Προειδοποίηση στο Ιράν από το Ισραήλ

19:45 - 23 Οκτωβρίου 2023

Το Ισραήλ υποσχέθηκε προχθές το βράδυ να κόψει «το κεφάλι του φιδιού» και να εξαπολύσει στρατιωτική επίθεση κατά του Ιράν, εάν η υποστηριζόμενη από την Τεχεράνη λιβανέζικη Χεζμπολάχ εμπλακεί στον πόλεμο, απείλησε ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομίας.

Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην «Daily Mail», ο Νιρ Μπαρκάτ, υπουργός Οικονομίας του Ισραήλ, προειδοποίησε ότι «οι Αγιατολάχ του Ιράν» θα «εξαφανιστούν από προσώπου γης» εάν η Χεζμπολάχ, η ομάδα που στηρίζει στον Λίβανο η Τεχεράνη, επιτεθεί στο Ισραήλ.

Τα εμπρηστικά του σχόλια εντείνουν τους φόβους μιας ταχέως κλιμακούμενης περιφερειακής σύγκρουσης και έρχονται πριν από την αναμενόμενη ισραηλινή χερσαία εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας για την «εξόντωση» της Χαμάς.

Σε θέση μάχης οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ
Σε θέση μάχης οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ

Εν τω μεταξύ δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί στρατιώτες βρίσκονται στα σύνορα της περιοχής, όπου η Χαμάς, η οποία φέρεται επίσης να υποστηρίζεται από το Ιράν, κρατά περίπου 200 ομήρους που είχαν καταληφθεί κατά τη βίαιη επίθεση στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Οι φόβοι ωστόσο μεγαλώνουν ότι το Ισραήλ θα αναγκαστεί πιθανόν να πολεμήσει σε δύο μέτωπα, με τον ισραηλινό στρατό να εξαπολύει τις προηγούμενες μέρες, επανειλημμένα, πυρά στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, ενώ αεροπορική επιδρομή πραγματοποιήθηκε και σε συριακά αεροδρόμια.

Οι Αρχές του Ισραήλ πρόσθεσαν νωρίτερα 14 επιπλέον κοινότητες στο σχέδιο εκκένωσης του βόρειου τμήματος της χώρας, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας και του στρατού. Οι κοινότητες που περιλαμβάνονται στο σχέδιο, που έχει την έγκριση του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, βρίσκονται κοντά στη μεθόριο με τη Συρία και τον Λίβανο, όπου τις τελευταίες μέρες οι ανταλλαγές πυρών απειλούν να παρασύρουν τον Λίβανο στην κρίση της Μέσης Ανατολής.

Σε μια ευθεία απειλή για να αποτρέψει την Τεχεράνη από περαιτέρω παρέμβαση, ο Μπαρκάτ προειδοποίησε ότι το Ισραήλ όχι μόνο θα «εξοντώσει τη Χεζμπολάχ», αν δει ότι η τρομοκρατική ομάδα ανοίγει «βόρειο μέτωπο», αλλά… «θα βάλουμε πραγματικά στο στόχαστρο το Ιράν».

«Το σχέδιο του Ιράν είναι να επιτεθεί στο Ισραήλ σε όλα τα μέτωπα. Αν διαπιστώσουμε ότι σκοπεύουν να στοχεύσουν το Ισραήλ, δεν θα ανταποδώσουμε μόνο σε αυτά τα μέτωπα, αλλά θα πάμε στο κεφάλι του φιδιού, που είναι το Ιράν».

«Οι Αγιατολάχ στο Ιράν δεν πρόκειται να κοιμούνται ήσυχοι τα βράδια, θα φροντίσουμε να πληρώσουν βαρύ τίμημα αν, Θεός φυλάξοι, ανοίξουν το βόρειο μέτωπο». «Το πολύ σαφές μήνυμα είναι ότι θα κυνηγήσουμε και τους επικεφαλής του Ιράν. Πότε θα το κάνουμε αυτό; Όταν το αποφασίσουμε», υπογράμμισε ο Μπαρκάτ.

«Μήνυμα»

«Έχουμε ένα πολύ σαφές μήνυμα προς τους εχθρούς μας. Τους λέμε, κοιτάξτε τι συμβαίνει στη Γάζα. Θα έχετε την ίδια μεταχείριση, αν μας επιτεθείτε. Θα σας εξαφανίσουμε από προσώπου γης».

Με 20.000 μαχητές, η Χεζμπολάχ είναι μια από τις ισχυρότερες παραστρατιωτικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή, ενώ το Ιράν πιστεύεται ότι διοχετεύει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στους ισλαμιστές κάθε χρόνο, σημειώνει η «Daily Mail».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του, o Iσραηλινός υπουργός Οικονομικών, δήλωσε ότι η Χεζμπολάχ «δεν θα κλιμακώσει την ένταση χωρίς την εντολή του Ιράν», προσθέτοντας: «Με πολλούς τρόπους η Χεζμπολάχ είναι το ίδιο το Ιράν».

Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες επισήμαναν προχθές το βράδυ ότι τα σχόλια του Ισραηλινού υπουργού ενέχουν τον κίνδυνο μιας σοβαρής κλιμάκωσης που θα μπορούσε να ωθήσει την περιοχή σε ολοκληρωτικό πόλεμο. Ο στρατηγός σερ Ρίτσαρντ Μπάρονς, πρώην επικεφαλής της Διοίκησης Κοινών Δυνάμεων του βρετανικού στρατού, προειδοποίησε: «Αν το Ισραήλ χτυπήσει το Ιράν, αυτό είναι πράξη πολέμου κατά του Ιράν, οπότε το Ιράν θα απαντήσει». Συνέχισε: «Και όταν συμβεί αυτό, τότε ο μουσουλμανικός κόσμος στο σύνολό του θα αισθανθεί ότι έχει γίνει πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και του Ισλάμ και πού οδηγεί αυτό»;

«Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος στη Μέση Ανατολή τα γεγονότα να ξεφύγουν από τον έλεγχο και ο κόσμος να καταλήξει σε ένα μέρος που κανείς δεν θέλει να βρίσκεται», σημείωσε.

Ο Μάικλ Κλαρκ, του τμήματος Πολεμικών Σπουδών στο King’s College του Λονδίνου, δήλωσε ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύεται ότι έχουν παροτρύνει το Ισραήλ να μην προβεί σε απειλές του είδους που διατύπωσε ο Μπαρκάτ.

Στο Λονδίνο το 1940

Είπε: «Οι Ιρανοί μιλούν άγρια, οι Ισραηλινοί μιλούν άγρια και οι φήμες λένε ότι οι ΗΠΑ στήριξαν πολύ έντονα το Τελ Αβίβ ώστε να μην κάνει προκλητικές δηλώσεις του είδους που μόλις αναφέρατε, διότι αυτό θα πυροδοτούσε την κατάσταση».

Στη συνέντευξή του, ο Μπαρκάτ παρομοίασε την κατάσταση του Ισραήλ με τον γερμανικό βομβαρδισμό του Λονδίνου το 1940. Προειδοποίησε, επίσης, ότι η αποτυχία να «εξαλειφθεί» η Χαμάς μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, μιλώντας στο βρετανικό Μέσο.

Αεροπορικές επιδρομές σε Γάζα – Δυτική Όχθη

Η Χαμάς ανέφερε ότι τουλάχιστον 55 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε νυχτερινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων AFP. Είπε ότι περισσότερα από 30 σπίτια καταστράφηκαν τις ώρες που ακολούθησαν αφότου εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι οι αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας θα ενταθούν, καθώς τα στρατεύματά του προετοιμάζονται για μια χερσαία επίθεση, όπως μεταδίδει το BBC.

Το Ισραήλ συνεχίζει τους βομβαρδισμούς στη Γάζα και τον Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος, Ντάνιελ Χαγκάρι, δήλωσε ότι οι επιθέσεις θα βοηθήσουν στη μείωση των κινδύνων για τις ισραηλινές δυνάμεις, οι οποίες έχουν συγκεντρωθεί γύρω από τα σύνορα. Είπε στους Παλαιστίνιους πολίτες στη Γάζα να συνεχίσουν να κινούνται νότια για την ασφάλειά τους, ιδίως όσοι ζουν στην πόλη της Γάζας. Tο Ισραήλ πραγματοποίησε περισσότερες αεροπορικές επιδρομές και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Η τελευταία έπληξε ένα τζαμί στην Τζενίν, το οποίο ο ισραηλινός στρατός χαρακτήρισε κέντρο διοίκησης τρομοκρατών.

«Ο στρατός διεξήγαγε αεροπορική επίθεση εναντίον ενός συγκροτήματος των τρομοκρατών που ανήκε σε μέλη της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ, τα οποία ευθύνονται για πολλές τρομοκρατικές επιθέσεις τους τελευταίους μήνες και οργάνωναν νέα, επικείμενη τρομοκρατική επίθεση», σημείωσε ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωσή του.

Ο Μαχμούντ αλ Σάαντι, διευθυντής της Ερυθράς Ημισελήνου στην Τζενίν, δήλωσε ότι ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και τρεις ακόμη τραυματίστηκαν από το πλήγμα.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, ο οποίος διεξήγαγε την επιχείρηση σε συνεργασία με την υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας του Ισραήλ, τη Σιν Μπετ, το τέμενος χρησιμοποιούνταν ως «κέντρο διοίκησης για τον σχεδιασμό επιθέσεων» και «βάση για τη διεξαγωγή τους».

