Σκληρό οικονομικό πόκερ Ουάσινγκτον – Πεκίνου: Μείωση δασμών έως 65% για την Κίνα εξετάζει ο Τραμπ

Μπορεί να μειωθούν σε ποσοστά της τάξης του 50%-65%, αποκαλύπτει η Wall Street Journal
19:45 - 23 Απριλίου 2025

Μια στροφή από τη γραμμή αδιαλλαξίας του Ντόναλντ Τραμπ και του σκληρού εμπορικού πολέμου που έχει εξαπολύσει προς το Πεκίνο φαίνεται να είναι πιθανή μετά τις νέες δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου αναφορικά με το μέλλον των δασμών που έχει επιβάλει στην Κίνα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επέλεξε για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ώρες να διατηρήσει χαμηλά τους τόνους αποφεύγοντας την προηγούμενη, σχεδόν, πολεμική ρητορική του εναντίον του Πεκίνου, σε μια κίνηση που ενδεχομένως να σηματοδοτεί μια στρατηγική αποκλιμάκωσης στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο χωρών.

Σε συνέχεια της χθεσινής του δήλωσης κατά την οποία ανέφερε ότι «θα είναι πολύ καλός στις διαπραγματεύσεις με το Πεκίνο και ότι οι δασμοί στις εισαγωγές από τη χώρα θα μειωθούν σημαντικά μετά από μια συμφωνία, αλλά δεν θα φτάσουν στο μηδέν», ο Τραμπ ρωτήθηκε από δημοσιογράφους αν βρίσκεται σε ενεργές συνομιλίες με την Κίνα για μια εμπορική συμφωνία.

«Όλοι θέλουν να είναι μέρος αυτού που κάνουμε», απάντησε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, πρόσθεσε, παράλληλα, ότι οι ΗΠΑ θα έχουν «μια δίκαιη συμφωνία με την Κίνα».

WSJ: Οι δασμοί μπορεί να μειωθούν σε ποσοστά της τάξης του 50%-65%

Όπως αποκαλύπτουν στη Wall Street Journal πηγές με γνώση των διαβουλεύσεων, η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο να μειώσει δραστικά τους δασμούς που έχουν επιβληθεί στις κινεζικές εισαγωγές, σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της εμπορικής έντασης με το Πεκίνο, που έχει προκαλέσει αναταραχή στο παγκόσμιο εμπόριο και τις αγορές επενδύσεων. Σύμφωνα με τη WSJ, οι δασμοί που φτάνουν έως και το 145% μπορεί να μειωθούν σε ποσοστά της τάξης του 50%-65%.

Παρότι δεν έχει ληφθεί ακόμη οριστική απόφαση από τον ίδιο τον Ντόναλντ Τραμπ, το ζήτημα βρίσκεται υπό εντατική συζήτηση στον Λευκό Οίκο. Ένας ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε πως εξετάζεται ένα πολυεπίπεδο σύστημα δασμών, με χαμηλότερους συντελεστές (περίπου 35%) για προϊόντα που δεν θεωρούνται απειλή για την εθνική ασφάλεια, και υψηλότερους, από 100% και πάνω, για στρατηγικά αγαθά.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Κους Ντεσάι, υπογράμμισε ότι «ο Πρόεδρος Τραμπ έχει ξεκαθαρίσει: η Κίνα πρέπει να κάνει συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Όταν ληφθούν αποφάσεις για τους δασμούς, θα προέρχονται άμεσα από τον ίδιο. Οτιδήποτε άλλο αποτελεί καθαρή εικασία».\

Από την πλευρά της, η Κίνα φάνηκε πρόθυμη να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, προειδοποιώντας ωστόσο ότι δεν θα δεχτεί να διαπραγματευτεί υπό καθεστώς απειλών. Σύμφωνα με συμβούλους Κινέζων αξιωματούχων, τα σχόλια του Τραμπ ερμηνεύθηκαν από το Πεκίνο ως ένδειξη υποχώρησης.

Αυτή η αμοιβαία διάθεση για διάλογο συνιστά στροφή σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες, όπου ΗΠΑ και Κίνα αντάλλασσαν αυστηρές ανακοινώσεις και αμοιβαίες αυξήσεις δασμών, επιβαρύνοντας σημαντικά τις παγκόσμιες αγορές.

Όπως είχε αποκαλύψει και η εφημερίδα Wall Street Journal, η Ουάσιγκτον σκόπευε να χρησιμοποιήσει τους δασμούς ως εργαλείο πίεσης προς τους εμπορικούς της εταίρους ώστε να περιορίσουν τις σχέσεις τους με την Κίνα. Παρ’ όλα αυτά, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διαπραγμάτευσης, τονίζοντας πως μια συμφωνία απαιτεί την άμεση εμπλοκή τόσο του Τραμπ όσο και του Σι Τζινπίνγκ, αν και οι δύο ηγέτες δεν έχουν συνομιλήσει αφότου ο Τραμπ ανέκτησε την προεδρία.

Υπουργός Οικονομικών ΗΠΑ:  Υπερβολικά υψηλοί οι δασμοί

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Σκοτ Μπέσεντ δήλωσε σήμερα ότι πιστεύει ότι οι υπερβολικά υψηλοί δασμοί μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας θα πρέπει να μειωθούν πριν προχωρήσουν οι εμπορικές διαπραγματεύσεις.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο (ΔΝΤ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον, ο Μπέσεντ ανέφερε ότι η αποκλιμάκωση είναι απαραίτητη για τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου για να εξισορροπήσουν την εμπορική τους σχέση.

Ερωτηθείς αν αυτό σημαίνει μείωση των αμερικανικών δασμών 145% σε κινεζικά προϊόντα και των κινεζικών δασμών 125% σε αμερικανικά προϊόντα, ο Αμερικανός υπουργός τόνισε: «Νομίζω ότι αυτό πρέπει να συμβεί επειδή, και πάλι, καμία πλευρά δεν πιστεύει ότι αυτά είναι βιώσιμα επίπεδα. Όπως είπα χθες, αυτό είναι το ισοδύναμο ενός εμπάργκο και μια διακοπή στο εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών δεν είναι προς το συμφέρον κανενός».

Ωστόσο τόνισε ότι η Ουάσιγκτον «δεν βρίσκεται ακόμη σε συνομιλίες με το Πεκίνο για τους δασμούς». «Νομίζω ότι, και η μια και η άλλη πλευρά, περιμένουμε να μπορέσουμε να συνομιλήσουμε», είπε ο Μπέσεντ, διαβεβαιώνοντας παρεμπιπτόντως ότι δεν έχει υπάρξει καμία πρόταση μονομερούς μείωσης δασμών από τον Ντόναλντ Τραμπ, ενώ δημοσιεύματα έκαναν λόγο για πιθανή μείωση των δασμών σε κινεζικά προϊόντα. «Θα εκπλαγώ αν έχει γίνει αυτή η συζήτηση», ανέφερε.