Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζέι Ντι Βανς προειδοποίησε σήμερα Τετάτη (23/04) τη Μόσχα και το Κίεβο να καταλήξουν σε συμφωνία, αλλιώς η Ουάσινγκτον θα τερματίσει τις προσπάθειές της για την επίτευξη εκεχειρίας.
Η Ουάσινγκτον έχει δώσει μια «πολύ ρητή πρόταση» προς τη Ρωσία και την Ουκρανία σχετικά με την πορεία προς μια ειρηνευτική συμφωνία δήλωσε ο Βανς. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Bloomberg, ο Βανς υπογράμμισε ότι «ήρθε η ώρα οι δύο χώρες είτε να πουν ναι, είτε οι Ηνωμένες Πολιτείες να αποχωρήσουν από αυτή τη διαδικασία», επιβεβαιώνοντας το σχετικό ρεπορτάζ του Axios, το οποίο σημείωνε πως οι ΗΠΑ περιμένουν απάντηση από το Κίεβο για το ειρηνευτικό σχέδιο του προέδρου Τραμπ.
Οι δηλώσεις του Αμερικανού αντιπροέδρου γίνονται την ώρα που Αμερικανοί, Ουκρανοί και Ευρωπαίοι συναντώνται στο Λονδίνο για έναν γύρο συνομιλιών.
«Είναι τώρα καιρός, πιστεύω, να ληφθεί, αν δεν είναι το τελευταίο μέτρο, ένα από τα τελευταία, δηλαδή, σε ένα γενικό επίπεδο, αυτό που λέει ότι θα σταματήσουμε τους σκοτωμούς, (…) θα παγώσουμε τις εδαφικές γραμμές σε ένα επίπεδο κοντά σε αυτές που είναι σήμερα (sic)», δήλωσε ο Τζέι Ντι Βανς ολοκληρώνοντας τετραήμερη επίσκεψη στην Ινδία.
«Τώρα, φυσικά, αυτό σημαίνει ότι οι Ουκρανοί και οι Ρώσοι οφείλουν και οι δύο να εγκαταλείψουν τμήμα του εδάφους που κατέχουν σήμερα», πρόσθεσε.
Ναι στη διαπραγμάτευση, όχι στην παράδοση, λέει το Κίεβο
Εν μέσω της διπλωματικής κινητικότητας των τελευταίων ημερών και δημοσιευμάτων για μια αμερικάνικη πρόταση διευθέτησης του πολέμου στην Ουκρανία, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε σήμερα «άμεση, πλήρη και άνευ όρων» κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, καθώς ουκρανική αντιπροσωπεία φτάνει στο Λονδίνο για συνομιλίες με τους δυτικούς συμμάχους της.
Αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ, την Ουκρανία, τη Βρετανία, την Γαλλία και τη Γερμανία θα συναντηθούν σήμερα στο Λονδίνο για έναν δεύτερο γύρο συνομιλιών που αποτελεί συνέχεια του πρώτου γύρου που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι. Εντούτοις, η ακύρωση της συμμετοχής του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο στις συνομιλίες είχε ως αποτέλεσμα αυτές να υποβαθμιστούν μην αφήνοντας περιθώριο για θετική έκβαση σύντομα, παρά τις πρόσφατες προειδοποιήσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για αμερικανική αποχώρηση από την ειρηνευτική διαδικασία αν δεν υπάρξει σύντομα πρόοδος προς την επίτευξη συμφωνίας.
«Επιμένουμε σε μια άμεση, πλήρη και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός», είπε ο Ζελένσκι με ανάρτηση στο Telegram, επαναλαμβάνοντας τη θέση του ότι οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν μόνο αφού ανακοινωθεί μια εκεχειρία.
Από την πλευρά της η Γιούλια Σβιρεντένκο, αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, δήλωσε πως η Ουκρανία είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί, αλλά όχι να παραδοθεί.
«Δεν θα υπάρξει καμία συμφωνία που θα δίνει στη Ρωσία τα ισχυρότερα θεμέλια που χρειάζεται για να ανασυνταχθεί και να επιστρέψει με μεγαλύτερη βία», τόνισε η Σβιρεντένκο με ανάρτηση στο X. «Ο λαός μας δεν θα δεχτεί μια παγωμένη σύγκρουση μεταμφιεσμένη σε ειρήνη», πρόσθεσε.
Η δήλωσή της έρχεται καθώς ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios, σε δημοσίευμά του χθες τόνισε πως η Ουάσινγκτον αναμένει από το Κίεβο απάντηση για ειρηνευτικό πλαίσιο που του πρότεινε και προβλέπει de facto αναγνώριση του ελέγχου της Ρωσίας σε σχεδόν όλες τις περιοχές που έχει καταλάβει από το ξέσπασμα του πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022 και de jure αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στη χερσόνησο της Κριμαίας, καθώς και τη δέσμευση πως η Ουκρανία δεν θα γίνει μέλος του NATO.
Αντιδράσεις Γαλλίας και Βρετανίας
Ο σεβασμός της «εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και ο ευρωπαϊκός της προσανατολισμός είναι πολύ ισχυρά αιτήματα των Ευρωπαίων», ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική προεδρία, μετά τo τελεσίγραφο του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζέι Ντι Βανς για «εδαφικές ανταλλαγές» μεταξύ Κιέβου και Μόσχας προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.
Καθώς Γάλλοι, Βρετανοί και Γερμανοί συναντώνται με Αμερικανούς και Ουκρανούς αξιωματούχους στο Λονδίνο, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, «ο στόχος παραμένει η οικοδόμηση μιας κοινής προσέγγισης που θα μπορούσαν να παρουσιάσουν οι ΗΠΑ στους Ρώσους», τόνισε το Ελιζέ.
Από βρετανικής πλευράς, εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε πως εναπόκειται «στην Ουκρανία να αποφασίσει για το μέλλον της». «Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες υπό την ηγεσία των ΗΠΑ να τεθεί ένα μόνιμο τέλος στον πόλεμο. Νομίζω ότι αυτό θέλουμε όλοι. Στο τέλος, εναπόκειται στην Ουκρανία να αποφασίσει για το μέλλον της», είπε ο εκπρόσωπος.
Κρεμλίνο: «Υπάρχουν πολλές λεπτές διαφορές»
Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα πως οι χώρες που εμπλέκονται σε ειρηνευτικές συνομιλίες σχετικά με την Ουκρανία θα πρέπει ακόμη να μικρύνουν την απόσταση μεταξύ τους και πως υπάρχουν «πολλές λεπτές διαφορές» που θα πρέπει να τύχουν επεξεργασίας προτού καταστεί δυνατή η επίτευξη οποιασδήποτε συμφωνίας.
Το Κρεμλίνο έκανε τα σχόλιά του αφού οι συνομιλίες ανάμεσα σε Αμερικανούς, Ουκρανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους σχετικά με τον τερματισμό του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία κλονίστηκαν σήμερα, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο ακύρωσε το ταξίδι του στο Λονδίνο με αποτέλεσμα οι συνομιλίες να υποβαθμιστούν.
Η υποβάθμιση αυτή σημειώνεται μερικές ημέρες αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε πως η Ουάσινγκτον μπορεί να εγκαταλείψει τον μεσολαβητικό της ρόλο αν δεν επιτευχθεί πρόοδος προς μια συμφωνία σύντομα, και αφότου οι ΗΠΑ παρουσίασαν μερικές ιδέες για το πώς θα μπορούσε να τελειώσει η σύγκρουση.
Ανεπιβεβαίωτες λεπτομέρειες των προτάσεων αυτών έχουν εμφανιστεί σε διάφορα ΜΜΕ, όμως το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι δεν μπορεί να σχολιάσει δημόσια καμία από αυτές –ορισμένες από τις οποίες τις χαρακτήρισε «ψευδείς ειδήσεις»– και πως οι συζητήσεις πρέπει να λάβουν χώρα στη σιωπή.
«Συνεχίζουμε επίσης τις επαφές μας… αλλά βέβαια υπάρχουν πολλές λεπτές διαφορές γύρω από τη διευθέτηση που πρέπει να τύχουν επεξεργασίας, όπου οι θέσεις πρέπει να έρθουν πιο κοντά και ούτω καθεξής», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Ο Πεσκόφ είπε πως η Ρωσία εξακολουθεί να συζητάει με τις ΗΠΑ σχετικά με μια ενδεχόμενη διευθέτηση, αλλά δεν είναι σε επαφή με την Ευρώπη ή την Ουκρανία για το θέμα. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν παραμένει ανοικτός σε συνομιλίες με όλες τις πλευρές ωστόσο, πρόσθεσε.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με μια ενδεχόμενη επίσκεψη στη Μόσχα του Στιβ Γουίτκοφ, του ειδικού απεσταλμένου του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο Πεσκόφ είπε πως δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο να πει σχετικά με το θέμα προς το παρόν, αλλά πρόσθεσε πως το Κρεμλίνο θα ανακοινώσει τυχόν νέα για μια τέτοια επίσκεψη.
