«Η Κίνα αντιμετωπίζει πλέον δασμούς έως 245% στις εξαγωγές της προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, ως αποτέλεσμα των αντιποίνων της» δήλωσε ο Λευκός Οίκος, καθώς ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των δύο χωρών φαίνεται να οδηγείται σε νέα κλιμάκωση.
«Από την πρώτη ημέρα, ο πρόεδρος Τραμπ ξεκίνησε την πολιτική εμπορίου ‘America First’ για να κάνει την αμερικανική οικονομία ξανά μεγάλη», αναφέρει μεταξύ άλλων το ενημερωτικό σημείωμα που δημοσίευσε ο Λευκός Οίκος αργά την Μεγάλη Τρίτη.
«Περισσότερες από 75 χώρες έχουν ήδη επικοινωνήσει για να συζητήσουν νέες εμπορικές συμφωνίες. Ως αποτέλεσμα, οι προσωρινά υψηλότεροι δασμοί αυτή τη στιγμή έχουν παγώσει κατά τη διάρκεια αυτών των συζητήσεων, εκτός από την Κίνα, που αντέδρασε», προστίθεται.
Η δήλωση δεν διευκρίνισε τον ακριβή συντελεστή δασμού που αντιμετωπίζει η Κίνα, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι ο δασμός μπορεί να φτάσει το 245%.
US Says China Faces Up To 245% Tariff On Imports Due To Retaliatory Action
NDTV’s @ghazalimohammad Reports pic.twitter.com/2h9rd8Qb5T
— NDTV (@ndtv) April 16, 2025
Η Κίνα αύξησε τους δασμούς στις εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων στο 125% την περασμένη Παρασκευή σε αντίποινα για τον Τραμπ, ο οποίος αύξησε αποτελεσματικά τους δασμούς στις κινεζικές εξαγωγές στο 145%, ενώ ανέστειλε για 90 ημέρες την επιβολή δασμών σε προϊόντα άλλων χωρών.
Την ίδια στιγμή, η Κίνα διόρισε τον Λι Τσενγκγκάνγκ ως νέο διαπραγματευτή εμπορικών υποθέσεων την Τετάρτη, εν μέσω της εμπορικής διαμάχης με τις Ηνωμένες Πολιτείες, μια κίνηση που ενδέχεται να σηματοδοτεί αλλαγή προσέγγισης από το Πεκίνο.
Ο Λι εργαζόταν προηγουμένως ως πρεσβευτής της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), τον φορέα που διέπει το παγκόσμιο εμπόριο και στον οποίο το Πεκίνο έχει προσφύγει στη διάρκεια της εμπορικής διαμάχης με τις ΗΠΑ.
Υπήρξε επίσης αναπληρωτής μόνιμος εκπρόσωπος της κινεζικής αντιπροσωπείας στο γραφείο του ΟΗΕ στη Γενεύη, καθώς και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς στην Ελβετία.
Ο Λι συμμετείχε στη διαπραγμάτευση για την ένταξη της Κίνας στον ΠΟΕ πριν από περισσότερα από 20 χρόνια.
«Μπορεί να υπάρξει μια διαφορετική προσέγγιση στις διαπραγματεύσεις. Ο Λι Τσενγκγκάνγκ είναι ένας ανοιχτόμυαλος άνθρωπος και υποστηρίζει το ελεύθερο εμπόριο», δήλωσε ο Του Σινκουάν, διευθυντής του Ινστιτούτου Κίνας για Σπουδές ΠΟΕ στο Πανεπιστήμιο Διεθνούς Επιχειρηματικότητας και Οικονομίας.
Στη Μαλαισία ο ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ
Εν μέσω του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ συνεχίζει την επίθεση γοητείας σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, με νέο σταθμό της περιοδείας του, τη Μαλαισία.
Από την Μαλαισία, ο Σι κάλεσε σήμερα τις ασιατικές χώρες να ενωθούν για να αντισταθούν στη γεωπολιτική αντιπαράθεση, τη μονομέρεια και τον προστατευτισμό, καθώς ο Κινέζος πρόεδρος στοχεύει να εδραιώσει δεσμούς με ορισμένους από τους στενότερους γείτονες της Κίνας, εν μέσω επιδείνωσης των σχέσεων με τις ΗΠΑ.
Αυτή η περιοδεία, που ξεκίνησε από το Βιετνάμ, και θα καταλήξει στην Καμπότζη, έρχεται καθώς το Πεκίνο επιχειρεί να οργανώσει μια συντονισμένη απάντηση στον εμπορικό πόλεμο που εξαπέλυσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και σύμφωνα με τους αναλυτές οι κρατικές επισκέψεις Σι στοχεύουν να ενισχύσει τον ρόλο της Κίνας ως αξιόπιστου και «μη ηγεμονικού» εταίρου.
Ο Σι έγινε δεκτός σήμερα από τον βασιλιά της Μαλαισίας, σουλτάνο Ιμπραήμ στο παλάτι Ιστάνα και στη συνέχεια συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Ανουάρ Ιμπραήμ.
Οι δύο χώρες συμφώνησαν για την εμβάθυνση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς, δήλωσε ο Σι αφού μετά την υπογραφή 31 συμφωνιών με τον πρωθυπουργό της Μαλαισίας. Οι συμφωνίες αφορούν τομείς, από το εμπόριο, τις αναδυόμενες τεχνολογίες, τον τουρισμό μέχρι τις σιδηροδρομικές μεταφορές και τη γεωργία.
«Μπροστά στους κλυδωνισμούς στην τρέχουσα διεθνή τάξη και την οικονομική παγκοσμιοποίηση, τα δύο έθνη μας θα σταθούν ενωμένα με άλλες χώρες της περιοχής για να αντισταθούν από κοινού στα υπόγεια ρεύματα της γεωπολιτικής αντιπαράθεσης, να πάνε κόντρα στα ρεύματα της μονομέρειας και του προστατευτισμού και να διαφυλάξουν τις ελπιδοφόρες προοπτικές ανάπτυξης στο κοινό μας ασιατικό σπίτι», δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος σε μια εκδήλωση μαζί με τον Ανουάρ.
Από την πλευρά του ο Μαλαισιανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Κίνα παραμένει ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Μαλαισίας και συνεχίζει να είναι ένας «λογικός, ισχυρός και αξιόπιστος» σύμμαχος εν μέσω αναταραχής στην παγκόσμια γεωπολιτική σκηνή.
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Μαλαισίας από το 2009, με το συνολικό εμπόριο να ανερχόταν πέρυσι σε 110 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την Κουάλα Λουμπούρ.
Οι δέκα χώρες μέλη του περιφερειακού μπλοκ της Ένωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), που συμπεριλαμβάνουν το Βιετνάμ και τη Μαλαισίας, θα δεχθούν μεγάλο πλήγμα από τους αμερικανικούς δασμούς, τους οποίους η Ουάσινγκτον πάγωσε για 90 ημέρες. Αν τελικά εφαρμοστούν αυτοί οι δασμοί, το Βιετνάμ θα αντιμετωπίσει δασμό 46% στις εξαγωγές του στις ΗΠΑ, ενώ η γειτονική Καμπότζη, ένας σημαντικός παραγωγός ρούχων χαμηλού κόστους για μεγάλες δυτικές μάρκες, θα υπόκειται σε δασμό 49%. Στη Μαλαισία θα επιβληθεί χαμηλότερος δασμός ύψους 24%.