Αυτός ο «τρομοκρατικός πυρήνας» είχε οργανώσει, όπως ανέφερε ο στρατός, επίθεση με εκρηκτικό μηχανισμό στις 14 Οκτωβρίου κοντά στον φράκτη που χωρίζει το Ισραήλ από τη Δυτική Όχθη, χωρίς να υπάρξουν θύματα.

Ποιος σκότωσε τη Σαμάνθα;

Μαχαιρωμένη μέχρι θανάτου βρέθηκε το Σάββατο η επικεφαλής εβραϊκής Συναγωγής στο Ντιτρόιτ έξω από το σπίτι της, με τις Αρχές να έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του δολοφόνου. Η 40χρονη Σαμάνθα Γουόλ, η επικεφαλής εβραϊκής Συναγωγής στο Ντιτρόιτ του Μίσιγκαν, δέχθηκε πολλές μαχαιριές και στο σημείο όπου βρέθηκε νεκρή υπήρχαν ίχνη αίματος που οδηγούσαν στο σπίτι της, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CBS Detroit.

Ο θάνατος της Γουόλ, συμβούλου στελεχών του Δημοκρατικού Κόμματος και επικεφαλής της Συναγωγής Isaac Agree, επιβεβαιώθηκε από την εβραϊκή κοινότητα μέσω των social media.

«Είμαστε συγκλονισμένοι και θλιμμένοι στο άκουσμα του αδόκητου χαμού της Σαμάνθα Γουόλ, προέδρου του συμβουλίου μας», αναφέρει η ανακοίνωση της εβραϊκής Συναγωγής. «Επί του παρόντος, δεν έχουμε περισσότερες πληροφορίες αλλά θα τις κοινοποιήσουμε όταν είναι διαθέσιμες», επισημαίνεται στην ανάρτηση.

«Η Σαμ ήταν ένας από τους πιο ευγενικούς ανθρώπους που έχω γνωρίσει», έγραψε η γενική εισαγγελέας του Μίσιγκαν, η Ντέινα Νέσελ, σε ανάρτησή της στο X (πρώην Twitter). «Συντετριμμένη» δήλωσε από την πλευρά της η Ελίσα Σλότκιν, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, για την οποία είχε εργαστεί στο παρελθόν η Σαμάνθα Γουόλ.

Η 40χρονη Σαμάνθα Γουόλ, επικεφαλής εβραϊκής Συναγωγής στο Ντιτρόιτ του Μίσιγκαν
Η 40χρονη Σαμάνθα Γουόλ, επικεφαλής εβραϊκής Συναγωγής στο Ντιτρόιτ του Μίσιγκαν

Θα παραδώσει ποτέ τους ομήρους η Χαμάς;

Την αναπάντεχη κίνηση της Χαμάς να απελευθερώσει, προ ημερών, δύο Αμερικανίδες ομήρους, προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει σε ανάλυσή του το Sky News.

Πρόκειται για πράξη καλής θελήσεως ή υπάρχει κάποιο σχέδιο; Γιατί επέλεξαν τη 18χρονη Νάταλι και τη μητέρα της, ενώ υπάρχουν άτομα, ηλικίας από 9 μηνών έως 90 ετών, πολλά από τα οποία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως νεφροπάθεια ή καρκίνο.

«Παρά τα καλά νέα της απελευθέρωσης των δύο γυναικών, αυτή παραμένει η μεγαλύτερη κρίση ομηρίας στην ιστορία του Ισραήλ», αναφέρει ο αναλυτής του Sky News στη Μέση Ανατολή Αλιστάρ Μπουνκάλ, θυμίζοντας ότι τουλάχιστον 200 όμηροι εξακολουθούν να κρατούνται.

«Η απελευθέρωση της Νάταλι και της Τζούντιθ οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη διαμεσολάβηση που διεξήγαγε το Κατάρ, έχοντας την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών», εξηγεί.

«Θεωρώ απίθανο να έγιναν παραχωρήσεις στη Χαμάς για την επιστροφή τους, πιθανότατα ήταν μια προσπάθεια της οργάνωσης να φανεί πιο συμπονετική και ανθρώπινη, όμως η δικαιολογία “ανθρωπιστικοί λόγοι” θα μπορούσε να κρύβει πολλούς άλλους λόγους», υποστηρίζει. «Η μοίρα των υπόλοιπων ομήρων, ωστόσο, είναι πολύ πιο περίπλοκη, δεν μπορώ να δω τη Χαμάς να παραδίδει πίσω τους Ισραηλινούς στρατιώτες χωρίς να απαιτήσει σημαντικές παραχωρήσεις σε αντάλλαγμα, πιθανότατα την απελευθέρωση χιλιάδων Παλαιστινίων κρατουμένων.