Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Πάπα Φραγκίσκου – Στο Βατικανό και ο Μητσοτάκης

Η Ιταλία έχει κηρύξει πενθήμερο πένθος, και ισχύουν αυστηρά μέτρα ασφαλείας στην πόλη, τα οποία θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι το Κονκλάβιο
09:56 - 23 Απριλίου 2025
ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΛΑΙΚΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΒΑΤΙΚΑΝΟ
epa

Χιλιάδες πιστοί συγκεντρώνονται σήμερα, Τετάρτη 23 Απριλίου, στο Βατικανό για να αποχαιρετίσουν τον αγαπητό Πάπα Φραγκίσκο, τον «Ποντίφικα των φτωχών». Στις 10:00 ώρα Ελλάδος, το φέρετρο με το σκήνωμα του Πάπα Φραγκίσκου θα μεταφερθεί στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, όπου θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα. Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 26 Απριλίου στις 11:00 ώρα Ελλάδος, στον εξωτερικό χώρο της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου. Μετά τη θεία λειτουργία, το φέρετρο θα μεταφερθεί εντός του ναού και στη συνέχεια στη Βασιλική Σάντα Μαρία Ματζόρε για την ταφή του, σύμφωνα με τις επιθυμίες του ίδιου του Πάπα.

Ποιοί ηγέτες θα παρευρεθούν στην κηδεία

Για την κηδεία του Πάπα, η οποία θα τελεστεί στο Βατικανό το Σάββατο, αναμένεται η συμμετοχή περισσότερων από 200.000 πιστών από όλο τον κόσμο. Μεταξύ των ηγετών που θα δώσουν το «παρόν» στη τελετή θα είναι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος πλήθος αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

Ανάμεσά τους θα βρίσκεται και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. «Έμαθα ότι ο πρωθυπουργός θα ταξιδέψει το Σάββατο μέχρι το Βατικανό, προκειμένου να δώσει το «παρόν» στην κηδεία του πάπα Φραγκίσκου» αναφέρει χαρακτηριστικά η στήλη Big Mouth.

Ακόμη στην κηδεία θα παρευρεθεί ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και η σύζυγός του Μελάνια, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Αργεντινός Πρόεδρος Χαβιέρ Μιλέι και ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Απουσία θα έχει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ αναμένονται και εκπρόσωποι των βασιλικών οικογενειών, όπως το βασιλικό ζεύγος της Ισπανίας και ο πρίγκιπας Γουίλιαμ της Βρετανίας.

Η Ιταλία έχει κηρύξει πενθήμερο πένθος, και ισχύουν αυστηρά μέτρα ασφαλείας στην πόλη, τα οποία αναμένονται να παραμείνουν σε ισχύ μέχρι το Κονκλάβιο. Για την ασφάλεια των πιστών και των επισήμων έχουν κινητοποιηθεί όχι μόνο οι αστυνομικές δυνάμεις και οι καραμπινιέροι, αλλά και ο στρατός, καθώς και η Πολιτική Προστασία. Ειδικά εκπαιδευμένοι δύτες ελέγχουν ήδη την περιοχή γύρω από τον ποταμό Τίβερη, κοντά στο Βατικανό.

 

 

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΛΑΙΚΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΒΑΤΙΚΑΝΟ

 

Η διαδικασία διαδοχής του Πάπα Φραγκίσκου

Μετά τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου, η διαδικασία για την εκλογή του νέου προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας έχει ήδη αρχίσει. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, το Κονκλάβιο θα συγκληθεί εντός 15 έως 20 ημερών από τον θάνατο του Πάπα για να εκλέξει τον διάδοχό του. Η ψηφοφορία θα είναι μυστική και δικαίωμα ψήφου θα έχουν μόνο οι καρδινάλιοι κάτω των 80 ετών. Ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει τα 2/3 των ψήφων θα αναλάβει το αξίωμα του Πάπα.

Κατά τη διάρκεια των ψηφοφοριών, οι καρδινάλιοι θα είναι αποκομμένοι από τον έξω κόσμο και τα κινητά τους τηλέφωνα θα κατασχεθούν. Μετά από κάθε ατελέσφορη ψηφοφορία, ο καπνός που βγαίνει από την καμινάδα είναι μαύρος, ενώ όταν υπάρξει εκλογή, ο καπνός θα είναι λευκός.

