Η κατεδάφιση καθυστέρησε τρεις δεκαετίες

Ακόμη και από το 1994 εκκρεμούν τελεσίδικες αποφάσεις για αυθαίρετα - Από την Αττική η αρχή
18:30 - 2 Νοεμβρίου 2023

Από την Αττική ξεκινά πιλοτικά το πρόγραμμα για την κατεδάφιση 16 αυθαίρετων κτισμάτων σε αιγιαλό, παραλία και δασικές εκτάσεις, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Το πρόγραμμα αφορά κτίσματα, για τα οποία έχουν εκδοθεί τελεσίδικα πρωτόκολλα κατεδάφισης από το μακρινό 1994. Η πρώτη κατεδάφιση ξεκίνησε χθες, ενώ το σύνολο των 16 ακινήτων προγραμματίζεται να έχει γκρεμιστεί έως τις 9 Δεκεμβρίου. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο και υλοποιείται από τις αποκεντρωμένες διοικήσεις.

Τα αυθαίρετα αυτά είχαν συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα κατεδαφίσεων του 2020, που δεν προχώρησε. Αυτή όμως δεν ήταν η πρώτη φορά που είχαν ανακοινωθεί, καθώς είχε προηγηθεί εξαγγελία και το 2019 από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Το τότε πρόγραμμα περιλάμβανε και την ομάδα των ακινήτων που εντάσσονται στο νέο.

Συγκεκριμένα, χθες ξεκίνησε -και θα ολοκληρωθεί σήμερα- η κατεδάφιση ακινήτου εντός του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας στη θέση Καλαμαρά. Τα υπόλοιπα 15 αυθαίρετα της Αττικής τα οποία θα κατεδαφιστούν τις επόμενες ημέρες βρίσκονται σε Σταμάτα, Πεντέλη, Στρογγύλι, δύο ακίνητα στο Ρέθι και τα υπόλοιπα σε Πόρτο Ράφτη, Βραυρώνα, Λούτσα, Τερψιθέα και άλλες παραθαλάσσιες περιοχές. Η παρέμβαση του υπουργείου πρόκειται να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές της χώρας. Όπως ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρος Σκυλακάκης: «Προϋπόθεση για την ορθή εφαρμογή της πολεοδομικής νομοθεσίας και για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στην πολεοδομική νομοθεσία είναι η αρχή της νομιμότητας».

Αναστολή 

Η διαδικασία των κατεδαφίσεων «πάγωσε», ειδικά σε ό,τι αφορά τα αυθαίρετα που βρίσκονταν σε αιγιαλό και παραλία, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, καθώς από τον Μάρτιο του 2021 δίνονταν διαδοχικές παρατάσεις στην εκτέλεση των πρωτόκολλων κατεδάφισης, φρενάροντας τις μπουλντόζες, με αποτέλεσμα σε πολλά σημεία της Ελλάδας να φουντώσουν οι παρανομίες. Οι παρατάσεις έληξαν οριστικά τον περασμένο Μάρτιο, ωστόσο μετά την παρέλευση της διετίας της πανδημίας, η κατάσταση είναι σημαντικά επιβαρυμένη.

Σήμερα εκτιμάται ότι πανελλαδικά εκκρεμούν χιλιάδες πρωτόκολλα κατεδάφισης που έχουν τελεσιδικήσει. Μόνο στην Κρήτη φτάνουν τα 400 και στη Ρόδο τα 219. Μάλιστα, όταν πρόκειται για πρωτόκολλα που εκκρεμούν χρόνια ή και δεκαετίες, θα πρέπει να συνυπολογιστεί το ενδεχόμενο οι αυθαιρεσίες ενός κτίσματος να έχουν πολλαπλασιαστεί. Στις περιπτώσεις αυτές, η διαδικασία για τις πιθανές προσθήκες θα πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή.