Η νέα φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών βάζει φραγή σε τρία βασικά επιδόματα με σημαντικές .
Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι οι ενδιαφερόμενοι χάνουν επιδόματα άνω των 100.000.000 ευρώ με τη νέα φορολόγηση των εισοδημάτων τους, καθώς με το ελάχιστο ποσό που υποχρεούνται να δηλώσουν και το οποίο ανέρχεται στις 10.920 € και φθάνει για τους παλαιούς (με περισσότερα από 12 χρόνια δραστηριότητας) στις 14.196 ευρώ, αυτομάτως παύουν να θεωρούνται «φτωχοί» και χάνουν το δικαίωμα ενίσχυσης με ειδικά επιδόματα.
Συγκεκριμένα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες με τα παραπάνω εισοδήματα χάνουν το επίδομα ενοικίου-στέγασης, την έκπτωση του ΕΝΦΙΑ και το επίδομα τέκνων. Δηλαδή, χάνουν την έκπτωση του 50% στον ΕΝΦΙΑ, ποσό 840-2.500 ευρώ τον χρόνο από το επίδομα ενοικίου και ποσό 840-1.680 ευρώ ετησίως από το επίδομα τέκνων. Επίσης, εξετάζονται οι περιπτώσεις για εγγραφή στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, η ένταξη στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο ρεύματος, το «Market pass» και το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης!
Τι χάνουν
Αναλυτικά, για τους ελεύθερους επαγγελματίες που τους «πιάνει» το νέο τεκμήριο θα ισχύσουν τα εξής:
1 Χάνεται η έκπτωση του 50% στον ΕΝΦΙΑ. Ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται στο μισό, αν το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του υπόχρεου δεν ξεπερνά τις 9.000 ευρώ, συν 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος. Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν πρέπει να ξεπερνά τα 150 τ.μ. και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας τα 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τα 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον ή τη σύζυγό του ή συμβιούντα ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και 200.000 ευρώ για τον έγγαμο, τον ή τη σύζυγό του ή συμβιούντα και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα. Με απλά λόγια, οι περισσότεροι επαγγελματίες που απολάμβαναν τη μείωση αυτή, πλέον, θα τη χάσουν.
– Παράδειγμα: Επαγγελματίας με αρκετά έτη, δηλώνει 7.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα και έχει μειωμένο ΕΝΦΙΑ κατά 50%. Με το νέο σύστημα, δηλώνει υποχρεωτικά 10.920 ευρώ και χάνει την έκπτωση.
2 Απώλειες από το επίδομα ενοικίου έως 2.500 € ετησίως. Το ποσό είναι 70-210 ευρώ τον μήνα ή 840-2.500 ευρώ τον χρόνο. Το ύψος του επιδόματος έχει ως εξής:
– Άγαμος 70 ευρώ.
– Ζευγάρι με δύο ενήλικα μέλη: 105 ευρώ.
– Ζευγάρι με 1 παιδί ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος: 140 ευρώ.
– Ζευγάρι με 2 παιδιά: 175 ευρώ.
– Ζευγάρι με 3 παιδιά ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη και πάνω: 210 ευρώ.
Για τη χορήγησή του, πρέπει να πληρούνται τα εξής εισοδηματικά κριτήρια: α) Το συνολικό εισόδημα του νοικοκυριού έως 7.000 ευρώ για τον άγαμο συν 3.500 ευρώ για κάθε μέλος του νοικοκυριού. β) Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού. Αναλυτικά:
– Μονοπρόσωπο νοικοκυριό: 7.000 ευρώ.
– Ζευγάρι: 10.500 ευρώ.
– Ζευγάρι συν 1 παιδί ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος: 14.000 ευρώ.
– Ζευγάρι με 2 παιδιά ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη: 17.500 ευρώ.
– Ζευγάρι με 3 παιδιά ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη και πάνω: 21.000 ευρώ.
Όσον αφορά τα περιουσιακά κριτήρια: Η ακίνητη περιουσία δεν πρέπει να ξεπερνά τα 120.000 ευρώ για άγαμο συν 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως του ποσού των 180.000 ευρώ. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση του επιδόματος θα είναι να υπάρχει ηλεκτρονικό μισθωτήριο.
3 Απώλεια από το επίδομα παιδιών: Πρόκειται για πολύ σημαντική «τρύπα» στα οικονομικά των επαγγελματιών, που χάνουν έως και 1.680 ευρώ τον χρόνο. Συγκεκριμένα, σήμερα ισχύουν τρεις κατηγορίες οικογενειακού εισοδήματος, όσον αφορά τα κριτήρια χορήγησης: α) πρώτη κατηγορία έως 6.000 ευρώ, β) η δεύτερη από 6.001 έως 10.000 ευρώ και γ) η τρίτη από 10.001 έως 15.000 ευρώ.
Για τον προσδιορισμό της κατηγορίας οικογενειακού εισοδήματος λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα που αναφέρεται στο εκκαθαριστικό του τρέχοντος οικονομικού έτους. Το ποσό του επιδόματος λοιπόν διαμορφώνεται:
– Για την Α΄ κατηγορία οικογενειακού εισοδήματος σε 70 ευρώ για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο, 70 ευρώ για το δεύτερο και 140 ευρώ για το τρίτο και κάθε τέκνο πέραν του τρίτου.
– Για τη Β΄ κατηγορία σε 42 ευρώ για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο, 42 ευρώ για το δεύτερο και 84 ευρώ για το τρίτο και κάθε τέκνο πέραν του τρίτου.
– Για τη Γ΄ κατηγορία σε 28 ευρώ για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο, 28 ευρώ για το δεύτερο και 56 ευρώ για το τρίτο και κάθε τέκνο πέραν του τρίτου.
Και σε αυτή την περίπτωση, χιλιάδες επαγγελματίες θα δουν μείωση στα ποσά που δικαιούνται ή θα χάσουν εντελώς το επίδομα.
Επ’ αόριστον αποχή δικηγόρων σε υποθέσεις Δημοσίου
Απέναντι σε ένα νέο «κίνημα της γραβάτας» φαίνεται πως βρίσκεται η κυβέρνηση με το φορολογικό νομοσχέδιο που φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή. Για ένα «αδιαπραγμάτευτο ζήτημα αξιοπρέπειας» κάνει λόγο ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας που εξέφρασε την έντονη αντίδρασή του στα φορολογικά μέτρα που εξαγγέλθηκαν.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΣΑ, αποφάσισε -μεταξύ άλλων- να ξεκινήσει αποχή από σήμερα «σε όλες τις δίκες συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου και των ΝΠΔΔ του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα, ενώπιον πολιτικών, ποινικών και διοικητικών δικαστηρίων, μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου, επιφυλασσόμενου του ΔΣ της παράτασης της αποχής, αν δεν γίνουν δεκτές οι θέσεις μας».
Στην ίδια συνεδρίαση, αποφασίστηκε και πραγματοποίηση μαζικής πορείας διαμαρτυρίας δικηγόρων και λοιπών ελεύθερων επαγγελματιών κατά την εβδομάδα 20-24 Νοεμβρίου, με τον ΔΣΑ να υπογραμμίζει πως «ειδικά για εμάς, τα νέα φορολογικά μέτρα, και μάλιστα χωρίς να έχει προηγηθεί οποιοσδήποτε διάλογος, συνιστούν τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής και της αγανάκτησης».