δεν συνεισφέρουν το μερίδιό τους στο κοινό ταμείο, αλλά και εισπράττουν επιπλέον κοινωνικά επιδόματα και παροχές εμφανιζόμενοι ως ευάλωτοι.

3 Επιπλέον, στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά για αύξηση φορολογικών συντελεστών ή επιβολή νέου φόρου. Αυτό το οποίο προβλέπεται είναι μια δέσμη παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η αποκάλυψη φορολογητέας ύλης από μερίδα αυτοαπασχολουμένων. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα συνεχίσουν να φορολογούνται με την ίδια κλίμακα που ίσχυε και πέρυσι. Όσοι δήλωναν τα πραγματικά τους εισοδήματα δεν θα έχουν επιβάρυνση από τη θέσπιση του τεκμηρίου της ελάχιστης αμοιβής, αντίθετα θα ελαφρυνθούν από τη σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Οι υπόλοιποι θα κληθούν να συνεισφέρουν αυτό που τους αναλογεί και τίποτα περισσότερο. Με ειδικές εξαιρέσεις αλλά και μειώσεις φόρου για εκείνους που έχουν πραγματικά ανάγκη.

4 Αναλυτικότερα ο χάρτης με τα νέα εκκαθαριστικά θα έχει ως εξής:

138.000 επαγγελματίες θα έχουν μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης κατά 560 ευρώ κατά μέσο όρο ο καθένας.

124.000 δεν θα έχουν επιβάρυνση ή ελάφρυνση.

473.000 θα πληρώσουν μεγαλύτερο φόρο, κατά μέσο όρο 1.444 ευρώ ο καθένας.

5 Την ίδια ώρα, υπάρχουν και συγκεκριμένες προβλέψεις που επιτρέπουν στον ελεύθερο επαγγελματία να πληρώσει μειωμένους φόρους επικαλούμενος λόγους ανωτέρας βίας, λόγους υγείας, εγκυμοσύνη, λοχεία, φυσικές καταστροφές και λοιπά, που καθιστούν δύσκολη έως αδύνατη την απρόσκοπτη άσκηση του επαγγέλματός του.

6 Οι παρεμβάσεις δεν έχουν ως επίκεντρο τους αδύναμους ή τα «μαγαζιά της γειτονιάς» που δηλώνουν τους φόρους τους. Αντιθέτως, περιλαμβάνουν δράσεις για το σύνολο των επιχειρήσεων -ανεξαρτήτως μεγέθους- σε ένα ευρύ φάσμα οικονομικών δραστηριοτήτων: από το λιανεμπόριο (επέκταση και διασύνδεση των POS), τη διακίνηση καυσίμων (απαγόρευση συνεργασίας με παραβατικά πρατήρια), την κτηματαγορά (απαγόρευση μετρητών στις αγοραπωλησίες ακινήτων), τη διασταύρωση εισοδημάτων με τις πλατφόρμες για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις μέχρι τους περισσότερους και πιο διαφανείς ελέγχους από την ΑΑΔΕ και την επέκταση των ψηφιακών παραστατικών.

7 Η κυβέρνηση, βάζοντας τεκμαρτό εισόδημα στους ελεύθερους επαγγελματίες, δεν κάνει τα ίδια με αυτά που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον νόμο Κατρούγκαλου, με τον οποίο ήταν υποχρεωμένοι να καταβάλουν τριπλάσια ποσά μέσα στην κρίση σε σχέση με το σημερινό καθεστώς. Υπήρχαν ελεύθεροι επαγγελματίες που έπρεπε να πληρώνουν κάθε μήνα 600 ή 700 ευρώ ασφαλιστικές εισφορές, καθώς το ύψος τους είχε συνδεθεί με το ύψος των φορολογητέων εισοδημάτων τους. Το συμπέρασμα είναι το εξής: Με τον νόμο Κατρούγκαλου οι ελεύθεροι επαγγελματίες οδηγούνταν με μαθηματική ακρίβεια στην οικονομική και επιχειρηματική εξαθλίωση. Με το νέο σύστημα φορολόγησης, η συμμετοχή των ελεύθερων επαγγελματιών στα συνολικά έσοδα θα αυξηθεί από 0,8% σε 1,1% του ΑΕΠ, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη βρίσκεται στο 2,1%. «Όσοι επομένως ψάχνουν να βρουν συσχετισμούς μεταξύ των δύο συστημάτων ματαιοπονούν», τονίζει το υπουργείο Οικονομικών.

8 Υπενθυμίζεται ότι το τεκμήριο που εισάγεται είναι μαχητό, ενώ προβλέπεται μηδενικό τεκμήριο για νέους επαγγελματίες για τα τρία πρώτα χρόνια λειτουργίας τους και μόνο από τον έκτο χρόνο θα πληρώνουν το 100% του φόρου που αναλογεί στο τεκμήριο της ελάχιστης αμοιβής. Προβλέπεται επίσης μειωμένο τεκμήριο κατά 50% για όσους κατοικούν σε χωριά κάτω των 500 κατοίκων ή σε νησιά κάτω των 3.100 κατοίκων και μηδενικό τεκμήριο για άτομα με αναπηρία με ποσοστό άνω του 80%.

9 Το επιχείρημα που ακούγεται στον δημόσιο διάλογο ότι το σύστημα της «ελάχιστης αμοιβής» θα οδηγήσει σε απολύσεις υπαλλήλων και πολλές εταιρείες θα φύγουν στη Βουλγαρία «είναι αποπροσανατολιστικό», καθώς όταν έρθει η ώρα της καταβολής των φορολογικών υποχρεώσεων, η επιπλέον επιβάρυνση που προκύπτει δεν δικαιολογεί την απόλυση των υπαλλήλων ούτε τη μεταφορά της έδρας στο εξωτερικό. Επίσης, από τον τεκμαρτό υπολογισμό μένουν εκτός οι αγρότες και οι επαγγελματίες με μπλοκάκι έως δύο πελάτες.

10-11 Τα κίνητρα προκειμένου οι καταναλωτές να ζητούν αποδείξεις ενισχύονται με το νέο νομοσχέδιο, καθώς δίνεται η δυνατότητα χρηματικής επιβράβευσης εκείνων των πολιτών που θα χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή «Appodixi» και θα βοηθήσουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να αποκαλύψουν περιπτώσεις φορολογικών παραβάσεων. Παράλληλα, οι έλεγχοι από την πλευρά της ΑΑΔΕ είναι συστηματικοί και θα ενταθούν ακόμα περισσότερο ως αποτέλεσμα των διατάξεων του νομοσχεδίου. Επίσης, η καταγγελία είναι δικαίωμα του πολίτη για να προστατεύσει πρωτίστως τα δικαιώματά του.

12 «Η φιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει μειώσει ή καταργήσει πάνω από 50 φόρους, έχει αυξήσει 3 φορές τον κατώτατο μισθό, έχει αυξήσει τις επενδύσεις και έχει μειώσει σημαντικά την ανεργία. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη τις μόνες που στοχοποιεί είναι τις διαχρονικές παθογένειες της δημόσιας διοίκησης. Η μεσαία τάξη θα είναι η πρώτη που θα ωφεληθεί από τους αυξημένους πόρους στους τομείς της Παιδείας και της Υγείας που θα προέλθουν από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής», καταλήγει το κείμενο.