Πλήθος κόσμου έχει αρχίσει να συρρέει στο Βατικανό, μετά την είδηση του θανάτου του πάπα Φραγκίσκου το πρωί της Δευτέρας του Πάσχα 21/04. Νωρίτερα, ο καρδινάλιος Γιόζεφ Φάρελ, προσωρινός διοικητής του Βατικανού, ανακοίνωσε τον θάνατο του πάπα Φραγκίσκου με την ακόλουθη γραπτή δήλωση: «Αγαπητές αδελφές και αδελφοί, με βαθύ πόνο πρέπει να ανακοινώσω τον θάνατο του Αγίου Πατέρα μας Φραγκίσκου. Στις 7:35 σήμερα το πρωί, ο επίσκοπος της Ρώμης Φραγκίσκος επέστρεψε στον Οίκο του Πατρός. Το σύνολο της ζωής του αφιερώθηκε στην υπηρεσία προς τον Κύριο και την Εκκλησία του».
Οι καμπάνες της Νοτρ Νταμ ήχησαν 88 φορές
«88 κτυπήματα για 88 χρόνια ζωής…θα ακολουθήσει ομοβροντία από όλες τις καμπάνες του καθεδρικού ναού», εξήγησε η υπηρεσία της Παναγίας των Παρισίων. Θα ακολουθήσει μεσημεριανή, απογευματινή λειτουργία και εσπερινή προσευχή προς τιμήν του πάπα Φραγκίσκου.
Ο πάπας Φραγκίσκος «κάλεσε την ανθρωπότητα να πιστέψει στην αδελφοσύνη, στηριζόμενος στον διάλογο μεταξύ των θρησκειών και να υπολογίσει ως προτεραιότητα τις ανάγκες των φτωχών», ανακοίνωσε η Σύνοδος των Επισκόπων της Γαλλίας.
Ο πάπας Φραγκίσκος άφησε το σημάδι του στην ποιμαντική πρακτική της εκκλησίας με τους απλούς και προσηνείς του τρόπους», υπενθύμισε ο καρδινάλιος Ερίκ ντε Μπουλέν Μποφόρ, πρόεδρος της Συνόδου.
Απέναντι στην οικολογική κρίση, ο πρώτος λατινοαμερικανός πάπας απηύθυνε έκκληση για την φροντίδα της κοινής μας εστίας, συνεχίζει ο καρδινάλιος στην ανακοίνωση και υπενθυμίζει την συγκινητική του έκκληση προς την Γαλλία και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες να μην χάσουν την ψυχή τους κλείνοντας την πόρτα τους στους μετανάστες.
Σκοτεινός θα παραμείνει απόψε ο πύργος του Άιφελ
Ο πύργος του Άιφελ θα παραμείνει σκοτεινός το σημερινό βράδυ σε ένδειξη τιμής προς το πάπα Φραγκίσκο, ανακοίνωσε η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό, η οποία θα προτείνει μία τοποθεσία της γαλλικής πρωτεύουσας να πάρει το όνομά του.
Σε ανακοίνωσή της τιμά «την προσήλωσή του σε μία εκκλησία που τείνει το χέρι προς τους πιο ευάλωτους», την βούλησή του να θέσει «την οικολογία στο κέντρο των πνευματικών και κοινωνικών ανησυχιών» και τις εκκλήσεις του για «την υποδοχή των προσφύγων».
Η ανακοίνωση του Βατικανού
«Στις 7:35 το πρωί, ο Επίσκοπος της Ρώμης, Φραγκίσκος, επέστρεψε στον Οίκο του Πατέρα. Όλη του η ζωή ήταν αφιερωμένη στην υπηρεσία του Κυρίου και της Εκκλησίας του», δήλωσε ο Καρδινάλιος Φάρελ.
«Μας δίδαξε να ζούμε τις αξίες του Ευαγγελίου με πίστη, θάρρος και παγκόσμια αγάπη, ιδιαίτερα για τους φτωχότερους και τους περιθωριοποιημένους. Με απέραντη ευγνωμοσύνη για το παράδειγμά του ως αληθινού μαθητή του Ιησού, εμπιστευόμαστε την ψυχή του Πάπα Φραγκίσκου στην άπειρη, ελεήμονα αγάπη του Θεού, του Ένα και Τριαδικού».