Οι κορυφαίοι υποψήφιοι για το Παπικό αξίωμα

Με τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου, το Βατικανό εισέρχεται σε μία περίοδο αναμονής για την εκλογή του νέου Ποντίφικα, με την διαδικασία να είναι ήδη προγραμματισμένη σύμφωνα με το πρωτόκολλο του Κονκλαβίου. Παρόλο που η εκλογή θα γίνει με μυστική ψηφοφορία και μόνο οι καρδινάλιοι κάτω των 80 ετών έχουν δικαίωμα ψήφου, ήδη ορισμένα ονόματα φαίνεται να ξεχωρίζουν ως πιθανοί διάδοχοι του Πάπα Φραγκίσκου. Οι υποψήφιοι αυτοί δεν προέρχονται μόνο από την Ευρώπη, αλλά και από άλλες ηπείρους, και εκπροσωπούν διαφορετικές ιδεολογικές τάσεις εντός της Καθολικής Εκκλησίας.

1. Καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν

Ο Πιέτρο Παρολίν, 70 ετών, υπηρέτησε για 11 χρόνια ως γραμματέας του κράτους του Βατικανού και θεωρείται από πολλούς ως ο πιο ισχυρός υποψήφιος για το αξίωμα του Πάπα. Η σταδιοδρομία του τον έχει καταστήσει έναν από τους πιο έμπειρους και αξιόπιστους εκκλησιαστικούς ηγέτες, με σημαντική διπλωματική εμπειρία. Έχει υπηρετήσει σε χώρες όπως η Νιγηρία και το Μεξικό, ενώ το 2014 ανέλαβε το αξίωμα του καρδιναλίου από τον ίδιο τον Πάπα Φραγκίσκο.

Ο Παρολίν θεωρείται μετριοπαθής πολιτικά και έχει αναπτύξει ισχυρές σχέσεις με τις ηγεσίες άλλων θρησκευτικών παραδόσεων, προωθώντας τον διάλογο και την ειρηνική συνύπαρξη. Παράλληλα, είναι άμεσα συνδεδεμένος με την ιδεολογική κληρονομιά του Πάπα Φραγκίσκου, κάτι που τον καθιστά πιθανό διάδοχο της κατεύθυνσης του προκάτοχού του για κοινωνική ευαισθησία και έμφαση στους φτωχούς.

2. Καρδινάλιος Φριντολάιν Αμπόντζο Μπεσούντζου

Ο Καρδινάλιος Φριντολάιν Αμπόντζο Μπεσούντζου, 65 ετών, είναι μια από τις πιο επιφανείς προσωπικότητες στην Αφρικανική Καθολική Εκκλησία. Επί του παρόντος, είναι Πρόεδρος του Συμποσίου των Επισκοπικών Διασκέψεων της Αφρικής και της Μαδαγασκάρης. Ο Αμπόντζο ξεχώρισε για τις δυναμικές του απόψεις και για τη στάση του απέναντι σε επίμαχα ζητήματα, όπως η θέση της Εκκλησίας απέναντι στις κοινωνικές αξίες στην Αφρική.

Έχει απορρίψει δημόσια ορισμένες από τις απόψεις του Πάπα Φραγκίσκου, ιδιαίτερα εκείνες που αφορούν τη συμπερίληψη ομοφυλοφίλων και ανύπαντρων ζευγαριών στην κοινωνία. Η επιρροή του στην Αφρική, η οποία αποτελεί μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες περιοχές για τον Καθολικισμό, καθιστά τον Αμπόντζο έναν από τους πιο ισχυρούς υποψήφιους, καθώς η Εκκλησία κοιτάζει ολοένα και περισσότερο προς την ήπειρο αυτή για ηγεσία.