Απαντώντας σε ερώτηση αν η Μόσχα βλέπει την αυξανόμενη πίεση από τις ΗΠΑ για μια συμφωνία σχετικά με την Ουκρανία ως τελεσίγραφο, ο Πεσκόφ είπε πως η Μόσχα δεν το βλέπει έτσι και σημείωσε πως το Κρεμλίνο καλωσορίζει τις μεσολαβητικές προσπάθειες των ΗΠΑ.
Η «τελική προσφορά» Τραμπ
Σύμφωνα με πληροφορίες που αποκαλύπτει το Axios, στα χέρια της Ουκρανίας βρίσκεται από την περασμένη εβδομάδα το ειρηνευτικό σχέδιο του προέδρου Τραμπ, με σαρωτικές παραχωρήσεις προς τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου. Το σχέδιο περιλαμβάνει την αναγνώριση από τις ΗΠΑ της Κριμαίας ως ρωσικής και την άτυπη αποδοχή της ρωσικής κυριαρχίας στις κατεχόμενες από το 2022 περιοχές.
Το έγγραφο, μίας σελίδας, παρουσιάστηκε σε Ουκρανούς αξιωματούχους στο Παρίσι την περασμένη εβδομάδα και χαρακτηρίζεται ως «τελική πρόταση» του προέδρου Τραμπ. Ο Λευκός Οίκος δηλώνει έτοιμος να αποσυρθεί από τις συνομιλίες αν δεν επιτευχθεί συμφωνία σύντομα. Η πρόταση απαιτεί σοβαρές παραχωρήσεις από τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος έχει απορρίψει στο παρελθόν οποιαδήποτε αναγνώριση της ρωσικής κατοχής της Κριμαίας και άλλων περιοχών στην Ανατολική Ουκρανία.
Παρότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν φέρεται πρόθυμος να «παγώσει» τις τρέχουσες γραμμές του μετώπου, έχει απορρίψει άλλα σημεία του πλαισίου των ΗΠΑ, όπως την παρουσία ευρωπαϊκής ειρηνευτικής δύναμης στην Ουκρανία. Πηγή κοντά στην ουκρανική κυβέρνηση χαρακτήρισε την πρόταση ως ιδιαίτερα ευνοϊκή για τη Ρωσία: «Περιγράφει με ακρίβεια τα οφέλη για τη Μόσχα, ενώ για την Ουκρανία μιλά με γενικότητες».
Trump’s “final offer” for peace requires Ukraine to accept Russian occupation https://t.co/CfyrdCJYWa
— Axios (@axios) April 22, 2025
Τι κερδίζουν Ρωσία και Ουκρανία από το σχέδιο
Σύμφωνα με το Axios, εάν εφαρμοστεί το ειρηνευτικό σχέδιο Τραμπ, η Ρωσία θα αποκομίσει:
- Επίσημη αναγνώριση των ΗΠΑ για την κυριαρχία της στην Κριμαία.
- Άτυπη αναγνώριση της ρωσικής κατοχής σχεδόν ολόκληρης της περιφέρειας Λουγκάνσκ, καθώς και των κατεχόμενων περιοχών σε Ντονέτσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια.
- Υπόσχεση μη ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Η ένταξη στην ΕΕ θα παραμείνει πιθανή.
- Άρση των κυρώσεων που επιβλήθηκαν μετά το 2014.
- Ενισχυμένη οικονομική συνεργασία με τις ΗΠΑ, κυρίως στους τομείς της ενέργειας και της βιομηχανίας.
Η Ουκρανία θα λάβει:
- Εγγύηση ασφαλείας από ομάδα ευρωπαϊκών (και πιθανώς μη ευρωπαϊκών) χωρών – χωρίς να αποσαφηνίζεται ο ρόλος των ΗΠΑ.
- Επιστροφή μικρής περιοχής της περιφέρειας Χάρκοβο που κατέχει η Ρωσία.
- Ελεύθερη διέλευση στον ποταμό Δνείπερο, ο οποίος χωρίζει τα μέτωπα στη Νότια Ουκρανία.
- Αποζημιώσεις και βοήθεια για ανασυγκρότηση, χωρίς να προσδιορίζεται η πηγή χρηματοδότησης.
Διαβάστε επίσης: