Αθώες Λολίτες σε νουάρ κάδρα

Τα σπάνια πορτρέτα μόδας του διάσημου Ιταλού φωτογράφου Πάολο Ροβέρσι σε μια φιλόδοξη έκθεση στο Παρίσι
20:17 - 4 Απριλίου 2024

Τον γνωρίσαμε μέσα από τις σελίδες των περιοδικών μόδας. Σε μια εποχή που όλοι οι συνάδελφοί του φλέρταραν με αψεγάδιαστες, ρετουσαρισμένες εικόνες, ο Πάολο Ροβέρσι «σκηνοθετούσε» ιστορίες μόδας, υποφωτισμένες σχεδόν, με εύθραυστα κορίτσια, αθώες Λολίτες, φωτογραφίες σαν πίνακες ζωγραφικής.

Ο Πάολο Ροβέσι

Και τώρα που το Palais Galliera φιλοξενεί μια φιλόδοξη έκθεση στο Παρίσι για το φανταστικό του σύμπαν, ευκαιρία να παρατηρήσουμε σπάνια πορτρέτα μόδας του Ιταλού φωτογράφου, που εδώ και μισό αιώνα περίπου συνεργάζεται με σούπερ μοντέλα, πολυτελή περιοδικά μόδας, σχεδιαστές με άποψη.

Τι γυρεύει ένας Ιταλός στο Παρίσι; Παραδίδει μαθήματα υψηλής αισθητικής. Είναι η στιγμή που αγοράζεις ένα μηνιαίο περιοδικό και νομίζεις ότι απέκτησες ένα φωτογραφικό λεύκωμα, όπως συμβαίνει συχνά όταν δημοσιεύει δουλειά του Πάολο Ροβέρσι η ιταλική έκδοση της «Vogue».

«Πρέπει να νιώσουμε το φως», μας προτρέπει ο διάσημος φωτογράφος, που γεννήθηκε στη Ραβέννα της βόρειας Ιταλίας το 1947, προτού μετακομίσει στο Παρίσι το 1973 για να ασχοληθεί με τη φωτογραφία αρχικά ως δημοσιογράφος. Το 1980 φωτογράφισε μια καμπάνια για τον Κριστιάν Ντιόρ, μεταμόρφωσε σε μούσες τη Ναόμι Κάμπελ και την Κέιτ Μος, πολύ αργότερα τη Ριάνα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μέσα από τα πορτρέτα βγαίνουν τα συναισθήματα, ο ναρκισσισμός, η γοητεία. Το μυστικό του; Λέγεται πως όταν φωτογραφίζει βάζει δυνατά μουσική. Για να εμπνέει και τον ίδιο και όποιον έχει απέναντί του. Θυμίζει τον παραδοσιακό φωτογράφο, που κλείνεται για ώρες στον σκοτεινό θάλαμο ενός στούντιο, προστατεύεται από το φως της ημέρας, πειραματίζεται με Πολαρόιντ. Για ποιητικές εικόνες από το σκοτάδι στο φως.

Αποκλείεται να δεις φωτογραφία του, εικόνες μέσα στις εικόνες, ιστορίες με νουάρ κάδρο και να μην καταλάβεις ότι πρόκειται για έργο του Πάολο Ροβέρσι. Γιος γιατρού, μιλάει λίγο, προτιμά να μιλάει με εικόνες, εμπνέεται από τον Ουμπέρτο Έκο και το «Βlow Up» του Αντονιόνι, τον Χέλμουτ Νιούτον. Δημιουργεί εικόνες που συνδυάζουν ρεαλισμό και ψευδαίσθηση. Πορτρέτα και γυμνά. Ραντεβού στο Παρίσι λοιπόν για να επαναπροσδιορίσουμε τι σημαίνει σήμερα εύθραυστη ομορφιά. Φωτογραφίες σαν πίνακες ζωγραφικής χωρίς τόπο και χρόνο. Ημερομηνία λήξεως; Μπορεί να έχει ημερομηνία λήξεως η ομορφιά;