3. Καρδινάλιος Βιμ Εϊγικ 

Ο Καρδινάλιος Βιμ Εϊγικ, 71 ετών, πρώην γιατρός και πρώην Αρχιεπίσκοπος του Ουτρέχτης, θεωρείται ένας από τους πιο συντηρητικούς καρδιναλίους στην Ευρώπη και ένας από τους κορυφαίους υποψήφιους για το παπικό αξίωμα. Είναι γνωστός για τις συντηρητικές του απόψεις, ιδιαίτερα σε θέματα όπως ο γάμος και η οικογένεια. Συμμετείχε στην συγγραφή του βιβλίου «Έντεκα Καρδινάλιοι μιλούν για τον γάμο και την οικογένεια», το οποίο αντέτεινε αντιρρήσεις στην πρόθεση του Πάπα Φραγκίσκου να επιτρέψει σε διαζευγμένους και ξαναπαντρεμένους καθολικούς να συμμετέχουν στη Θεία Ευχαριστία.

Η συντηρητική του προσέγγιση τον καθιστά αγαπητό σε εκείνους στην Εκκλησία που επιθυμούν μια επιστροφή σε παραδοσιακές αξίες, και έτσι ο Εϊγικ παραμένει μια ισχυρή υποψηφιότητα, αν και είναι πιθανό να αντιμετωπίσει αντιδράσεις από τα προοδευτικά τμήματα της Εκκλησίας.

4. Καρδινάλιος Πέτερ Ερντο

Ο 72χρονος Καρδινάλιος Πέτερ Ερντο από την Ουγγαρία είναι ένας από τους πιο σημαντικούς και σεβαστούς ηγέτες στην Καθολική Εκκλησία της Ευρώπης. Επί πολλά χρόνια υπηρέτησε ως Πρόεδρος του Συμβουλίου των Επισκοπικών Διασκέψεων της Ευρώπης και είναι βαθιά συνδεδεμένος με τη συντηρητική πτέρυγα της Εκκλησίας. Ο Ερντο έχει εκφράσει την αντίθεσή του στην αποδοχή των προσφύγων στην Ευρώπη, υποστηρίζοντας ότι η πολιτική αυτή ισοδυναμεί με εμπορία ανθρώπων.

Η προσήλωσή του στις παραδοσιακές αξίες της Εκκλησίας και οι ανησυχίες του για τα σύγχρονα κοινωνικά φαινόμενα τον καθιστούν έναν από τους πιο αξιόπιστους συντηρητικούς υποψηφίους, αλλά και έναν από τους πιο αμφιλεγόμενους.

5. Καρδινάλιος Λούις Αντόνιο Τάγκλε 

Ο 67χρονος Καρδινάλιος Λούις Αντόνιο Τάγκλε από τις Φιλιππίνες θεωρείται ο πιο προοδευτικός υποψήφιος για το αξίωμα του Πάπα. Αποκαλούμενος από πολλούς ο «Ασιάτης Πάπας Φραγκίσκος», ο Τάγκλε έχει ασκήσει έντονη κριτική στη στάση της Εκκλησίας απέναντι σε ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και διαζευγμένους καθολικούς. Τονίζει την ανάγκη της Εκκλησίας να γίνει πιο ανοιχτή και συμπονετική απέναντι στους κοινωνικά περιθωριοποιημένους.

Αν εκλεγεί, ο Τάγκλε θα είναι ο πρώτος Πάπας που προέρχεται από την Ασία, προσφέροντας στην Εκκλησία μια νέα προοπτική που αντανακλά τη σύγχρονη παγκόσμια πραγματικότητα.

6. Καρδινάλιος Ρέιμοντ Μπούρκε 

Ο 76χρονος Καρδινάλιος Ρέιμοντ Μπούρκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες υπήρξε ένας από τους πιο ένθερμους επικριτές των φιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων του Πάπα Φραγκίσκου, ιδίως όσον αφορά την ευλογία διαζευγμένων και ξαναπαντρεμένων ζευγαριών. Έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι οι αλλαγές αυτές απειλούν τη θεολογία και την παράδοση της Εκκλησίας. Ο Μπούρκε είναι ηγέτης των συντηρητικών κύκλων και παραμένει πιστός στην υπεράσπιση των παραδοσιακών αξιών της Εκκλησίας.

Αν και η θέση του ενάντια στις σύγχρονες μεταρρυθμίσεις τον καθιστά αμφιλεγόμενο, παραμένει σημαντικός παίκτης στην εκλογή του νέου Πάπα.