Έως και 3.000€ για καταγγελίες φοροδιαφυγής

Κλιμακωτό μπόνους, με ελάχιστο ποσό το τριπλάσιο της απόδειξης
16:54 - 31 Οκτώβριος 2023

Υψηλά μπόνους έως 3.000 ευρώ σε φορολογούμενους που μέσω κινητού τηλεφώνου θα «καρφώνουν» περιπτώσεις με αποδείξεις-μαϊμού στην ΑΑΔΕ προβλέπει διάταξη στο νομοσχέδιο για τη φοροδιαφυγή που θα συζητηθεί σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο.

Την ίδια στιγμή, σε εφαρμογή μπαίνει η νέα πλατφόρμα που θα δέχεται ψηφιακές καταγγελίες για φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις, λαθρεμπόριο, «μαύρο» χρήμα αλλά και για φαινόμενα διαφθοράς, ενώ η αξιολόγηση των αναφορών θα γίνεται σε χρόνο-εξπρές από τις υπηρεσίες. Επίσης, οι καταγγελίες και πληροφορίες μπορεί να είναι επώνυμες ή ανώνυμες, θα φιλτράρονται από τον ελεγκτικό μηχανισμό ως προς τη σοβαρότητα και την αξιοπιστία τους, με τον σχεδιασμό σε δεύτερη φάση να προβλέπει οικονομική επιβράβευση των πολιτών. Τη νέα πλατφόρμα καταγγελιών παρουσίασαν χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης, με τον διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή.

Ισχυρό κίνητρο

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ψηφιστεί η διάταξη που θα προβλέπει τη χορήγηση αμοιβής με κλιμακωτό μπόνους για τους φορολογούμενους που θα ειδοποιούν την ΑΑΔΕ μέσω της εφαρμογής appodixi για περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διάταξη θα προβλέπει ελάχιστο ποσό επιβράβευσης το τριπλάσιο της συναλλαγής, με ανώτατο όριο τα 3.000 ευρώ.

Από τις 20 Σεπτεμβρίου 2022, οπότε ενεργοποιήθηκε η εφαρμογή, περισσότεροι από 200.000 πολίτες έχουν εγκαταστήσει στο κινητό τους την appodixi, μέσω της οποίας σκανάρουν τις αποδείξεις και ελέγχουν την εγκυρότητά τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, από τις 135.000 καταγγελίες για κομπίνες με τις αποδείξεις, οι 75.000 ήταν ανώνυμες και οι 55.000 επώνυμες και σε πολλές περιπτώσεις αφορούν αποδείξεις που ναι μεν εκδόθηκαν από νόμιμη ταμειακή μηχανή, αλλά δεν διαβιβάστηκαν στην ΑΑΔΕ εντός του χρονικού διαστήματος που ορίζει η νομοθεσία, ενώ δεν λείπουν και αναφορές για «αλλοιωμένες» ή πλαστές αποδείξεις.

Πάντως, η εφαρμογή appodixi έχει φέρει στο φως «λαβράκια» φοροδιαφυγής και έχει βάλει «λουκέτο» σε επιχειρήσεις που εκδίδουν αποδείξεις από πειραγμένους μηχανισμούς. Οι έλεγχοι αποκαλύπτουν και τα κόλπα που χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες, για να κρύβουν τα πραγματικά έσοδά τους από την εφορία. Ειδικότερα, εντοπίστηκαν περιπτώσεις επιχειρήσεων οι οποίες ενώ είχαν εκδώσει κανονικά αποδείξεις με την πραγματική αξία για κάθε συναλλαγή, στη συνέχεια κατά τη διαβίβαση των στοιχείων των αποδείξεων στην ΑΑΔΕ είχαν δηλώσει μικρότερη αξία συναλλαγής. Δηλαδή, άλλο ποσό αναγραφόταν στην απόδειξη και άλλο ποσό έχει καταχωριστεί στα ηλεκτρονικά βιβλία myDATA.

Πώς λειτουργεί

Επισημαίνεται ότι η εφαρμογή στο κινητό λειτουργεί ως εξής:

Ο χρήστης ανοίγει την εφαρμογή και μέσω της κάμερας του κινητού σκανάρει την κωδικό QR της απόδειξης.

Ανάλογα με την κατάσταση της απόδειξης, η εφαρμογή παράγει τα εξής μηνύματα:

α) Η απόδειξη έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Στην περίπτωση αυτή, εμφανίζονται τα στοιχεία της απόδειξης (αριθμός ταμειακής, ΑΦΜ επιχείρησης, αριθμός απόδειξης, ημερομηνία και ώρα έκδοσης της συναλλαγής, αξία συναλλαγής ΦΠΑ και στις συναλλαγές με πρατήρια καυσίμων την ποσότητα και το είδος του καυσίμου). Στην περίπτωση αυτή, ελέγχεται εάν τα στοιχεία που εμφανίζονται στην εφαρμογή είναι τα ίδια με αυτά που εμφανίζονται στην απόδειξη. Εάν δηλαδή η αξία που αναγράφεται στην απόδειξη είναι ίδια με την αξία που έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Εάν υπάρχει διαφορά, αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα έχει γίνει επέμβαση στον φορολογικό μηχανισμό της επιχείρησης, ώστε άλλο ποσό να εμφανίζει στην απόδειξη στον πελάτη και άλλο, μικρότερο, ποσό να διαβιβάζει στην ΑΑΔΕ.