Δείτε live εικόνα από την πλατεία του Αγίου Πέτρου:
Watch as Pope Francis greets crowds in St Peter’s Square on Easter Sunday.
This is the Pontiff’s first significant public appearance since his illness.https://t.co/FaahW71v0h
📺 Sky 501, Virgin 602, Freeview 233 and YouTube pic.twitter.com/jmTp3pSlM2
— Sky News (@SkyNews) April 20, 2025
View of St. Peter’s Square following Pope Francis’ death https://t.co/PEJU0kOTSe
— Reuters (@Reuters) April 21, 2025
Τι προβλέπει το πρωτόκολλο
Σύμφωνα με το Reuters, τη διαχείριση των καθημερινών υποθέσεων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, που αριθμεί σχεδόν 1,4 δισεκατομμύρια πιστούς, αναλαμβάνει ο Camerlengo (οικονόμος ή καμεράριος), του Πάπα, ο οποίος σήμερα είναι ο Ιρλανδο-αμερικανός καρδινάλιος Κέβιν Φάρελ.
Ο Καμερλένγκο είναι υπεύθυνος για την επίσημη διαπίστωση του θανάτου του Πάπα, πλέον με ιατρική βεβαίωση και ληξιαρχική πράξη. Παραδοσιακά μέχρι τον 20ό αιώνα, αυτή η διαδικασία γινόταν ως εξής: χτυπούσαν το μέτωπο του Πάπα τρεις φορές με ασημένιο σφυρί.
Επίσης, ο Καμερλένγκο σφραγίζει την προσωπική κατοικία του Πάπα, η οποία στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η απλή σουίτα του στον ξενώνα Santa Marta, ενώ καταστρέφει τη «Δαχτυλίδι του Ψαρά» (Anello Piscatorio) και το μολύβδινη σφραγίδα του, ώστε να αποτραπεί οποιαδήποτε κακόβουλη χρήση τους.
Στη συνέχεια, αποφασίζει σε συνεργασία με άλλους καρδινάλιους πότε θα μεταφερθεί η σορός του Πάπα για λαϊκό προσκύνημα.
Η ταφή και το πένθος
Η σορός του Πάπα θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα, ύστερα από απόφαση του Καμερλένγκο και των καρδιναλίων εκλεκτόρων κάτω των 80 ετών. Το πένθος διαρκεί 9 ημέρες, ενώ η ταφή πραγματοποιείται μεταξύ της τέταρτης και έκτης ημέρας από τον θάνατό του.
Ο Πάπας Φραγκίσκος, σε μια ακόμη ένδειξη ταπεινότητας, είχε τροποποιήσει το 2024 τα τελετουργικά της κηδείας, ζητώντας να ταφεί στη Βασιλική της Santa Maria Maggiore, κοντά στην αγαπημένη του εικόνα της Παναγίας, και όχι στους υπόγειους τάφους του Αγίου Πέτρου.
Ζήτησε ακόμη να τοποθετηθεί σε απλό ξύλινο φέρετρο και να μη στηθεί η παραδοσιακή εξέδρα (catafalque) για την έκθεσή του στο κοινό.
Οι 8 επικρατέστεροι υποψήφιοι για τη διαδοχή του
Ο θάνατος του Πάπα Φραγκίσκου άνοιξε τη διαδικασία διαδοχής του, καθώς οι Καρδινάλιοι συγκεντρώνονται στη Ρώμη για το Παπικό Κονκλάβιο. Σύμφωνα με τους ειδικούς αναλυτές, τα κορυφαία φαβορί για την ανάδειξη του επόμενου Ποντίφικα:
Καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν
Επί 11 χρόνια υπηρέτησε στο Βατικανό του πάπα Φραγκίσκου ο γραμματέας του κράτους του Βατικανού, ο 70χρονος Πιέτρο Παρολίν, και έχει αναδειχθεί σε φαβορί από τον περασμένο Νοέμβριο. Πολιτικά θεωρείται μετριοπαθής και πέρασε την καριέρα του συμμετέχοντας στη διπλωματική πτέρυγα της Αγίας Εδρας, στη Νουντσιατούρα της Νιγηρίας και του Μεξικού. Έγινε καρδινάλιος το 2014 από τον πάπα Φραγκίσκο και παράλληλα θα μπορούσε να θεωρηθεί προέκταση της ιδεολογικής κληρονομιάς του 88χρονου ποντίφικα.
