Η «Ελπίδα» του Πάπα και στα ελληνικά

Οι άγνωστες πτυχές ενός αληθινού ουμανιστή, όπως διακρίνονται από την αυτοβιογραφία του
13:12 - 24 Απριλίου 2025

Η «Ελπίδα» του Πάπα Φραγκίσκου κυκλοφορεί στα ελληνικά. Πρόκειται για την αυτοβιογραφία του εκλιπόντος Ποντίφικα, η οποία ξεκίνησε πρόσφατα να φιγουράρει στα ράφια των βιβλιοπωλείων και παρουσιάζει άγνωστες πτυχές της ζωής του. Γνωστός φιλειρηνιστής, ο «Πάπας των φτωχών» ανέκαθεν έκανε παρεμβάσεις για το τέλος του πολέμου σε Γάζα και Ουκρανία. Άμεσες ή έμμεσες: «Είμαι με τις μάνες που κλαίνε τα παιδιά τους και με όποιον φοβάται να σηκώσει τα μάτια στον ουρανό, γιατί από εκεί βρέχει φωτιά!».

Από το πόνημά του ενημερωνόμαστε γιατί διάλεξε να φέρει το όνομα του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης: ήταν το όραμα-όνειρό του για «μία αδιαίρετη Εκκλησία, χωρίς αιρέσεις, της οποίας οι λειτουργοί να μπορούν να είναι σπλαχνικοί, να σηκώνουν τους ανθρώπους στους ώμους τους, μεταφέροντάς τους όπως ο καλός Σαμαρείτης». Μαθαίνουμε και για τις αδυναμίες του στις ταινίες των Φεντερίκο Φελίνι (εξάρει το «Nivoun, η χρονιά της μεγάλης χιονόπτωσης»), Βιτόριο Ντε Σίκα και Πιερ Πάολο Παζολίνι, τον οποίο θεωρεί «παιδαγωγική για το σήμερα». Πληροφορούμαστε επίσης ότι οι αγαπημένοι του συγγραφείς ήταν οι Φίοντορ Ντοστογιέφσκι, Ερνέστο Σάμπατο, Χόρχε Λουίς Μπόρχες. Και ο ποιητής-πεζογράφος Ράινερ Μαρία Ρίλκε που έζησε με αναρίθμητες γυναίκες της αριστοκρατίας…

Ανιχνεύοντας την αυτοβιογραφία του -κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg-, στεκόμαστε σε χαρακτηριστικό απόσπασμα, που επικοινωνεί το κατεξοχήν ουμανιστικό πνεύμα που τον διέτρεχε: «Στο πρώτο μου ταξίδι ως Πάπας εκτός Βατικανού βρέθηκα στη Λαμπεντούζα, μικροσκοπικό νησί της Μεσογείου-προμαχώνας ελπίδας, αλλά και σύμβολο της τραγωδίας των μεταναστεύσεων, υγρός τάφος για πάρα πολλούς. Έμαθα για ένα ακόμα ναυάγιο και η σκέψη μου επέστρεφε συνεχώς σε αυτό, σαν αγκάθι στην καρδιά. Προερχόμουν από οικογένεια μεταναστών Ιταλών που είχαν φύγει για την Αργεντινή, γνωρίζοντας τη μοίρα ανθρώπων που τα έχασαν όλα. Κι εγώ θα μπορούσα να είμαι ένας από τους ξεγραμμένους. Για αυτό, στην καρδιά μου υπάρχει πάντα το ερώτημα: “Γιατί αυτοί και όχι εγώ;”». Καταλήγοντας: «Όλοι, ανεξαιρέτως, είναι ευπρόσδεκτοι στην Εκκλησία».

Το εξώφυλλο της αυτοβιογραφίας

Τip: Το βιβλίο εμπλουτίζεται με σπάνιο φωτογραφικό υλικό.

Εxtra tip: Στο τελευταίο αντίο στον Πάπα Φραγκίσκο, το Σάββατο, 11.00 ώρα Ελλάδας, πέραν άλλων διεθνών προσωπικοτήτων, αναμένονται και γαλαζοαίματοι, με τον διάδοχο Ουίλιαμ να είναι πιθανότατα ο εκπρόσωπος της Μεγάλης Βρετανίας.

Εφημερίδα Απογευματινή