Παύση στις αυξήσεις επιτοκίων, ύστερα από 10 αυξήσεις μέσα σε 15 μήνες, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, ολοκληρώνοντας χθες τη συνεδρίασή του στην Αθήνα. Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, επικουρούμενη από τον α;ντιπρόεδρο, Λουίζ ντε Γκίντος, και τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, δήλωσε ότι ο πληθωρισμός -αν και μειώθηκε τον Σεπτέμβριο- αναμένεται να παραμείνει πολύ υψηλός για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Στο πλαίσιο αυτό, η επικεφαλής της ΕΚΤ είπε ότι πλέον οι αποφάσεις της για τα επιτόκια είναι εξαρτώμενες από τα στοιχεία που θα δημοσιεύονται και η στάση στις αυξήσεις επιτοκίων δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξουν νέες αυξήσεις στη συνέχεια.
Τι είπαν
«Με βάση την τρέχουσα αξιολόγησή μας, θεωρούμε ότι τα επιτόκια βρίσκονται σε επίπεδα τα οποία, αν διατηρηθούν επαρκώς μακρό χρονικό διάστημα, θα έχουν σημαντική συμβολή στην έγκαιρη επαναφορά του πληθωρισμού στον στόχο μας», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, επαναλαμβάνοντας ότι αποστολή της ΕΚΤ είναι η σταθερότητα των τιμών και μεσοπρόθεσμος στόχος η επαναφορά του πληθωρισμού στο 2%. «Τα επιτόκια θα παραμείνουν σε περιοριστικά επίπεδα επί αρκετό καιρό, μέχρι ο πληθωρισμός, που παραμένει επίμονος, να επιστρέψει στον στόχο του 2%. Το γεγονός ότι σήμερα κρατήσαμε αμετάβλητα τα επιτόκιά μας, δεν σημαίνει ότι δεν θα ξανακάνουμε αυξήσεις – όλα θα εξαρτηθούν από τα δεδομένα. Τα επιτόκια δεν έχουν φτάσει στην κορύφωσή τους, καθώς δεν υπάρχει “ταβάνι” και παραμένουμε προσηλωμένοι στην ανάγνωση και την αποκωδικοποίηση των οικονομικών στοιχείων», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η κυρία Λαγκάρντ κάλεσε εκ νέου τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αποσύρουν τα μέτρα στήριξης, καθώς αποκλιμακώνεται η ενεργειακή κρίση. Έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το οικονομικό κλίμα λόγω του γεωπολιτικού ρίσκου, αναφερόμενη στον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς, και είπε ότι η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη παραμένει αδύναμη καθώς και η οικονομία θα παραμείνει αδύναμη το υπόλοιπο του έτους. Έκανε επίσης λόγο και για ενδείξεις αποδυνάμωσης της αγοράς εργασίας, δηλώνοντας ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τα στοιχεία.
Χωρίς waiver
Απαντώντας σε ερώτηση για την Ελλάδα, η σιδηρά κυρία της ΕΚΤ υπογράμμισε ότι η οικονομία έχει επανέλθει σε υψηλότερα από τα προ κορωνοϊού επίπεδα, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα συγκρίνεται εξαιρετικά καλά με άλλες χώρες» και ότι «έδειξε φανταστική ικανότητα ανάκαμψης, επιτυγχάνοντας πολύ καλές επιδόσεις». Τόνισε πως θετικό μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας είναι ότι δεν χρειάζεται πλέον η κατ’ εξαίρεση απόφαση (waiver), για να αγοράζει η ΕΚΤ ελληνικά ομόλογα.
Συμπληρώνοντας για την Ελλάδα, ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρας, σημείωσε ότι η οικονομική δραστηριότητα είναι υψηλότερη και η χώρα αποτέλεσε success story, αλλά θα πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά για να επανέλθει η Ελλάδα στη βαθμίδα Α+.
Καμία συζήτηση
Σημειώνεται, τέλος, ότι δεν συζητήθηκε καθόλου το θέμα του έκτακτου προγράμματος αγορών ομολόγων που ανακοίνωσε η ΕΚΤ στην πανδημία (PEPP). «Η χρηματοδότηση έχει γίνει πιο ακριβή για τις τράπεζες και συνακόλουθα και για τις επιχειρήσεις λόγω της αύξησης του κόστους δανεισμού. Οι τράπεζες ανησυχούν περισσότερο για το ρίσκο και εμφανίζονται λιγότερο πρόθυμες να αναλάβουν ρίσκα», τόνισε και αποκάλυψε πως στη διήμερη επίσκεψη του ΔΣ της ΕΚΤ στην Αθήνα δεν συζητήθηκε το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων. Άλλωστε, στην ανακοίνωση της ΕΚΤ για το PEPP διευκρινιζόταν πως θα παραμείνει σε ισχύ ο αρχικός σχεδιασμός για διακοπή των επανεπενδύσεων πόρων μέχρι το τέλος του 2024. Ωστόσο, αφήνει ανοιχτό το «παράθυρο» για χρήση πόρων που προκύπτουν από τη λήξη για στήριξη των ομολόγων που αντιμετωπίσουν πιέσεις, με στόχο την αποφυγή του κατακερματισμού της ευρωπαϊκής αγοράς ομολόγων.