Καρδινάλιος Φριντολάιν Αμπόντζο Μπεσούντζου
Πρόεδρος του Συμποσίου των Επισκοπικών Διασκέψεων της Αφρικής και της Μαδαγασκάρης, ο 65χρονος μονοπώλησε τη δημοσιότητα όταν απέρριψε δήλωση του πάπα Φραγκίσκου. Είχε κηρύξει, την ίδια στιγμή, άκυρο το δόγμα που επέτρεπε στους ιερείς να ευλογούν ανύπαντρα και ομόφυλα ζευγάρια στην αφρικανική ήπειρο.
Καρδινάλιος Βιμ Εϊγικ
Ο 71χρονος πρώην γιατρός θεωρείται ευρέως ως ένας από τους πιο συντηρητικούς, αλλά και επικρατέστερος για προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Το 2015 συνέβαλε στη συγγραφή του βιβλίου «Έντεκα καρδινάλιοι μιλούν για τον γάμο και την οικογένεια», το οποίο αντιτάχθηκε σθεναρά στην έγκριση από τον Φραγκίσκο σε πολιτικούς γάμους.
Καρδινάλιος Πέτερ Ερντο
Πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου των Επισκοπικών Διασκέψεων της Ευρώπης, ο 72χρονος θεωρείται εδώ και καιρό σημαίνουσα προσωπικότητα στην πολιτική της σύγχρονης Εκκλησίας. Βαθιά συντηρητικός, ως προς την ιδεολογική κατεύθυνση, έχει στο παρελθόν αντιταχθεί στην πολιτική για τους διαζευγμένους ή ξαναπαντρεμένους καθολικούς να λαμβάνουν τη Θεία Κοινωνία. Εχει επίσης εκφράσει την αντίθεσή του στην αποδοχή προσφύγων από ευρωπαϊκές χώρες, δηλώνοντας ότι αυτό ισοδυναμεί με εμπορία ανθρώπων. Ο Ερντο έγινε καρδινάλιος το 2003 από τον πάπα Ιωάννη Παύλο Β’.
Καρδινάλιος Λούις Αντόνιο Τάγκλε
Ο 67χρονος από τις Φιλιππίνες υπηρετεί ως πρόεδρος της Διακρατικής Επιτροπής για τους αφοσιωμένους θρησκευόμενους. Αποκαλείται ο «Ασιάτης πάπας Φραγκίσκος» και έχει ασκήσει κριτική στην οπτική της Εκκλησίας απέναντι στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και τους διαζευγμένους και ξαναπαντρεμένους καθολικούς. Σε συνέντευξή του το 2015 είπε ότι η «αυστηρή» στάση της Εκκλησίας απέναντι στους ομοφυλόφιλους, τους διαζευγμένους και τις ανύπαντρες μητέρες έχει προκαλέσει πλήγμα στην Εκκλησία. Ο Tάγκλε, αν εκλεγεί, θα είναι ο πρώτος πάπας που θα προέρχεται από την ασιατική ήπειρο.
Καρδινάλιος Ρέιμοντ Μπούρκε
Ο 76χρονος αποτέλεσε έναν από τους πιο σκληρούς επικριτές των φιλελεύθερων πρακτικών του πάπα Φραγκίσκου. Γεννημένος στο Ουισκόνσιν και πρώην αρχιεπίσκοπος του Σεντ Λούις, αμφισβήτησε την επιδίωξη του Φραγκίσκου να επιτρέψει στα ξαναπαντρεμένα ζευγάρια να λάβουν τη Θεία Ευχαριστία.
Καρδινάλιος Μάριο Γκρετς
Ο 67χρονος από τη Μάλτα διατελεί τον ρόλο του γενικού γραμματέα της Συνόδου των Επισκόπων. Στο παρελθόν είχε μιλήσει για την ανάγκη προσέγγισης όσων απομακρύνονται από την Εκκλησία λόγω των σεξουαλικών τους προτιμήσεων ή της οικογενειακής τους κατάστασης. Σε ομιλία που εκφώνησε το 2014 υπογράμμισε την ανάγκη της Εκκλησίας να διατηρήσει τη συνέχεια της διδασκαλίας.
