«Η μάχη για την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία ξεκινά από την 1η του έτους, όταν πια θα αρχίσει η εφαρμογή να μπαίνει και στις μικρότερες επιχειρήσεις και στο σύνολο της οικονομίας και όταν θα φτάσει και σε όλους εκείνους τους κλάδους που παραδοσιακά έχουν τη μεγαλύτερη εισφοροδιαφυγή. Άρα, θα χρειαστούμε κάποιους μήνες ακόμα». Η δήλωση ανήκει στον υπουργό Εργασίας, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος χθες επισκέφθηκε σουπερμάρκετ για να διαπιστώσει τη λειτουργία της Ψηφιακής Κάρτας.
Αυστηρό χρονοδιάγραμμα στην εφαρμογή του μέτρου της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας θέτει πλέον η κυβέρνηση, μετά την επέκτασή της σε βιομηχανία και λιανεμπόριο από την 1η Ιανουαρίου 2024. Εντός των προσεχών ημερών αναμένεται η έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης με το νέο χρονοδιάγραμμα ανά οικονομικό κλάδο, ενώ αναμένεται να τροποποιηθεί και η υποχρέωση των εργοδοτών που έχουν ενταχθεί στο σύστημα να μην καταχωρίζουν τις αλλαγές στο ωράριο εργασίας του εργαζόμενου πριν από την έναρξή του. Αυτό το «προνόμιο» όμως επιφυλάσσεται μόνο για τις επιχειρήσεις που έχουν ήδη ενταχθεί στο σύστημα της ψηφιακής κάρτας εργασίας.
Επίσης, αυξάνονται και τα πρόστιμα, καθώς θα προβλέπεται η επιβολή διοικητικής ποινής ύψους 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο, σε περιπτώσεις όπου έχει διαπιστωθεί αναντιστοιχία της πραγματικής απασχόλησης με τις καταχωρίσεις της Ψηφιακής Κάρτας Απασχόλησης. Το μέτρο ήδη εφαρμόζεται σε σουπερμάρκετ, τράπεζες, ασφαλιστικές επιχειρήσεις, εταιρείες security και πρώην ΔΕΚΟ, οι οποίες σήμερα προδηλώνουν τα ωράρια εργασίας και θα μπορούν επίσης προαιρετικά να δηλώνουν εκ των υστέρων το ωράριο των μισθωτών τους.
Προβλήματα εφαρμογής
Ιδιαίτερα προβλήματα στον χώρο της βιομηχανίας, όσον αφορά την εφαρμογή της Κάρτας, εντοπίζονται στον χώρο της μεταποίησης και σχετίζονται με τη διαφοροποίηση μεταξύ των βιομηχανιών 8ωρης λειτουργίας και εκείνων που λειτουργούν σε 24ωρη βάση και με εφταήμερη εργασία. Σε ό,τι αφορά την εστίαση, ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ότι θα είναι ο τελευταίος κλάδος όπου θα εφαρμοστεί, περίπου στα τέλη του 2024.