Ξέσπασε θύελλα για τον υιο Νετανιάχου

Αντί να πολεμά, λιάζεται στο Μαϊάμι καταγγέλλουν οργισμένοι άλλοι στρατιώτες
19:55 - 25 Οκτωβρίου 2023

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει ο γιος του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, Γιαΐρ, ο οποίος εξακολουθεί να μένει στο Μαϊάμι, την ίδια στιγμή που οι έφεδροι επέστρεψαν στην πατρίδα τους για να πολεμήσουν κατά της Χαμάς. Ο 32χρονος Γιαΐρ Νετανιάχου βρίσκεται στη Φλόριντα τουλάχιστον από τον Απρίλιο, αφότου του είπε ο πατέρας του να σταματήσει να κάνει εμπρηστικές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσηs.

Αλλά ο Γιαΐρ παρέμεινε στο Μαϊάμι, προς εκνευρισμό ορισμένων στρατιωτών. «Ο Γιαΐρ απολαμβάνει τη ζωή του στο Μαϊάμι Μπιτς, ενώ εγώ είμαι στην πρώτη γραμμή», δήλωσε στους «Times» ένας στρατιώτης εθελοντής που υπηρετεί στο βόρειο μέτωπο του Ισραήλ. «Εμείς είμαστε αυτοί που αφήνουμε τη δουλειά μας, τις οικογένειές μας, τα παιδιά μας, για να προστατεύσουμε τις οικογένειές μας στην πατρίδα και τη χώρα. Τα αδέρφια μας, οι πατεράδες μας, οι γιοι μας, όλοι πηγαίνουν στην πρώτη γραμμή, αλλά ο Γιαΐρ δεν είναι ακόμα εδώ. Αυτό δεν βοηθά στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης στην ηγεσία της χώρας».

Ένας άλλος, που βρίσκεται στα σύνορα με τη Γάζα, είπε: «Επέστρεψα αεροπορικώς από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου έχω δουλειά, ζωή, οικογένεια. Δεν υπάρχει περίπτωση να μείνω εκεί και να εγκαταλείψω τη χώρα μου, τον λαό μου, σε αυτή την κρίσιμη στιγμή. Πού είναι ο γιος του πρωθυπουργού; Γιατί δεν είναι στο Ισραήλ; Είναι η πιο ενωτική στιγμή για εμάς τους Ισραηλινούς στην πρόσφατη ιστορία μας και όλοι μας θα έπρεπε να είμαστε εδώ αυτή τη στιγμή, συμπεριλαμβανομένου του γιου του πρωθυπουργού».

Ο Γιαΐρ, ο οποίος σπούδασε θέατρο στο λύκειο, εκπλήρωσε την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία του και εργάστηκε στη μονάδα του εκπροσώπου Τύπου των IDF, αντί να είναι στρατιώτης μάχης. Να σημειωθεί πως η στρατιωτική θητεία είναι υποχρεωτική για την πλειονότητα των Ισραηλινών όταν γίνονται 18 ετών. Οι άνδρες πρέπει να υπηρετήσουν 32 μήνες και οι γυναίκες 24.

Ο Γιαΐρ στις ΗΠΑ παρακολουθεί τον πόλεμο από μακριά
Ο Γιαΐρ στις ΗΠΑ παρακολουθεί τον πόλεμο από μακριά

Οι Ισραηλινοί στο εξωτερικό χρησιμοποιούν συνομιλίες στο WhatsApp για να οργανώσουν την επιστροφή τους, ανταλλάσσοντας πληροφορίες για το πού θα βρουν διαθέσιμες πτήσεις, δήλωσε ο Γεντίντα Σαλμάν, ο οποίος βρισκόταν στην Ταϊλάνδη για τον μήνα του μέλιτος όταν ξέσπασε η βία στη Γάζα. «Δημιουργήσαμε ομάδες WhatsApp σχεδόν παντού στον κόσμο, καλέσαμε ανθρώπους να συμμετάσχουν σε αυτές και δουλέψαμε σιγά σιγά για να φέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερους εφέδρους πίσω στο Ισραήλ», δήλωσε στο Reuters, εξηγώντας ότι ο ίδιος και η σύζυγός του δεν δίστασαν να διακόψουν τις διακοπές τους. «Φυσικά, δεν κάναμε δεύτερες σκέψεις και αυτή τη στιγμή επιστρέφουμε στην πατρίδα μας με αεροπλάνο της El Al», είπε μέσω WhatsApp.

Παρόμοια είναι και η περίπτωση του 37χρονου Ορέν Σάαρ, ο οποίος διευθύνει μια νεοφυή επιχείρηση παράδοσης φαγητού, τη WoodSpoon, στη Νέα Υόρκη, όπου ζει με τη σύζυγό του και τους τρεις μικρούς γιους του. Πρώην λοχαγός του ισραηλινού στρατού, απάντησε αμέσως θετικά στην πρόσκληση, αλλά δεν είπε στα παιδιά του τι θα έκανε.