Καρδινάλιος Ματέο Ζούπι
Ο 69χρονος πρόεδρος της Ιταλικής Επισκοπικής Διάσκεψης γεννήθηκε στη Ρώμη και υπηρέτησε στη θέση του αρχιεπισκόπου της Μπολόνια, γεγονός που τον καθιστά βαθύ γνώστη του Βατικανού. Αγαπημένος του Φραγκίσκου, κλήθηκε το 2023 να πραγματοποιήσει μια υψηλού προφίλ ειρηνευτική αποστολή στην Ουκρανία, συναντώντας τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Την ίδια χρονιά εστάλη στις Ηνωμένες Πολιτείες για να συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν.
Πάπας Φραγκίσκος: Η ένταξη στους Ιησουίτες και οι θεολογικές σπουδές
Από μικρός ήξερε ότι θα γίνει ιερέας. Στα 21 του χρόνια αρρώστησε σοβαρά με πνευμονία και του αφαιρέθηκε τμήμα του δεξιού του πνεύμονα.
Το 1958, ο Χόρχε εισήλθε στο δόκιμο στάδιο των Ιησουιτών και δύο χρόνια αργότερα έδωσε τους πρώτους του όρκους ως Ιησουίτης. Το 1963, επιστρέφοντας στο Μπουένος Άιρες, σπούδασε φιλοσοφία στο Σεμινάριο Σαν Μιγκέλ. Μεταξύ 1964 και 1965 δίδαξε λογοτεχνία και ψυχολογία σε Ιησουιτικό γυμνάσιο στη Σάντα Φε της Αργεντινής και το 1966 δίδαξε στο φημισμένο γυμνάσιο Κολέγιο ντελ Σαλβαδόρ στο Μπουένος Άιρες.
Το 1967 επέστρεψε στις θεολογικές του σπουδές και χειροτονήθηκε ιερέας στις 13 Δεκεμβρίου 1969. Έγινε διδάσκαλος δοκίμων στο Σαν Μιγκέλ. Από το 1979 έως το 1985 υπηρέτησε ως πρύτανης και καθηγητής θεολογίας στο Κολέγιο Μάξιμο, πριν ολοκληρώσει τη διδακτορική του διατριβή στη Γερμανία.
Η ανάδειξή του σε καρδινάλιο
Το 1992 διορίστηκε βοηθός επίσκοπος του Μπουένος Άιρες. Ήταν ένας από τους τρεις βοηθούς και αφιέρωνε τον περισσότερο χρόνο του στη φροντίδα του καθολικού πανεπιστημίου, στην καθοδήγηση ιερέων, στο κήρυγμα και στην εξομολόγηση.
Στις 3 Ιουνίου 1997, ο Μπεργκόλιο διορίστηκε συνοδικός αρχιεπίσκοπος και ανέλαβε τα καθήκοντά του ως νέος Αρχιεπίσκοπος Μπουένος Άιρες στις 28 Φεβρουαρίου 1998. Ως αρχιεπίσκοπος ήταν γνωστός απλά ως “Πατήρ Χόρχε” και πίστευε ότι η Εκκλησία ανήκει στον δρόμο. Έχτισε παρεκκλήσια και αποστολές σε φτωχές περιοχές και έστελνε ιεροσπουδαστές για να τις υπηρετήσουν.
Συχνά μιλούσε ενάντια στην αδικία, όπως στη μεταχείριση των μεταναστών εργατών από γειτονικές χώρες, και για κοινωνικά ζητήματα όπως η άμβλωση και ο γάμος ατόμων του ιδίου φύλου.
Το 2001 ανυψώθηκε στον βαθμό του καρδινάλιου και υπηρέτησε ως αξιωματούχος της Συνόδου των Επισκόπων στο Βατικανό. Την ίδια χρονιά άρχισε την εξαετή του θητεία ως επικεφαλής της Συνόδου Επισκόπων της Αργεντινής.
Ο Πάπας Φραγκίσκος υπηρέτησε ως Ποντίφικας από το 2013, εστιάζοντας σε θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης, φτώχειας και περιβαλλοντικής ευθύνης. Η υγεία του παρουσίασε επιδείνωση το 2025, με σοβαρές αναπνευστικές λοιμώξεις που απαιτούσαν νοσοκομειακή περίθαλψη και περιορισμένες δημόσιες εμφανίσεις.
Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί στη Βασιλική της Αγίας Μαρίας Μεγάλου, στη Ρώμη, σύμφωνα με την επιθυμία του να αποφύγει την παραδοσιακή τελετουργία και να επιλέξει έναν απλό ξύλινο φέρετρο.