Σκρέκας: Ώρα να πέφτουν πρόστιμα

16:41 - 1 Νοέμβριος 2023

Την ενεργοποίηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού στη μάχη κατά της ακρίβειας ζητά επιτακτικά ο υπουργός Ανάπτυξης. Στο περιθώριο του Athens Investment Forum, ο Κώστας Σκρέκας επανέλαβε την… προτροπή του προς την Ανεξάρτητη Αρχή «να κάνει ελέγχους για τις τιμές και όχι ρεπορτάζ», διευκρινίζοντας πως «ένα πρόστιμο δεν έχει μπει από την Επιτροπή Ανταγωνισμού σε εταιρεία τροφίμων ή καταναλωτικών προϊόντων, το τελευταίο διάστημα, για τις τιμές».

Ο Κώστας Σκρέκας

Αποκλιμάκωση 

Σύμφωνα με τη Eurostat και σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα κλιμακώνεται και πάλι: από το 2,4% του περασμένου μήνα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη χώρα μας επιτάχυνε στο 3,9% ετησίως τον Οκτώβριο, ενώ σε μηνιαίο επίπεδο παρουσίασε αύξηση κατά 0,2% – σε μη εναρμονισμένο επίπεδο, δηλαδή με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα επιβραδύνθηκε στο 1,6% τον Σεπτέμβριο έναντι 2,7% τον Αύγουστο και 2,5% τον Ιούλιο, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται η εκτίμηση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τον πληθωρισμό του Οκτωβρίου.

Στο σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών, παρουσιάζει αποκλιμάκωση με ετήσια αύξηση 2,9% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την προκαταρκτική μέτρηση της Εurostat, έχοντας υποχωρήσει κατά πολύ από το 4,3% του Σεπτεμβρίου. Μάλιστα, ο δείκτης στην Ευρωζώνη κινήθηκε χαμηλότερα και από τη μέση πρόβλεψη των αναλυτών, που έβλεπαν μικρότερη αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων στο 3,1%. Το πιο ελπιδοφόρο είναι ότι πρόκειται για τη χαμηλότερη μέτρηση του πληθωρισμού από τον Ιούλιο του 2021.

Μείωση και στην ενέργεια

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat, στην επιβράδυνση του πληθωρισμού συνέβαλαν η κατακόρυφη πτώση του κόστους της ενέργειας, κατά 11,1% (έναντι της μείωσης κατά 4,6% του περασμένου μήνα), η οριακή επιβράδυνση των ανατιμήσεων στον κλάδο των υπηρεσιών (4,6% ετησίως μετά το 4,7% του Σεπτεμβρίου), η μείωση του δείκτη των προϊόντων της κατηγορίας τρόφιμα/αλκοόλ (8,4% από το 9,4% τον Σεπτέμβριο) και οι μειώσεις στα νωπά τρόφιμα στο 4,5% από το 6,6% και στα μη ενεργειακά αγαθά στο 3,5% από το 4,1%.

Ο υψηλότερος πληθωρισμός σημειώθηκε στη Σλοβακία με 7,8%, με την Κροατία στο 6,7% και τη Σλοβενία στο 6,6%. Αντίθετα, στο Βέλγιο και την Ολλανδία ο πληθωρισμός κινήθηκε αρνητικά, στο -1,7% και -1%, αντίστοιχα, ενώ ο αμέσως επόμενος χαμηλότερος ρυθμός ήταν στην Ιταλία με αύξηση 1,9% ετησίως.