Αναδίπλωση Τραμπ: Θα υπάρξει «δίκαιη» εμπορική συμφωνία με την Κίνα

Ο Αμερικανός πρόεδρος φαίνεται να υποπίπτει στην πίεση των αγορών, τις προειδοποιήσεις για έλλειψη τροφίμων και την πτώση στο χρηματιστήριο
09:43 - 24 Απριλίου 2025

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε χθες Τετάρτη το βράδυ στο ενδεχόμενο μιας «δίκαιης» εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα, χωρίς ωστόσο να έχουν ξεκινήσει οι σχετικές διαπραγματεύσεις.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν «εξετάζετε να μειώσετε τους δασμούς» στα εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα, ο Τραμπ απάντησε απλώς ότι θα υπάρξει «μια δίκαιη συμφωνία με την Κίνα, θα είναι δίκαιη».

Εξάλλου ο Ρεπουμπλικάνος, ερωτηθείς σχετικά από δημοσιογράφους, διευκρίνισε χθες από τον Λευκό Οίκο ότι το χρονοδιάγραμμα για τη μείωση των επιπλέον δασμών «εξαρτάται» από το Πεκίνο, ενώ διαβεβαίωσε ότι είναι «καθημερινά» σε επαφή με την Κίνα.

«Τα πάω πολύ καλά με τον πρόεδρο Σι (Τζινπίνγκ) και ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία», δήλωσε ο Τραμπ.

Την Τρίτη ο Ρεπουμπλικάνος δισεκατομμυριούχος είχε ήδη αναφερθεί στο ενδεχόμενο «σημαντικής» μείωσης των επιπλέον δασμών για τα κινεζικά προϊόντα, προκαλώντας ανακούφιση στις παγκόσμιες αγορές.

«Είμαι αισιόδοξος αναφορικά με μια συμφωνία με την Κίνα και είμαι αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε να ρίξουμε λίγο τη θερμοκρασία», επεσήμανε από την πλευρά του ο οικονομικός σύμβουλος του προέδρου Στίβεν Μιράν.

Το Πεκίνο από την πλευρά του εμφανίστηκε χθες ανοικτό σε διαπραγματεύσεις με την Ουάσινγκτον: «Αν πρέπει να πολεμήσουμε, θα πάμε μέχρι τέλους, αλλά οι πόρτες του διαλόγου παραμένουν ορθάνοιχτες», δήλωσε ο Γκούο Ζιακούν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Προς το παρόν αυτές οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ξεκινήσει, σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ.

«Πιστεύω ότι, και από τη μία και από την άλλη πλευρά, αναμένουμε ότι θα μπορέσουμε να μιλήσουμε», σημείωσε χθες, ενώ εκτίμησε ότι προϋπόθεση για να ξεκινήσουν οποιεσδήποτε συζητήσεις θα είναι η μείωση των δασμών και από τις δύο πλευρές.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ μάλλον θα συνεχίσει να επιδιώκει μια συμφωνία με την Κίνα προκειμένου να αποφύγει την εχθρότητα των οικονομικών αγορών», εκτίμησε ο Τζόζεφ Γκριέκο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο Duke.

«Φοβάμαι ότι τελικά θα καταλήξει να προτείνει στον πρόεδρο Σι μια συμφωνία ευνοϊκή (για την Κίνα) η οποία δεν θα απαντά στα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που έχουν στην πραγματικότητα οι ΗΠΑ με την Κίνα», πρόσθεσε.

Ο Τραμπ επέβαλε στις αρχές Απριλίου επιπλέον δασμούς στους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, κυρίως στην Ευρώπη και την Ασία, προκαλώντας αναταραχή στις αγορές. Στη συνέχεια, μία εβδομάδα αργότερα, μείωσε στο 10% τους επιπλέον δασμούς για όλες τις χώρες με εξαίρεση την Κίνα.

Οι επιπλέον δασμοί που έχει επιβάλει ο Ρεπουμπλικάνος στο Πεκίνο ανέρχονται στο 145%, με την Κίνα να απαντά επιβάλλοντας επιπλέον δασμούς 125% στα αμερικανικά εισαγόμενα προϊόντα.

Σε ισχύ παραμένουν και οι δασμοί που είχε ανακοινώσει ο Τραμπ για τον χάλυβα, το αλουμίνιο και τα αυτοκίνητα.

Εξάλλου ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε χθες το βράδυ στους δημοσιογράφους ότι δεν εξετάζει να τροποποιήσει τους δασμούς που αφορούν τις εισαγωγές αυτοκινήτων, ενώ πρόσθεσε ότι ενδέχεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο οι δασμοί για τα καναδικά οχήματα.

Από την πλευρά τους οι Financial Times έγραψαν ότι ο Τραμπ εξετάζει να υιοθετήσει εξαιρέσεις από τους δασμούς για τα εξαρτήματα των αυτοκινήτων, προκειμένου να μειώσει τη φορολογική πίεση στις αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες.

