Απτή απόδειξη του αναβαθμισμένου γεωπολιτικού ρόλου και της συνακόλουθης επιρροής της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή, και όχι μόνο, είναι και το χθεσινό ταξίδι-αστραπή του πρωθυπουργού στο Ισραήλ, προκειμένου να συναντηθεί με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Το ταξίδι, που είχε αρχικώς προγραμματιστεί για την προηγούμενη Πέμπτη λίγες ώρες μετά τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στη Γάζα και το περιστατικό με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, και τη συνοδεία του -που βίωσαν από πρώτο χέρι τις επιθέσεις κατά του Ισραήλ- και το οποίο ανεβλήθη για λόγους ασφαλείας, έγινε χθες σε συνθήκες μυστικότητας, καθώς η μετάβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο διεθνές αεροδρόμιο «Ben Gurion» στο Τελ Αβίβ επισημοποιήθηκε μετά την προσγείωση του πρωθυπουργικού αεροσκάφους.
Άρρηκτοι δεσμοί
Ακολούθως, ο πρωθυπουργός μετέβη στην Ιερουσαλήμ, όπου συναντήθηκε με τον Ισραηλινό ομόλογό του προκειμένου να επαναβεβαιώσει τους στενούς και άρρηκτους δεσμούς που διατηρούν οι δύο χώρες. Δηλωτική, μάλιστα, της σημασίας που αποδίδει η Αθήνα στο συγκεκριμένο ραντεβού είναι και το γεγονός πως παρόντες στο ραντεβού Κυριάκου Μητσοτάκη – Μπενιαμίν Νετανιάχου ήταν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης -για τον σκοπό αυτό ματαίωσε τη συμμετοχή του στο Συμβούλιο Εξωτερικών και Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο-, αλλά και ο υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου. Σύμφωνα με αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, καθ’ όλη τη διάρκεια της νέας, επικίνδυνης ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή οι δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες είναι ορθάνοιχτοι και η συνεννόηση γίνεται απευθείας και απρόσκοπτα, όπως συνέβη και μετά τον βομβαρδισμό της Εκκλησίας του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα, που είχε ως αποτέλεσμα ανθρώπινες απώλειες. Είναι σαφές, επίσης, ότι στην Ιερουσαλήμ έχει εκτιμηθεί δεόντως η καθαρή θέση που έχει λάβει εξαρχής η Ελλάδα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση τη Χαμάς και να αναγνωρίζει το νόμιμο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, εντός, όμως, των ορίων του Διεθνούς Δικαίου.
«Έρχομαι ως φίλος»
Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να εκφράσει τον αποτροπιασμό και την οδύνη του για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, υπογράμμισε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και επανέλαβε την ανάγκη προστασίας των αμάχων, της απελευθέρωσης των Ισραηλινών που κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς, αλλά και την ανάγκη της αποφυγής μιας ανθρωπιστικής κρίσης πάση θυσία: «Έρχομαι εδώ όχι μόνο ως σύμμαχος αλλά ως αληθινός φίλος. Αυτό που συνέβη ήταν πραγματικά φρικτό. Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή υπερασπίστηκε και υποστήριξε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Κάναμε μια πολύ σαφή διάκριση μεταξύ της Χαμάς και του παλαιστινιακού λαού. Θα συνεχίσουμε να σας στηρίζουμε και να ελπίζουμε πως ό,τι και αν συμβεί πρέπει να συμβεί χωρίς μεγάλο ανθρωπιστικό κόστος. Μπορείτε να υπολογίζετε στην υποστήριξή μας, τη βοήθειά μας». Από την πλευρά του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου τόνισε χαρακτηριστικά: «Πάντα λέω ότι το καλύτερο πράγμα εκτός από το να στέκεσαι στο πλευρό του Ισραήλ είναι να βρίσκεσαι στο Ισραήλ. Στο Ισραήλ, όπως κάνεις εσύ. Εκτιμώ την αλληλεγγύη σας, της κυβέρνησής σας και του ελληνικού λαού, αυτή τη σκοτεινή ώρα. Είναι μια μάχη του πολιτισμού ενάντια στη βαρβαρότητα. Είμαστε στη μεριά του πολιτισμού και πρέπει να ενωθούμε όλοι μαζί απέναντι στη Χαμάς, που είναι το Ισλαμικό Κράτος (ISIS)».
Με συγγενείς αγνοουμένων
Ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν παραβλέπουν το γεγονός πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι από τους λίγους ηγέτες που μετέβησαν τις τελευταίες ημέρες στο Ισραήλ, ενώ μετείχε και στη Σύνοδο για την Ειρήνη στο Κάιρο (Cairo Summit for Peace) με θέμα τις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, που διοργάνωσε ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.
Τα ίδια πρόσωπα επισημαίνουν πως μέσω των πρωτοβουλιών του ο Έλληνας πρωθυπουργός επιβεβαιώνει και ενισχύει τη στρατηγική σχέση Αθήνας – Ιερουσαλήμ, ενώ διατηρεί θετικό πρόσημο και στον αραβικό κόσμο καθιστώντας τον έναν έντιμο και αξιόπιστο συνομιλητή και για τις δύο πλευρές. Μέσα από αυτό το πρίσμα, η παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μεθαύριο και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, αποκτά βαρύνουσα σημασία, την ώρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός επισημαίνει την ανάγκη να αποκτήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση ενιαία φωνή έναντι μεγάλων γεγονότων, όπως η κρίση στο Μεσανατολικό. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν, εξάλλου, η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με οικογένεια μέλη της οποίας απήχθησαν από τη Χαμάς πριν από δύο εβδομάδες, στο ξενοδοχείο «King David» στην Ιερουσαλήμ, γεγονός που γνωστοποίησε μέσω ανάρτησής του στην πλατφόρμα Χ ο Ισραηλινός πρέσβης στην Ελλάδα, Νόαμ Κατς.