Το ελληνιστικό κτίριο στο Κουβέιτ που οδηγεί στον Μ. Αλέξανδρο 

Χρονολογείται προ 2.300 ετών και βρέθηκε στο νησί Φαϊλάκα του Κουβέιτ, όπου ο Έλληνας στρατηλάτης είχε ιδρύσει την πόλη Ίκαρος
08:18 - 18 Φεβρουαρίου 2025

Μία αρχαιολογική ανακάλυψη με έντονο άρωμα Ελλάδας, που οδηγεί απευθείας στον Μέγα Αλέξανδρο, έγινε στο Κουβέιτ. Το Εθνικό Συμβούλιο Πολιτισμού, Τεχνών και Γραμμάτων (ΕΣΠΤΓ) ανακοίνωσε νέα ευρήματα στο νησί Φαϊλάκα: πρόκειται για αυλή και κτίριο που χρονολογούνται πριν από 2.300 χρόνια, στην Ελληνιστική περίοδο. Η ανακάλυψη πραγματοποιήθηκε από κοινή αρχαιολογική αποστολή Κουβέιτ – Ιταλίας στην τοποθεσία Al Qurainiya, πυρήνα αρχαιολογικής έρευνας ήδη από το 2014.

Στο Κουβέιτ, στο νησί Φαϊλάκα (με έκταση 24 τ.χλμ.), είχε ιδρυθεί από τον Μέγα Αλέξανδρο μια ελληνική πόλη με το όνομα Ίκαρος. Τα ευρήματα που έχουν έρθει στο φως από την αρχαιολογική σκαπάνη τις τελευταίες δεκαετίες αναδεικνύουν τον έντονα ελληνικό της χαρακτήρα. Σύμφωνα με τον Αρριανό, στο «Αλεξάνδρου Ανάβασις», όταν ο Μέγας Αλέξανδρος επέστρεφε στη Βαβυλώνα από την εκστρατεία του στην Ινδία, συνειδητοποίησε τη στρατηγική σημασία του νησιού, απέναντι από τις εκβολές του Τίγρη και του Ευφράτη στον Περσικό κόλπο κι εγκατέστησε εκεί μία φρουρά. Το όνομα Φαϊλάκα θεωρείται ότι προέρχεται από την ελληνική λέξη Φυλάκιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Κουβέιτ τιμάει την αρχαιοελληνική κληρονομιά της χώρας ποικιλοτρόπως: για παράδειγμα, στη μία πλευρά του χαρτονομίσματος του ενός κουβετιανού δηναρίου εικονίζονται τα κατάλοιπα αρχαίου ελληνικού ναού και σε πρώτο πλάνο αντικρίζεις ιωνικό κιονόκρανο. Η τοποθεσία Al-Qurainiya, στο βόρειο τμήμα του Φαϊλάκα, έχει δώσει στοιχεία ανθρώπινης εγκατάστασης που καλύπτουν πολλαπλές ιστορικές περιόδους: τα παλαιότερα ανάγονται στον 3ο και 2ο αιώνα π.Χ. Τα αρχαιολογικά κατάλοιπα εκτείνονται περίπου 500 μέτρα κατά μήκος της ακτογραμμής και 250 μέτρα στην ενδοχώρα, με πολυάριθμες κατασκευές από ασβεστόλιθο, τούβλα από λάσπη και κεραμικά από διάφορες ιστορικές περιόδους.

Από την Εφημερίδα Απογευματινή