Στα 2,7 τρισεκατομμύρια δολάρια ανήλθαν το 2024 οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες εξαιτίας πολέμων και συγκρούσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλη την υφήλιο, όπως αποκαλύπτει έκθεση του SIPRI, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, σημειώνοντας την πιο μεγάλη αύξησή τους μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.
Η αύξησή τους καταγράφηκε ιδίως στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή, εξηγεί το Διεθνές Ινστιτούτο Μελετών για την Ειρήνη, που έχει έδρα τη Στοκχόλμη, ενώ οι χώρες που αύξησαν τους στρατιωτικούς προϋπολογισμούς τους την περασμένη χρονιά ήταν συνολικά περισσότερες από 100. «Αυτό μαρτυρά αληθινά τις μεγάλες γεωπολιτικές εντάσεις», συνόψισε ο Σιάο Λιάνγκ, ερευνητής στο Κέντρο Μελέτης για Στρατιωτικές Δαπάνες και Παραγωγή Όπλων του SIPRI. «Δεν έχει προηγούμενο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου», συνόψισε.
Ο λογαριασμός θα έχει «βαθύ κοινωνικοοικονομικό και πολιτικό αντίκτυπο», πρόσθεσε ο Λιάνγκ, καθώς οι κυβερνήσεις θα κληθούν σύντομα να κάνουν σκληρές «δημοσιονομικές επιλογές. Για παράδειγμα, είδαμε πολλές ευρωπαϊκές χώρες να μειώνουν άλλες δαπάνες, όπως εκείνες για διεθνή βοήθεια, προκειμένου να αυξήσουν τα ποσά που αφιερώνουν στον στρατό», αλλά και να «προβλέπουν αυξήσεις φόρων ή εθνικού χρέους».
Στην Ελλάδα οι στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν 11%, έφτασαν τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ, ξεπερνώντας το 3% του ΑΕΠ. Τις υψηλότερες παγκοσμίως συνεχίζουν να έχουν οι ΗΠΑ, με αύξηση 5,7% πέρσι, στα 997 δισ. δολάρια. Ακολουθεί η Κίνα, με αύξηση 7%, στα 314 δισ. δολάρια. Οι στρατιωτικές δαπάνες της Γερμανίας -για παράδειγμα- αυξήθηκαν κατά 28%, φτάνοντας τα 88,5 δισ. δολάρια και εκθρονίζοντας την Ινδία από την τέταρτη θέση παγκοσμίως. Συνολικά στην Ευρώπη οι στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν 17%, φτάνοντας τα 693 δισ. δολάρια. Η Ρωσία διέθεσε 149 δισ. δολάρια, ποσό διπλάσιο εκείνου το 2015. Ο στρατιωτικός προϋπολογισμός της Ουκρανίας αυξήθηκε κατά 2,9%, φτάνοντας τα 64,7 δισεκατομμύρια δολάρια ή το 34% του ΑΕΠ.
Τηλέμαχος Σεβαστάκης
Εφημερίδα Απογευματινή