Xαρμολύπη σε ένα εικοσιτετράωρο, με «ηθική αυτουργό» την τεχνητή νοημοσύνη. Σάλο προκάλεσε βίντεο ΑΙ που αναπόφευκτα έγινε viral: «ανασταίνει» τη μορφή του Χριστού και τον θέτει εν κινήσει. Και να γελάει. Χρησιμοποιώντας φωτογραφίες από την Ιερά Σινδόνη του Τορίνο -το ύφασμα που πολλοί πιστεύουν πως με αυτό τυλίχτηκε το σώμα του Ιησού-, δημιουργήθηκε μέσω της AI γεννήτριας εικόνων Midjourney, παρουσιάζοντας τον Χριστό να ανοιγοκλείνει τα μάτια και να χαμογελά, πριν από τη Σταύρωση, το 33 μ.Χ. Το βίντεο αναρτήθηκε στο πρώην Twitter, νυν πλατφόρμα X, με πολλούς να το χαρακτηρίζουν ως «το αληθινό πρόσωπο του Ιησού». Η πλειονότητα όμως σοκαρίστηκε. Ακόμα και χρήστες που, όπως έγραψαν, δηλώνουν άθεοι, το θεώρησαν «απαράδεκτο», «ιεροσυλία», καθώς αποστρέφονται την προσβολή του Θεού – όποιος κι αν είναι αυτός και σε οποιαδήποτε μορφή.
Τσουνάμι αντιδράσεων προκλήθηκε και επειδή μερίδα χρηστών τού Χ θέλει τον Ιησού Μεσανατολίτη, με μελαψή επιδερμίδα. Το ότι προέκυψε με σταρένια επιδερμίδα, καστανόξανθα μαλλιά κι ανοιχτά καστανά μάτια τούς ενόχλησε. Κάποιους, απλώς, τους ξάφνιασε. «Μοιάζει με εμένα και είμαι Νορβηγός», σχολίασε χρήστης. Η εικόνα που παρουσιάζεται τυπικό Νορβηγό σίγουρα δεν δείχνει, δεν είναι ούτε κατάξανθος ούτε με γαλανά μάτια. Η δόκτωρ Meredith Warren, λέκτορας Βιβλικών και Θρησκευτικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, δηλώνει στην «Daily Mail» πως «ο Χριστός είχε καστανό δέρμα και καστανά μάτια».
Υπενθυμίζοντας ότι όπως και η εικόνα έτσι και η Ιερά Σινδόνη επί μακρόν προκαλεί διχογνωμία, καθώς πολλοί αμφισβητούν αν το ύφασμα χρησιμοποιήθηκε πράγματι για τον ενταφιασμό του Ιησού, αξίζει -στα ευχάριστα νέα της ημέρας- να σταθούμε σε καθ’ οδόν φιλμ by… Σαλβαδόρ Nταλί. Χρησιμοποιώντας, από την πλευρά τους, την τεχνητή νοημοσύνη, οι επικεφαλής του Μουσείου του Σαλβαδόρ Νταλί επικεντρώθηκαν σε ένα «χαμένο θεατρικό» του: Επιχειρώντας να του δώσουν «ζωή», αποφάσισαν -και προανήγγειλαν- σχετικό φιλμ. Τίτλος «Giraffes on Horseback Salad», με πρωταγωνίστριες φλεγόμενες καμηλοπαρδάλεις. H ανακοίνωση πραγματοποιήθηκεε στο πλαίσιο του Συνεδρίου της Google Cloud στο Λας Βέγκας, όπου προβλήθηκε το τρέιλερ για το φιλμ-ντοκιμαντέρ ουσιαστικά, σε παραγωγή του Μουσείου Νταλί και της Goodby Silverstein & Partners.
Εφημερίδα Απογευματινή