β) Η ταμειακή είναι δηλωμένη, αλλά η απόδειξη δεν έχει ακόμα διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Στην περίπτωση αυτή, αναφέρονται η ημερομηνία και η ώρα πέραν της οποίας η απόδειξη θα έπρεπε να έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Εάν η απόδειξη έχει εκδοθεί πριν από το χρονικό σημείο αυτό, υποδεικνύεται η αναφορά για μη διαβίβαση της απόδειξης.

γ) Ο κωδικός QR δεν μπορεί να διαβαστεί ή η ταμειακή δεν είναι δηλωμένη ή δεν είναι ενεργή. Στην περίπτωση αυτή υποδεικνύεται η υποβολή αναφοράς στην εφαρμογή.

Τα σενάρια για 1.000.000 αυτοαπασχολούμενους

«Δεν μπορεί οι εργοδότες ελεύθεροι επαγγελματίες να πληρώνουν λιγότερο φόρο από τους υπαλλήλους που απασχολούν, οι οποίοι μάλιστα αμείβονται με τον κατώτατο μισθό», σχολίασε χθες ο Κωστής Χατζηδάκης, δίνοντας ένα πρώτο στίγμα για τις ανατροπές που έρχονται με το νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ, μόλις δύο στους δέκα επαγγελματίες δηλώνουν εισόδημα πάνω από 9.100 ευρώ τον χρόνο, το οποίο αντιστοιχεί στο εισόδημα ενός εργαζομένου ο οποίος παίρνει 650 ευρώ καθαρά τον μήνα για 14 μήνες, στον ιδιωτικό τομέα.

Αρμόδιες πηγές αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο μέσα από ένα πλέγμα κριτηρίων να «μπλοκάρονται» οι αυτοαπασχολούμενοι και να μη δηλώνουν τζίρους στην εφορία κατώτερους από τα επίπεδα των 10.000 ευρώ, που σήμερα φορολογούνται με συντελεστή 9%.

Το θέμα εξετάστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ πάνω στο τραπέζι βρέθηκε ακόμη και το «γαλλικό μοντέλο» που δίνει τη δυνατότητα στον επαγγελματία να επιλέξει τον τρόπο φορολόγησης είτε με την κλίμακα των μισθωτών είτε με τον ενιαίο συντελεστή για τις επιχειρήσεις, ο οποίος για το φορολογικό έτος 2023 ανέρχεται στο 22%.

Εναλλακτικά, εξετάζεται η διατήρηση του τέλους επιτηδεύματος των 650 ευρώ ως «ελάχιστου φόρου» για τους επιτηδευματίες που εμφανίζουν συστηματικά ζημίες.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αφήνουν ανοικτό το νέο καθεστώς να ισχύσει από τα φετινά εισοδήματα, με το «κλειδί» να είναι τα ηλεκτρονικά βιβλία, καθώς μέσα από το myDATA η ΑΑΔΕ συλλέγει πολύτιμα στοιχεία και πληροφορίες για τα κέρδη και τις δαπάνες υπολογίζοντας έτσι με μεγαλύτερη ακρίβεια τον τζίρο.

Εφαρμόζονται καθολικώς τα ηλεκτρονικά βιβλία (myDATA), μέτρο που θα κόψει τον δρόμο στην απόκρυψη τζίρου και την τεχνητή διόγκωση των δαπανών που εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα προκειμένου οι επιτήδειοι να γλιτώσουν φόρο. Κι αυτό γιατί πλέον τα έσοδα που δηλώνονται δεν μπορεί να υπολείπονται αυτών που προκύπτουν από την ηλεκτρονική πληροφόρηση (myDATA, ταμειακές-POS), ενώ ως έξοδα η εφορία θα αναγνωρίζει μόνο όσα έχουν διαβιβαστεί στο myDATA.

Καθίστανται υποχρεωτικά τα ηλεκτρονικά τιμολόγια και έτσι οι ελεγκτικές Αρχές θα έχουν τη δυνατότητα σε πραγματικό χρόνο να διασταυρώνουν και να επαληθεύουν τις συναλλαγές, ενώ ενεργοποιείται το ψηφιακό δελτίο αποστολής πιλοτικά από τις αρχές του 2024 και πλήρως πριν από το τέλος του ίδιου έτους, με αποτέλεσμα η παρακολούθηση της διακίνησης αγαθών να γίνεται σε πραγματικό χρόνο.

Επεκτείνεται η υποχρέωση κατοχής συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών (EFT/POS) στους υπόλοιπους κλάδους της λιανικής αγοράς, που σήμερα δεν έχουν την υποχρέωση, η οποία θα περιορίσει τη διακίνηση «μαύρου» χρήματος, θα ενισχύσει τα έσοδα αύξησης από τον ΦΠΑ και θα διευρύνει τη φορολογική βάση.