Όσο για τον γιο του Νετανιάχου, Γιαΐρ: ο πατέρας του σπούδασε στο MIT και το Χάρβαρντ πριν ενταχθεί στην Boston Consulting Group, όπου εργάστηκε μαζί με τον Μιτ Ρόμνεϊ και υπηρέτησε ως πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη. Ο Γιαΐρ γεννήθηκε τρία χρόνια αφότου ο πατέρας του έφυγε από τη Νέα Υόρκη. Ο μεγάλος γιος του Νετανιάχου έχει δημιουργήσει όνομα ως παρουσιαστής podcast και προσωπικότητα των μέσων ενημέρωσης, ενώ μοιράζεται τακτικά αμφιλεγόμενα memes και αναρτήσεις, με αποτέλεσμα να έχουν προκύψει αρκετές υποθέσεις δυσφήμισης εναντίον του κατά τη διάρκεια των ετών.

Προκαλεί αντιδράσεις

Για παράδειγμα, προκάλεσε οργή χαρακτηρίζοντας «τρομοκράτες» τους εκατοντάδες χιλιάδες Ισραηλινούς που βγήκαν στους δρόμους κατά της μεταρρύθμισης του Ανώτατου Δικαστηρίου από την κυβέρνηση, κατηγορώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες πως βρίσκονται πίσω από τις διαδηλώσεις.

Τον Αύγουστο, το δικαστήριο τον διέταξε να καταβάλει πάνω από 34.000 δολάρια αποζημίωση και 6.000 δολάρια δικαστικά έξοδα σε μια γυναίκα, που υπονόησε ότι είχε σχέση με τον πολιτικό αντίπαλο του πατέρα του. Νωρίτερα, φέτος, δικαστής τον διέταξε να καταβάλει 18.000 δολάρια σε πρώην βουλευτή του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος του Ισραήλ, τον οποίο αποκάλεσε «άσχημο».

Δύο γυναίκες όμηρους ελευθέρωσε η Χαμάς

Τον γύρο του κόσμου έκαναν τα πλάνα από την απελευθέρωση δύο ακόμη ομήρων που κρατούνταν από τη Χαμάς. Οι δύο γυναίκες όμηροι, που η Χαμάς δήλωσε ότι απελευθέρωσε «για ανθρωπιστικούς λόγους», κατονομάστηκαν από την οργάνωση ως οι Ισραηλινές Νουρίτ Γιτζάκ (Nurit Yitzhak) και Γιότσβεντ Λίφσιτς (Yochved Lifshitz), όπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ.

Η Χαμάς, σε δήλωση του Αμπού Ομπέιντα, εκπροσώπου των ένοπλων ταξιαρχιών της Αλ-Κασάμ, ανέφερε ότι τις απελευθέρωσαν λόγω «επιτακτικής ανθρωπιστικής ανάγκης και κακής κατάστασης της υγείας τους», τονίζοντας παράλληλα ότι προσπάθησαν να τις απελευθερώσουν την περασμένη Παρασκευή, αλλά το Ισραήλ αρνήθηκε.

Το Ισραήλ διέψευσε κατηγορηματικά τη Χαμάς, ενώ σύμφωνα με το BBC, που επικαλείται πληροφορίες συγγενή, η Χαμάς έχει όμηρο τον 85χρονο Άμιραμ Κούπερ, σύζυγο της 79χρονης Νουρίτ. Την ίδια στιγμή, το ισραηλινό δίκτυο Channel 12 μεταδίδει πως οι σύζυγοι και των δύο γυναικών παραμένουν σε ομηρία.

Την ίδια στιγμή, σε δραστικές κινήσεις περνά ο ισραηλινός στρατός, ο οποίος ζητά τη συνεργασία των κατοίκων της Γάζας, ώστε να παράσχουν πληροφορίες σχετικά με τις τοποθεσίες όπου η Χαμάς κρατάει τους Ισραηλινούς ομήρους, έναντι αμοιβής. Οι όμηροι είναι άλλωστε και ο κύριος λόγος που το Ισραήλ καθυστερεί τη χερσαία επέμβαση.

«Εάν θέλετε να ζήσετε ειρηνικά και να έχετε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά σας, κάντε αμέσως την ανθρωπιστική πράξη και μοιραστείτε επαληθευμένες και πολύτιμες πληροφορίες για τους ομήρους που κρατούνται στην περιοχή σας. Ο ισραηλινός στρατός σάς διαβεβαιώνει ότι θα καταβάλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια για την παροχή ασφάλειας για εσάς και το σπίτι σας και θα λάβετε οικονομική ανταμοιβή. Σας εγγυόμαστε πλήρη εμπιστευτικότητα», γράφει ο στρατός στο Χ και σε φυλλάδια που έριξε στη βόρεια Γάζα.

Υπενθυμίζεται ότι η Χαμάς έχει απαγάγει τουλάχιστον 222 ομήρους στις φονικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό των IDF, ενώ έχει προβεί στην απελευθέρωση 4 ομήρων.

Η Γιότσβεντ Λίφσιτς μετά την απελευθέρωση της δίπλα στην κόρη της Σάρον
Η Γιότσβεντ Λίφσιτς μετά την απελευθέρωση της δίπλα στην κόρη της Σάρον