Η κλιματική κρίση πλήττει το περιβάλλον όπου κατοικεί το ένα τρίτο της θαλάσσιας ζωής! Το καταστροφικό φαινόμενο της μαζικής λεύκανσης, που οφείλεται στην υπερθέρμανση του Πλανήτη, έχει καλύψει το 84% των κοραλλιογενών οικοσυστημάτων του πλανήτη. Σε αυτά εκτιμάται ότι κατοικεί πάνω από το 65% των ζωντανών οργανισμών στη θάλασσα.
Η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ, που ανακοίνωσε τα στοιχεία, παρακολουθεί την υγεία των υφάλων από τον Ινδικό έως τον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό. Η αύξηση της θερμοκρασίας του νερού οδηγεί τα κοράλλια να αποβάλλουν τα πολύχρωμα φύκη που ζουν στους ιστούς τους. Χωρίς τη βοήθεια αυτών των φυκιών στην παροχή θρεπτικών συστατικών, τα κοράλλια δεν μπορούν να επιβιώσουν και από πολύχρωμα μετατρέπονται σε κάτι που θυμίζει χιονισμένο τοπίο.
Το 2023 ήταν η θερμότερη χρονιά που είχε μέχρι τότε καταγραφεί και η πρώτη που η μέση θερμοκρασία ξεπέρασε περισσότερο από 1,5 βαθμό Κελσίου τα προβιομηχανικά επίπεδα. Το 2024 η θερμοκρασία αυξήθηκε περαιτέρω. Οι θαλάσσιοι βιολόγοι προειδοποιούν από τις αρχές του 2024 ότι οι ύφαλοι βρίσκονταν στα πρόθυρα μαζικής λεύκανσης, εξαιτίας της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής και του φαινομένου Ελ Νίνιο, που προκαλεί ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες στον Ειρηνικό Ωκεανό. Τον Δεκέμβριο του 2024, η εμφάνιση ενός αδύναμου φαινομένου Λα Νίνια, που συνήθως φέρνει ψυχρότερα νερά, είχε δώσει στους επιστήμονες ελπίδες για ανάκαμψη των κοραλλιών, αλλά κράτησε μόνο τρεις μήνες.
Εφημερίδα Απογευματινή