Από τον ΟΗΕ ο Κινέζος πρεσβευτής Φου Κονγκ επέκρινε έντονα τις ΗΠΑ, τις οποίες κατηγόρησε ότι επιβάλλουν δασμούς «με διάφορες αφορμές σε όλους τους εμπορικούς τους εταίρους», ότι επιδίδονται «σε εκφοβισμό» και ότι διαταράσσουν «σοβαρά» «την παγκόσμια οικονομική τάξη».

Ο Σκοτ Μπέσεντ απάντησε ότι το κινεζικό οικονομικό μοντέλο, που δίνει προτεραιότητα στις εξαγωγές, «δεν είναι βιώσιμο» και βλάπτει τόσο την Κίνα όσο «και τον υπόλοιπο κόσμο».

Δημοσκοπήσεις, αγορές και Κίνα φόβισαν τον Τραμ.

Από την εφημερίδα Απογευματινή, του Χάρη Γ. Σαββίδη

Το Πάσχα δεν έδειξε να φέρνει… ανάσταση για τους επενδυτές στο αμερικανικό χρηματιστήριο, με τις πιέσεις να συνεχίζονται και στις αρχές αυτής της εβδομάδας. Νέα αφορμή υπήρξαν οι διαρροές από τον Λευκό Οίκο ότι η αποπομπή του προέδρου της κεντρικής τράπεζας απαιτεί απλώς την ψήφιση ενός νόμου. Λίγο νωρίτερα ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήριζε τον Ζερόμ Πάουελ «μονίμως καθυστερημένο» και τον καλούσε να μειώσει άμεσα τα επιτόκια.

Υποκύπτοντας και πάλι στην πίεση των αγορών, ο Αμερικανός πρόεδρος αναγκάστηκε χθες σε αναδίπλωση. Δήλωσε ότι «δεν έχει πρόθεση» να απολύσει τον Ζερόμ Πάουλ, αλλά απλώς εξέφρασε ένα μικρό παράπονο, σχετικά με τον ρυθμό μείωσης των επιτοκίων. Οι επενδυτές υποδέχθηκαν την κίνηση με ενθουσιασμό. Ο S&P 500 στο αμερικανικό χρηματιστήριο άρχισε τη χθεσινή συνεδρίαση με κέρδη άνω του 3%, το δολάριο ενισχύθηκε έως και 1%, τα επιτόκια στα 10ετή αμερικανικά ομόλογα υποχώρησαν και η τιμή του χρυσού προσγειώθηκε κάτω από τα 3.300 δολάρια.

Στο θετικό κλίμα συνέβαλε και μια δεύτερη αναδίπλωση Τραμπ, αυτήν τη φορά σε σχέση με την Κίνα. Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι σχεδιάζει να είναι «πολύ καλός» στις εμπορικές διαπραγματεύσεις με το Πεκίνο και ότι οι δασμοί θα αρθούν, εφόσον οι δύο χώρες καταλήξουν σε συμφωνία. Με βάση δημοσίευμα της «Wall Street Journal», οι δασμοί ως κίνηση καλής θέλησης θα μειωθούν σε πρώτη φάση από το 145% στο 50%-65%. Εξετάζεται, μάλιστα, το σενάριο να μειωθούν στο 35% σε διάφορα προϊόντα και να διατηρηθούν στο 100% σε όσα οι ΗΠΑ θεωρούν στρατηγικής σημασίας.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Γκούο Ζιακούν, απαντώντας στις δηλώσεις Τραμπ υποστήριξε ότι «αν πρέπει να πολεμήσουμε, θα πάμε μέχρι το τέλος, αλλά οι πόρτες του διαλόγου παραμένουν ορθάνοιχτες».

Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios στην υπαναχώρηση Τραμπ συνέβαλε και η προειδοποίηση από τους διευθύνοντες συμβούλους των Walmart, Target και Home Depot, ότι οι δασμοί θα οδηγήσουν σε άδεια ράφια στα σουπερμάρκετ.

Υπό το βάρος των -όλο και χειρότερων- δημοσκοπικών επιδόσεων, η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει πρωτοβουλίες που θα αντιστρέψουν το κλίμα. Ο αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς φέρεται να συντάσσεται με την πρόταση που από καιρό προωθεί ο Στέφεν Μπάνον, να αυξηθούν, δηλαδή, οι φόροι σε όσους έχουν ετήσιο εισόδημα άνω του εκατομμυρίου. Πρόταση με την οποία, πάντως, διαφωνούν πολλοί ανώτατοι αξιωματούχοι του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Ευκολότερα αποδεκτό είναι το σχέδιο σταδιακής κατάργησης από τα τρόφιμα, των τεχνητών χρωστικών ουσιών που προέρχονται από το πετρέλαιο. Ένθερμος υποστηρικτής είναι ο υπουργός Υγείας, Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, που υποστηρίζει ότι έτσι θα αντιμετωπιστούν χρόνιες παθήσεις στα παιδιά.

Πηγές: Εφημερίδα Απογευματινή / ΑΠΕ-ΜΠΕ