Έπειτα από αρκετές διαβουλεύσεις ανάμεσα στα κράτη μέλη, την Κομισιόν και των βιομηχανιών, σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε το πράσινο φως για το πρώτο κύμα αντιποίνων κατά των αμερικανικών δασμών στον χάλυβα και το αλουμίνιο της ΕΕ.
Ένα ευρύ φάσμα αμερικανικών προϊόντων θα επιβαρυνθεί με 25% δασμούς, συμπεριλαμβανομένων αμύγδαλων, χυμού πορτοκαλιού, πουλερικών, σόγιας, χάλυβα και αλουμινίου, καπνού και σκαφών αναψυχής.
Αυτά τα αντίμετρα μπορούν να ανασταλούν ανά πάσα στιγμή, εάν οι ΗΠΑ συμφωνήσουν σε ένα δίκαιο και ισορροπημένο αποτέλεσμα από τις διαπραγματεύσεις.
“Αυτοί οι νέοι δασμοί επηρεάζουν περίπου €21 δισεκατομμύρια αξίας αμερικανικών προϊόντων και θα εφαρμοστούν σε τρεις φάσεις: η πρώτη ξεκινά την επόμενη εβδομάδα, με τις επόμενους γύρους να προγραμματίζονται για τον Μάιο και τον Δεκέμβριο”, αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της WSJ.
Η Ουγγαρία τάχθηκε κατά
Η Ουγγαρία είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν ψήφισε υπέρ. Η Γαλλία, η Ιρλανδία και η Ιταλία εξασφάλισαν την αφαίρεση του ουίσκι Bourbon από τη λίστα των στοχευμένων προϊόντων, αφού ο Τραμπ απείλησε ότι η συμπερίληψή του θα προκαλούσε αντιεπιβολή δασμών 200% στο ευρωπαϊκό αλκοόλ.
Ο όγκος των εισαγωγών των ΗΠΑ που επηρεάζονται από τους δασμούς της ΕΕ θα είναι ελαφρώς μικρότερος από τις εξαγωγές που πλήττονται από τους τελωνειακούς δασμούς των ΗΠΑ – περίπου 21 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως προϊόντων των ΗΠΑ θα πρέπει να πλήττονται από την ΕΕ, ενώ οι δασμοί των ΗΠΑ που τέθηκαν σε ισχύ στις 12 Μαρτίου στις εξαγωγές αλουμινίου και χάλυβα της ΕΕ ανέρχονται σε 26 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο.
Η Επιτροπή εργάζεται για ένα δεύτερο πακέτο αντιποίνων που θα παρουσιαστεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, δήλωσε την Τρίτη η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προηγουμένως ανακοινώσει στις 12 Μαρτίου 2025 την πρόθεσή της να επιβάλει τέτοιους δασμούς, με στόχο την προστασία των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και εργαζομένων από τις αμερικανικές εμπορικές πρακτικές.
Διαβάστε περισσότερα:
Η Κομισιόν προτείνει αντίμετρα ύψους 25% στους δασμούς των ΗΠΑ
Πάτησε το κουμπί ο Τραμπ και χάθηκαν 3 τρισ. δολάρια σε μία ημέρα